Državljani bodo lahko določene storitve e-uprave opravljali prek virtualnega okenca upravnih enot iz udobja svojega doma

Foto: Pixabay

Minister za digitalno preobrazbo Marko Boris Andrijanič je skupaj z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom predstavil izvajanje storitve digitalnega okenca upravnih enot. S pilotnim projektom “Virtualno okence upravnih enot”, ki se izvaja od lanskega novembra, želijo preizkusiti rešitev, ki bo državljanom omogočila, da opravijo vrsto upravnih zadev kar prek videoklica z upravno enoto. “Državljanom, ki bodo zadeve urejali prek virtualnega okenca, ne bo več treba fizično obiskati državnega organa, temveč bodo lahko storitev opravili od doma, podobno kot ta trenutek nekatere zadeve lahko opravijo na portalu eUprava,” je poudaril Koritnik. 

Minister za digitalno preobrazbo Marko Boris Andrijanič je danes s kolegom ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom predstavil implementacijo virtualnega okenca upravnih enot. Služba vlade za digitalno preobrazbo namreč v tesnem sodelovanju s pristojnimi resorji zaganja in pospešuje konkretne projekte, ki bodo s pomočjo digitalnih tehnologij olajšali življenja državljanov.

Strateški svet za digitalizacijo, ki ga sestavlja več kot petdeset vodilnih strokovnjakov na področju digitalnih tehnologij, je lanskega junija predstavil štirideset ambicioznih ukrepov za digitalizacijo izobraževanja, gospodarstva, zdravstva in javne uprave. Eden izmed njih je tudi virtualno okence upravnih enot, ki sta ga predstavila ministra skupaj z načelnikoma upravnih enot Ljutomer in Domžale.

Minister za digitalno preobrazbo Marko Boris Andrijanič (Foto: Vlada RS)

Andrijanič je med drugim poudaril, da nas je pandemija prisilila, da smo na številnih področjih prešli na digitalno. Po zaslugi digitalnih tehnologij je življenje teklo naprej številnim izzivom navkljub. “Vesel sem, da trendu vsesplošne digitalizacije sledimo tudi v državni in širši javni upravi,” je dejal. Verjame, da bodo lahko že kmalu širili nabor javnih storitev in organov, ki poslujejo prek virtualnega okenca. “S tem bomo skupaj vzpostavili enostaven, uporabniku prijazen in varen sistem opravljanja javnih storitev na daljavo.”

S pilotnim projektom “Virtualno okence upravnih enot”, ki se izvaja od lanskega novembra, želijo preizkusiti rešitev, ki bo državljanom omogočila, da opravijo vrsto upravnih zadev kar prek videoklica z upravno enoto. “Gre za pilotni projekt, ki nam bo pomagal priti do zanesljive in uporabniku prijazne rešitve. V naslednjih tednih in mesecih bomo tako na podlagi odzivov državljanov in uslužbencev upravnih enot nadgrajevali to rešitev tako v tehničnem kot organizacijskem smislu. Pri tem bo seveda na prvem mestu varnost storitve. Državljanke in državljane zato vabim, da skupaj z nami sooblikujejo to in številne druge spletne storitve javne uprave,” je na današnji novinarski konferenci k sodelovanju povabil Andrijanič.

Državljanom, ki bodo zadeve urejali prek virtualnega okenca, ne bo več treba fizično obiskati državnega organa, temveč bodo lahko storitev opravili od doma, podobno kot ta trenutek nekatere zadeve lahko opravijo na portalu eUprava.

Nekatere storitve bo mogoče opravljati kar prek videoklica
Stranke se lahko na videoklic z uslužbencem upravne enote naročijo prek portala eUprava, izbrano storitev pa lahko opravijo od doma. V pilotni fazi bodo lahko državljani prek varne avdiovideo povezave v aplikaciji Microsoft Teams dostopali do splošnih informacij, različnih potrdil iz evidenc in informacij o fazi postopka. “Javna uprava želi približati storitve svojim strankam. S tem namenom uvaja sodobne digitalne rešitve, ki so prilagojene potrebam državljank in državljanov, hkrati pa predstavljajo poenostavitev v poslovanju in prihranek časa,” je pojasnil Koritnik.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik (Foto: Twitter Vlada RS)

Zavedajo se, da vsi državljani nimajo ne znanja ne orodij za opravljanje takšnih storitev prek spleta, kot je virtualno okence. Prav zato je vlada prejšnji teden potrdila predlog Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, s sprejemom katerega bomo lahko že letos zagnali največji program e-opismenjevanja pri nas. Letos se nameravajo osredotočiti na mlade in starejše od 55 let, ki najbolj trpijo zaradi digitalne izključenosti.

https://twitter.com/mju_RS/status/1493179823233114117?s=20&t=a6Mnqf9XLboomUqMSQca7A

“Slednjim želimo pomagati z brezplačnimi tečaji digitalnih veščin, s katerimi bodo osvojili praktična znanja, pa naj gre za uporabo spletne banke ali spletnih storitev javne uprave, kot je virtualno okence. Vsak starejši od 55 let, ki se bo udeležil subvencioniranega tečaja, bo upravičen tudi do digitalnega bona v vrednosti 150 evrov za nakup tablice ali druge računalniške opreme. Tako si bodo lahko tudi starejši prihranili pot do upravne enote in čakanje v vrsti,” je namen digitalne vključenosti pojasnil minister Andrijanič.

Sara Rančigaj