fbpx

Dvoličnost nacionalne televizije: Kako nameravajo razkrinkati drugi tir, če pa lovke sežejo vse do njih, Dnevnika, Dela, Mladine in Pop tv-ja?!

Foto: politikis.si

TV Slovenija pompozno oglašuje posebno oddajo, v kateri obljubljajo, da bodo prišli do dna zadevi z drugim tirom, kdo stoji v ozadju in razkrili še marsikatere doslej javnosti neznane informacije. Vendar pa se opravičeno sprašujemo, če je sploh možno verjeti njihovim napovedim, vsaj glede na povezave, ki vodijo vse do urednice dnevno-informativnega programa na TV Slovenija Mojce Pašek Šetinc in novinarke Lidije Hren, pa vse do Pop TV, Dela, Mladine in družbe Dnevnik.

Poročali smo že, da je med osebami, ki bodo očitno mastno zaslužile s projektom drugega tira, tudi znani lobist Mile Šetinc, ki je na drugi tir po poročanju Požareporta presedlal z razvpitega projekta Teš 6, kjer je delal za odstavljenega direktorja velenjske komunale Uroša Rotnika, nazadnje pa pri Gorazdu Skubinu, ki je prav tako klavrno končal kot odstavljeni predsednik uprave Holdinga Slovenske elektrarne. Šetinc naj bi z drugim tirom zaslužil kot svetovalec pri Luki Koper, ki po navedbah omenjenega vira “vsebinsko, moralno in bržkone tudi finančno” podpira famozni svet za civilni nadzor (projekta drugega tira), ki sta ga pod okrilje vzela Milan Kučan in njegov Forum 21.

Novinarki TV Slovenija vprašanja sestavil kar njen mož Mile Šetinc
Zdaj pa so se na nacionalni televiziji odločili, da bodo oddajo Tarča posvetili prav drugemu tiru in razkrivanju doslej javno še prikritih povezav. Vendar pa se ob tem opravičeno sprašujemo, ali so na nacionalni televiziji to oddajo sposobni speljati korektno in s pravimi gosti, saj se je že večkrat izkazalo, da uslužbenke javne hiše slepo sledijo stricem iz ozadja, predvsem tistim, ki jim grejejo posteljo. Demokracija je tako recimo že leta 2011 razkrila, kako so Šetinčevi rušili Janeza Janšo, in sicer je novinarki s TV Slovenija Mojci Pašek Šetinc, sicer pa ženi 20 let starejšega Mileta Šetinca, vprašanja, ki jih je poslala na SDS, pripravil nihče drug kot prav Mile Šetinc, nekdanji poslanec LDS. Morda ni naključje, da sta v tistem času oblast na nacionalni televiziji prevzela Janez Lombergar in Ksenija Horvat Petrovčič. Šetinc je namreč v tistem času skušal odvrniti pozornost od Zorana Jankovića in njegovih laži glede lastništva nepremičnin v Grosupljem in pod Golovcem v Ljubljani, kar je storil tako, da je pripravil protiudarec glede lastništva nepremičnin Janeza Janše, in sicer na način, da je pripravil nekaj točk oziroma navodil, k temu pa dodal še vprašanja, ki so jih Janezu Janši poslali iz Dnevnika, Žurnala in TV Slovenija – v imenu nacionalne televizije pa jih je poslala prav Mojca Pašek Šetinc. Šetinc je sicer nato priznal, da je poslal samo SMS-sporočilo dvema novinarjema, ki ju osebno pozna, kaj bi on, če bi lahko, vprašal Janšo. V elektronskem sporočilu, ki so ga prejeli v SDS, pa je bilo dodano tudi elektronsko sporočilo iz naslova Mileta Šetinca, ki ga je ta z vprašanji vred poslal enemu od novinarjev. S tem je razkrinkal tako svojo ženo, nacionalno televizijo kot navsezadnje tudi sebe.

Slednje samo po sebi seveda ne bi imelo nobenega pomena, o katerem bi bilo treba pisati, če se ne bi v tistem predvolilnem času leta 2011 izkazalo, da Mile Šetinc kot lobist za tranzicijsko levico vpliva tudi na ženino delo v nacionalni televizijski hiši. Pred tem je kot novinarkin informator, ki niti ne skriva, da ji stranke slovenske pomladi niso blizu, veljal Milan Martin Cvikl, nekdanji poslanec LDS in nato prestopnik v SD, razkriva Demokracija.

