fbpx

Drama na klavzuri stranke SD – njen vidni član odstopil zaradi politike stranke, ki vodi v zmago Janše na volitvah

Foto: STA

Na današnjem posvetu stranke SD o prioritetah v nadaljevanju mandata stranke v vladi Mira Cerarja se je zgodil nepričakovan incident. Vidni član te stranke in nekdanji sekretar na ministrstvu za šolstvo Aljuš Pertinač je klavzuro jezno zapustil, prav tako pa je zamrznil svoje članstvo v stranki. “Odstopil sem, ker se ne strinjam s politiko stranke in koalicije, ki vodi v zmago Janeza Janše,” je zapisal Pertinač na Twitterju.

Na posvetu stranke SD, ki je trenutno še del vladne koalicije, so se očitno znašli na hudem razpotju glede prihodnje vloge te stranke v vladi Mira Cerarja. Poleg številnih težav, ki jih imajo z ministrico Anjo Kopač Mrak in samim delovanjem stranke v sodelovanju z drugimi koalicijskimi partnerji, je posvet v gostilni Pečarič nepričakovano zapustil dolgoletni član te stranke Aljuš Pertinač.

Znano je, da je Pertinač znotraj stranke SD spadal v krog Igorja Lukšiča in Jerneja Pikala, saj je bil pod njunim ministrovanjem tudi državni sekretar na ministrstvu za šolstvo, prav tako je bil že dlje časa nezadovoljen s politiko SD, zlasti po zamenjavi Igorja Lukšiča s sedanjim predsednikom Dejanom Židanom, piše Požareport. Pertinač je tako odstopil z mesta predsednika strokovnega sveta SD za kohezijo in razvoj in zamrznil svoje članstvo v stranki, kar sta do sedaj naredila tudi Milan Kučan in Borut Pahor, vendar v drugačnih okoliščinah, ko sta postala predsednika države.

Aljuš Pertinač (foto: STA)

Aljuš Pertinač (foto: STA)

So v vladi sploh še zaželjeni?
Vodstvo SD je sklicalo klavzuro, da bi povzeli delo stranke v koaliciji po posameznih področjih ter si zastavili prioritetni programski in časovni načrt za delo do konca mandata. Vodja poslancev SD Matjaž Han je še pred začetkom klavzure dejal, da pričakuje razgovor tudi o tem, kako naprej z delom v poslanski skupini, na ministrstvih ter na socialnem področju. “Videti moramo tudi celotno delovanje v vladi in na kakšen način smo v njej sploh zaželeni,” je bil v četrtek oster Han za STA, ki je napade na ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti označil za nemogoče. Kopač Mrakova se bo namreč že drugič zagovarjala na interpelaciji, Cerar pa od nje pričakuje, da bo do konca leta izpolnila dane zaveze.

M. P.