fbpx

Dvoličnost, ki ji ni para: Še en dokaz, da Društvu novinarjev Slovenije ni do zaščite svobode medijev, temveč zgolj do zaščite privilegijev izbranih medijev

Ena je za DNS sprejemljiva, druga ne

Potem ko so pri Mladini v petek objavili uvodnik z naslovom Ogrožena suverenost Slovenije, v katerem je odgovorni urednik Mladine pokazal vso svojo paranojo pred sosedi, so se Mladini v bran postavili tudi v Društvu novinarjev Slovenije in s tem pokazali, da jim ni do zaščite svobode medijev, temveč jim je zgolj do zaščite privilegijev izbranih medijev.

Spomnimo: vse se je začelo z neokusno Mladinino naslovnico, na kateri so madžarskega premierja Viktorja Orbana upodobili kot novodobnega Hitlerja, ki dviguje desnico v nacistični pozdrav, za njim plapola prirejena slovenska zastava v madžarskih barvah, medtem ko ga obkrožajo prvak SDS Janez Janša, poslanec Branko Grims in evroposlanec Milan Zver.

Šlo je za res neokusen prikaz premierja sosednje države, zaradi česar je pri uredništvu Mladine in kasneje tudi na ministrstvu za zunanje zadeve protestirala madžarska veleposlanica Edit Szilágyiné Bátorfi. Namesto normalne komunikacije, ki bi se spodobila za nek domnevno resen medij, pa so pri Mladini iz protesta madžarske veleposlanice še norčevali.

Kasneje je Mladinino neokusno naslovnico, ki so jo kmalu “popravili”, obsodil tudi tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltán Kovács, ki je povedal, da je Mladinin napad na Orbana še en “žalosten primer levičarske nestrpnosti”. Po trditvah Kovácsa je mladina tako sovražno nastrojena proti Orbanu zaradi njegove brezkompromisne drže pri sprejemanju migrantov.

“Ne preseneča, da levičarski uredniki Mladine ne marajo politike Orbanove vlade, a primerjanje današnjih dogodkov v Evropi z obdobjem nacistov trivializira dogodke iz temnih časov,” je povedal Kovács. Mladina je pokazala svoj pravi obraz, ko je napadla madžarskega premierja zaradi njegove odločnosti, da zaščiti evropsko kulturo, ki je globoko zakoreninjena v krščanstvu, s primerjavo nacionalsocialističnega koncepta tako imenovanega življenjskega prostora, bolj znanega kot “Lebensraum”.

Nato pa so se pri Mladini, namesto da bi se za neokusno primerjavo Orbana s Hitlerjem opravičili, še dodatno zakopali v svoje rove in začeli z novim napadom. Odgovorni urednik Mladine Grega Repovž je tako skušal upravičiti Mladinine napade na Orbana s tem, da ima madžarska veleposlanica v Ljubljani v svojih prostorih zemljevid “Velike Madžarske”. Po Repovževem mnenju namreč Italijani, Hrvati in Madžari samo čakajo, kdaj si bodo lahko prilastili kos slovenskega ozemlja.

Mladininim blodnjam pa je pritegnilo tudi Društvo slovenskih novinarjev (DNS), ki je s tem še enkrat pokazalo, da jim je malo mar za dejansko stanje novinarskega poklica, temveč jim gre zgolj za zaščito določenih medijev. “Gre za nedopustne pritiske, ki po načinu, retoriki in ostrini spominjajo na čase in družbenopolitične sisteme, ki naj bi jih države srednje in vzhodne Evrope pustile za seboj že pred 30 leti,” so zapisali v objavi, naslovljeni “Nezaslišan izraz oblastnega nadzora in discipliniranja medijev”.

DNS v napad na Demokracijo, Mladino vzeli v branLe nekaj mesecev nazaj je to isto Društvo slovenskih novinarjev ob Šarčevih napadih na Demokracijo zaradi naslovnice, na kateri je bila upodobljena ženska, s katere so roke temnopoltih trgale oblačila, podprlo omejevanje svobode medijev. Premier Marjan Šarec se je takrat zavzel za ukinitev oglasov državnih podjetij v medijih, ki naj bi širili “nestrpnost in sovražni govor”, kakor te pojme poljubno definira levi politični pol. “Poziv predsednika vlade v tem kontekstu pozdravljamo kot prvi korak pri prekinitvi prakse, na katero je DNS opozarjal že pred začetkom letošnje volilne kampanje, a naše pobude niso naletele na ustrezen odziv,” so zapisali v DNS v objavi “Obvodno financiranje sovražnega govora”.

“Nikdar v preteklosti pa društvo novinarjev ni na tak pobalinski, neprofesionalen način javno kolaboriralo z oblastjo, nasprotno, falanga 571 je celo preventivno, lažno napadla takratnega premierja Janeza Janšo v znameniti peticiji ‘zoper cenzuro in politične pritiske’. V teh dneh to isto društvo podpira neustavni napad predsednika vlade Marjana Šarca na neodvisnost medijev in svobodo javne besede – kar je način cenzure in eklatantni politični pritisk vrha izvršilne oblasti,” je za Demokracijo zapisal kolumnist Vinko Vasle.

Vinko Vasle (Foto: osebni arhiv)

A še marca lansko leto so pri DNS peli drugo pesem, ko so v objavi “Če pade svoboda medijev” zapisali, da “pade demokracija”. Očitno demokracija in svoboda medijev znotraj DNS veljata zgolj za izbrane medije. Za tiste, ki so na pravem političnem, to se pravi na levem bregu. Za tiste preostale, ki se ne strinjajo z njimi, ki ne delijo enakih svetovnih nazorov, pa svoboda medijev in demokracija odpadeta. Tiste je potrebno utišati, menijo pri DNS.

“Kot ugotavlja organizacija Novinarji brez meja, sovražnost političnih voditeljev do novinarjev ni več omejena le na avtoritarne države v bližnji evropski soseščini, ampak je postala stalna praksa držav, ki veljajo za demokratične. Slovenija pri tem ni izjema,” so lanskega marca zapisali pri DNS. Očitno se izjava glede na ostale ni najbolje postarala, saj na najlepši način prikazuje, kako so sami pripravljeni celo podpreti resnično politično gonjo proti medijem, s katerimi se ne strinjajo.

Ivan Šokić