fbpx

[Ekskluzivno] Na domu protestnika s kriminalno preteklostjo Anisa Ličine poteka hišna preiskava! Preiskujejo mu tudi podjetje!

Anis Ličina (vir: družabna omrežja)

Represija se nadaljuje!! Hišna preiskava!! Včeraj petega novembra neveljavni odloki, danes dan za tem hišna preiskava na našem domu! Spet naključje? Ehh ne bo vam uspelo!! Gremo naprej!!! S.O.S,” so besede, ki jih je objavil na Facebooku eden najbolj znanih protivladnih protestnikov s kriminalno preteklostjo Anis Ličina, pri katerem danes očitno poteka preiskava večstanovanjske hiše, poslovnih prostorov in tudi osebna preiskava.

Anis Ličina se je včeraj razveselil sporočila mainstream medijev o odločitvi Ustavnega sodišča RS, da naj bi bilo šolanje na daljavo že nekaj časa protiustavno, ker sklepi oziroma podaljšanje odlokov ni bilo objavljeno v Uradnem listu. vlada ima sedaj sicer tri dni časa, da to uredi, kar ne bi smelo predstavljati nekega problema, glede na to, da morajo besedilo zgolj prekopirati. V to isto kategorijo pa naj bi spadalo tudi podaljšanje omejitve gibanja in še nekateri drugi odloki, česar se je očitno razveselil Ličina, ki je vzhičeno zapisal: “Bravo ustavno sodišče!!!” Zapisal pa je tudi: “Torej, vsi ki ste dobili kazen od petega novembra naprej, kontaktirajte vašega odvetnika saj odlok od tega dne naprej ni veljaven! Tako je odločilo Ustavno sodišče RS danes!! Tudi sam sem bil ta dan kaznovan in ovaden z strani policije. Aleš Hojs, danes boš slabo spal, jaz pa odlično, saj bo 5.11 ostal večno v spominu. Ne vem pa kaj naj s tem papirjem naredim očitno gre v okvir!

No, videti je, da njegovo veselje ni prav dolgo trajalo, saj je danes objavil odredbo o hišni preiskavi. Okrožno sodišče v Ljubljani in dežurni preiskovalni sodnik Gregor Ševo sta odredila nujno preiskovalno dejanje zoper osumljenca, in sicer zaradi kaznivega dejanja hujskanja k upiranju po prvem in drugem odstavku 302. člena Kazenskega zakonika in kaznivega dejanja sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje po prvem in drugem odstavku 301. člena, na podlagi Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani z dne 30.11.2020 ter določil prvega odstavka 215. člena, 166. člena, tretjega odstavka 172. člena Zakona o kazenskem postopku .

Anis Ličina očitno hišne preiskave ni povezal s svojimi dejanji, pač pa je mnenja, da se je ta zgodila zaradi včerajšnjega “spoznanja”, da bi lahko njegovi pretekli grehi obveljali za neveljavne oziroma, da postopki proti njemu ne bi bili zakoniti. Vendar pa je to, da bi na tožilstvu namensko in brez razloga spletkarili proti Ličini res zelo malo verjetno, že zato, ker se je v preteklosti izkazalo, da ima po vsej verjetnosti tam določene “veze”. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je povedal, da mu je bilo s strani policije rečeno, da je tožilka policistom dejala, naj ne sanjajo o privedbi Ličine. Torej naj ne sanjajo, da bi ga ona procesirala, ko je bilo na tem, da ga je bilo treba pripeljati pred preiskovalnega sodnika. “Ne bom rekel, da si morda tega ni kdo izmislil, ne verjamem pa, da bi si policija to izmislila,” je dejal Hojs. Po poročanju Požareporta pa naj bi bila omenjena tožilka Maja Ulčar, nečakinja odvetnika Mitje Ulčarja, sicer tesnega prijatelja Francija Perčiča, znanega kot svetovalca nekdanjega predsednika Danila Türka.

Zaenkrat sicer še ni jasno, kakšen izplen si obeta sodišče od današnjih preiskav, vendar pa ob zajetni kriminalni kartoteki Ličine, verjetno ne bo težko česa najti, razen če ni računal na to možnost in predhodno že prekril vse, kar bi ga lahko kakorkoli obremenilo. Spomnimo, kriminalisti so januarja zaključili več kot dve leti trajajočo preiskavo organizirane kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s preprodajo drog v Sloveniji in v tujini. Mednarodno organizirano kriminalno združbo so najprej zaznali v Sloveniji, nato pa so ugotovili, da se ta združba povezuje tudi z določenimi osebami s Hrvaške, nakar so preiskavo razširili preko meja. V zaključni akciji jim je uspelo zaseči velike količine drog, saj so našli preko 120 kilogramov amfetamina, več kilogramov kokaina in heroina ter več tisoč tablet ekstazija. Zasegli pa so tudi več kosov nelegalnega orožja ter preko 150 tisoč evrov gotovine. V to kriminalno združbo naj bi bil vpleten tudi Ličina, poleg tega pa ima na vesti tudi rop črpalke, kjer je pretepel uslužbenca, sodeloval pa je tudi  v združbi tihotapljenja nezakonitih migrantov.

Policija je v popoldanskem sporočilu za javnost navedla naslednje:

Danes so ljubljanski kriminalisti v povezavi z nasilnimi izgredi v četrtek, 5. 11. 2020, na podlagi odredbe sodišča, opravili hišno preiskavo pri 39 letnemu osumljencu iz Ljubljane. Policisti zbirajo obvestila zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja hujskanja k upiranju po prvem in drugem odstavku 302. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) in sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje po prvem in drugem odstavku 301. člena (KZ-1). O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno tožilstvo. Za prvo omenjeno kaznivo dejanje je najvišja zagrožena sankcija zaporna kazen do treh let za drugo pa od šestih mesecev do treh let.

Sara Kovač