Sicer pa je dovolj zgovoren o delu Mojce Pašek Šetinc ta nekajminutni posnetek, ki razkriva, da je neobjektivna novinarka in zagrizena nasprotnica desnice:

Šetinčev lobi obvladuje medije že desetletja
Šetinčevi sicer že dolga leta obvladujejo medije. Če Mile Šetinc deluje kot medijski stric iz ozadja in s pritiski na svojo ženo (ali pa se mu ta zaradi želje po “novinarskih dosežkih” podreja kar sama), pa to javno počne njegov brat Zlatko Šetinc, ki je vidna osebnost družbe Dnevnik, do nedavnega je bil celo odgovorni urednik Nedeljskega dnevnika, pa tudi sicer rotira med uredniškimi mesti edicij, ki jih izdaja družba Dnevnik. Prav tako je bil ves čas z mediji in politiko prepreden njun oče Franc Šetinc, sicer znani komunistični funkcionar, pred tem pa novinar in odgovorni urednik Dela. Nato se je podal v profesionalne politične vode, kjer je bil eden vodilnih v Centralnem komiteju Zveze komunistov Slovenije ter predsednik Republiškega komiteja Socialistične zveze delovnega ljudstva. Bil je tudi glavni urednik glasila Komunist.

Po podatkih Demokracije Mile Šetinc intenzivno sodeluje z enim od največjih slovenskih tajkunov Igorjem Lahom, ki je znan po tem, da je obogatel s certifikati, velik vpliv iz ozadja na Šetinca pa naj bi imel tudi Franci Zavrl, sicer partner Anuške Delić, novinarke Dela, ki je selektivno objavljala Panamske dokumente. 

Njegova mladostniška ljubezen je Lidija Hren s TV Slovenija
Z Miletom Šetincem pa ni povezana le Mojca Pašek Šetinc, temveč tudi njena starejša novinarska kolegica Lidija Hren, ki prav tako deluje v javni hiši. Hrenova, ki je na TV Slovenija novinarka in vodja EkstraVisorja – projekta podatkovno-preiskovalne skupine Televizije Slovenija, je namreč mladostniška ljubezen Mileta Šetinca. In prav ekipo EkstraVisorja v teve oglasu reklamirajo, da bo tista, ki bo zadev z drugim tirom prišla do dna.

Ne le Jože P. Damijan poročna priča Kosu, tudi Kos poročna priča Damijanovi ženi!
Kot smo pisali že včeraj, pa lovke članov sveta za civilni nadzor drugega tira sežejo vse do komercialne televizije Pop TV. V svetu za civilni nadzor drugega tira je namreč tudi Jože P. Damijan, ki sicer deluje kot profesor na ekonomski fakulteti v Ljubljani, hvalospeve pa ‘piše’ ekonomskemu odvetniku tajkunov Foruma 21 Jožetu Mencingerju, ki je sicer prav tako član sveta za civilni nadzor drugega tira. Vendar pa pri drugem tiru ne sodeluje le civilno, temveč poskuša prodajati tudi svoje plačljive svetovalne storitve. Jože P. Damijan je bil sicer poročna priča Draga Kosa, ko se je ta poročil z odgovorno urednico informativnega programa na Pop TV Tjašo Slokar, Drago Kos pa je bil tudi poročna priča Damijanovi ženi, ko se je ta poročil na otoku Vis – Kos je naokrog skakal kar v natikačih. Damijanova poročna priča pa je bil kar eden najbolj zagretih nasprotnikov Janše Vojko Flegar, takratni urednik na levičarskem Dnevniku, danes pa na tem istem Dnevniku le še kolumnist.

Pa še slike s poroke Jožeta P. Damijana, kjer se jasno vidi, da je bil Kos priča Damijanovi ženi:

Foto: politikis.si

 

Foto: politikis.si

Foto: politikis.si

Povezave vodijo tudi do Mladine
V svetu za civilni nadzor drugega tira pa je tudi Stanko Štrajn, ki je bil 15 let ‘glavni pravnik’ za Družbi za avtoceste RS (Dars), kjer je očitno užival visoko zaupanje, saj naj bi bil po poročanju Požarja “glavni avtor vseh pogodb in aneksov, ki jih je Dars podpisoval z gradbenimi izvajalci, torej tistih pogodb in tistih aneksov, zaradi katerim smo nekajkrat preplačali avtoceste”. Že takoj naslednji dan po prenehanju zaposlitve na Darsu pa se je Štrajn zaposlil pri Darsovem podizvajalcu SCT. Štrajn je sicer brat medijsko bolj razvpitega Darka Štrajna, enega od mnenjskih voditeljev propadle stranke LDS in dolgoletnega predsednika državno financirane Liberalne akademije. Vendar v tej bratski povezavi spet pridemo do medijev – Darko je bil namreč skoraj deset let (1976–1986) urednik – novinar pri tedniku Mladina, kasneje pa so v tem istem levičarskem tedniku z veseljem objavili kakšen intervju z njim, največkrat v povezavi z Liberalno akademijo, ki se je leta 2015 preimenovala v društvo Alternativna akademija, in njihovim pozivom k rekonstrukcije vlade.

Po razkritju vseh teh medsebojnih povezav, ki vodijo do slovenskih mainstream medijev, se sprašujemo, kako nameravajo ti isti mediji uresničiti svojo napoved, da bodo aferi z drugim tirom prišli do dna. Če se ne bodo glavni igralci začeli medijsko “pobijati” med seboj, je obljuba mainstream medijev le prodajanje megle njihovim gledalcem oziroma bralcem, v ozadju pa bomo spet priča večmilijonski kraji.

Marjanca Scheicher