Dvojna merila Socialdemokratov: Motijo jih varde, medtem ko sami poveličujejo jugokomunistične zločince

Pravosodna ministrica in članica SD Andreja Katič v spremstvu paravojaških enot s katerimi v SD nimajo težav (vir: twitter)

Stranka SD je vložila predlog spremembe Zakona o nadzoru državne meje in Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki sta bila danes tudi potrjena. V novelah obeh zakonov je tako predvideno, da se omeji delovanje vard, med katerimi je v javnosti najbolj odmevala Šiškova “Slovenska varda”. Noveli obeh zakonov pa nista bili potrjeni s strani stranke SDS in Levice. Omenjeni spremembi prikazujeta tipična dvojna merila stranke SD, ki bo še vedno dovoljevala paravojaška paradiranja partizanov z orožjem.

Poslanec Socialnih demokratov Predrag Baković je na poslanke in poslance Državnega zbora RS naslovil poziv v zvezi s sprejemom novele Zakona o nadzoru državne meje in novele Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki sta bila obravnavana na današnji seji Odbora Državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Prejšnja vlada je pripravila predloga, ki pa jih je stranka SD še dodatno dopolnila.  Z novelami zakona bi naslovili problematiko delovanja vard in ostalih paravojaških skupin z nedvoumnimi pooblastili pristojnih organov in sankcijami za kršitelje.

Stranka SD je izrazila zaskrbljenost nad vse bolj povezanim in organiziranim vedenjem vard. “Poseganje v naloge in pristojnosti Slovenske policije in ostalih varnostnih struktur, kot so si ga privoščile samooklicane varde, so našo skupnost, družbo in vso državo soočile z zahtevnim izzivom. Takšnim, ki narekuje odločno reakcijo, da se zaščiti varnost ljudi in ustavni red Republike Slovenije,” je  zapisal poslanec Baković. Po njihovem mnenju naj bi tako kršile ustavo in “ustrahovale” državljane ter posegale v človekovo dostojanstvo.

“Incidenti, povezani z delovanjem tako imenovanih vard, vse od postroja v Apačah, vpada na policijsko postajo v Slovenski Bistrici, z vkorakanjem v predsedniško palačo, paradiranjem po slovenskih vaseh z uniformami, maskami in nošenjem replik orožja, so jasno pokazali na zakonske manke, glede katerih imamo poslanke in poslanci v spoštovanju našega ustavnega reda odgovornost za njihovo odpravo,” je še povedal Baković.

Za stranko SD pa očitno veljajo dvojna merila, saj sami podpirajo parado partizanskih uniform in orožja. Bivša pravosodna ministrica in članica SD Andreja Katič je tako bila fotografirana v spremstvu paravojaških enot s katerimi v SD nimajo težav. Kar pa seveda ni vse, svoje partizanske ideale celo zelo radi prenašajo na otroke.

Pravosodna ministrica SD Andreja Katič z otroci oblečenimi v partizanske uniforme (vir: twitter)

Zanimivo je, da nedopustnost vard podpirajo tudi organizacije kot je Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije. Na seji današnjega odbora je stranki SD uspelo potrditi novelo zakona, s čimer so prepovedali delovanje vard, partizani pa bodo še vedno lahko paradirali z orožjem.

Sprememba novele zakona pa ni požela podpore pri strankah SDS in Levica.

Sara Kovač