fbpx

Ekskluzivno: Globoko na slovenskem ozemlju naši zajeli dva oborožena hrvaška policista

Hrvaški policisti. Foto: STA

Slovenska policija je zajela dva oborožena hrvaška policista, ki sta se gibala kar 600 metrov globoko na ozemlju Slovenije. Kaj sta tam počela, še ni znano.

Slovenski policisti so v prejšnjem tednu v gozdu Hraščica v bližini mejnega prehoda Središče ob Dravi na ozemlju Republike Slovenije zajeli dva oborožena policista Republike Hrvaške, so nam informacijo, ki smo jo prejeli od policistov, potrdili na PU Maribor. Kot so pojasnili, sta se hrvaška policista gibala približno 600 metrov v notranjosti države, ko so ju opazili slovenski policisti.

 Za več informacij smo povprašali na Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za notranje zadeve. Njihov odgovor še čakamo.

Razlog za njuno sprehajanje po slovenskem ozemlju zaenkrat še ni znan. Po njunem prijetju so slovenski policisti izvedli postopek ugotavljanja identitete, opravili ogled kraja, nato pa hrvaška policista pospremili do državne meje z Republiko Hrvaško.

Zgodovina slovensko-hrvaških obmejnih sporov je že precej bogata. Najbolj svež konflikt se je odvijal sredi novembra, ko so slovenski policisti na meji postavljali žičnato ograjo, Hrvati pa so Sloveniji poslali diplomatsko noto, saj naj bi del žice bil postavljen na hrvaškem ozemlju. Ob tem so zagrozili, da bodo žico sami odstranili, če Slovenija tega ne stori.

Morda vas zanima tudi: Kdaj policist migrantom lahko zavpije: “Stoj, policija, streljal bom!”
Slovenija želela vrniti 160 ekonomskih migrantov, a dobila hrvaško košarico

Afera s slovenskim obveščevalnim kombijem
Leta 1998 je “spodrsnilo” tudi slovenskim policistom, ko so hrvaške oblasti na svojem ozemlju blizu Zavrča zalotile slovenska obveščevalca Antona Slatinška in Branka Bezgovška ter jima zaplenile kombi z vso prisluškovalno opremo, vredno milijon nemških mark. Takratni obrambni minister Turnšek je zaradi incidenta in dogodkov, povezanih z njim, kot tudi zaradi objektivne in politične odgovornosti na zahtevo glavnega odbora SLS ponudil odstop, poroča STA.

Bo kazen tudi za hrvaška policista?
Hrvaško sodišče je obtožena slovenska obveščevalca zaradi vohunjenja obsodilo na leto dni zapora. Obsodbi je dodalo še tri leta pogojne kazni in pet let prepovedi vstopa na Hrvaško. Več informacij o tem, kakšna – če sploh – kazen čaka hrvaška policista, še sledi.

A. D.