fbpx

Dva poslanca in ena predsednica odbora SMC zamrznili članstvo v stranki. Se obeta propad stranke?

Marko Ferluga (levo) in Tilen Božič (na desni) (foto: STA)

Poslanca SMC Tilen Božič in Marko Ferluga ter predsednica SMC Izola Marisa Višnjevec Tuljak so do razjasnitve okoliščin v zvezi z zamenjavami v vodstvu Luke Koper zamrznili članstvo v stranki SMC. Kot so zapisali v pismu vodstvu SMC, SDH vse do danes ni predstavil prepričljivih razlogov za zamenjave, njihova pojasnila pa vzbujajo celo dodatne dvome.

 V pismu predsedniku stranke Miru Cerarju in generalnemu sekretarju Eriku Kopaču podpisniki opominjajo, da je Luka Koper podjetje, ki je bilo v strategiji upravljanja kapitalskih naložb uvrščeno med strateške družbe z daleč najvišjo oceno “strateškosti”. Družba je po mnenju podpisnikov dokazano zmožna zagotavljati visoko dodano vrednost, ki se preliva na celotno regijo. Obenem pa je zadnja gospodarska družba v lasti države na Obali, ki jo po pogromu nad državnimi podjetji pred leti spet lahko štejemo med paradne konje našega gospodarstva.

Zaradi navedenega je pregledno poseganje v organe nadzora ali upravljanja Luke Koper po njihovi oceni izjemnega pomena za ohranjanje zaupanja državljank in državljanov v državo in v Slovenski državni holding (SDH). SMC je stranka z daleč največ ministri in poslanci, kar ji daje tudi dolžnost in odgovornost za zagotavljanje pogojev za učinkovito in pregledno upravljanje z državnim premoženjem, poudarjajo podpisniki.

Ob tem ugotavljajo, da SDH vse do danes ni predstavil prepričljivih razlogov za predčasno razrešitev treh članov nadzornega sveta Luke Koper. Pojasnila predstavnikov SDH in ministrstva za finance na seji komisije za nadzor javnih financ 16. junija pa so bila po njihovi oceni podana na način, ki vzbuja celo dodatne dvome.

Zato omenjeni člani vodstvo stranke SMC pozivajo, da do razjasnitve dejstev in okoliščin, povezanih s predvidenimi spremembami v sestavi nadzornega sveta Luke Koper, in do razjasnitve nasprotujočih si informacij, ki so bile posredovane javnosti, stori vse, kar je v njegovi moči, da se SDH začasno vzdrži nadaljnjih ravnanj.

 

M. P., STA