[Ekskluzivno] Objavljamo tragično pričevanje preživelih, ki so kot otroci preživeli krvavo morijo v Dražgošah! Vse, ki tako podlo izkoriščajo tragedijo, bi lahko bilo sram!

Foto: STA

Mit o dražgoški bitki je eden največjih mitov partizanske lažne zgodovine na slovenskih tleh. Vendar se pozablja usoda umrlih 41 vaščanov Dražgoš, ki so umrli zaman. Objavljamo zgodbe tistih, ki so eno najhujših tragedij v zgodovini vasi Dražgoše doživeli kot otroci. “Žrtve so nič krivi ljudje, tisti, ki so krivi za povzročeno gorje, pa se kitijo s slavo in junaštvom,” se svojih tragičnih otroških dni spominja Franc Šolar.

Dražgoška bitka ima dve zgodbi. Eno zgodbo širijo levo usmerjeni mediji in politiki, ki Dražgoše prikazujejo kot eno največjih uspehov partizanskega boja. V našem mediju vam bomo prikazali drugo plat zgodbe. Temačno plat. V nadaljevanju bomo opisali zgodbe takratnih otrok Janeza Jelenca, Franca Šolarja, Rafka Eržena in Janka Pintarja. Ponovno, kot že večkrat prej, so Janko, Francka in stari ata obupno prosili partizane, naj se umaknejo. ”Poglejta, kaj se dogaja,” so jim govorili. Njihove prošnje niso bile uslišane,” se spominja Rafko Eržen. Zaradi njihovih neuslišanih prošenj je umrlo 41 nedolžnih prebivalcev Dražgoš.

Kdo je torej kriv za dražgoško tragedijo? V prvi vrsti vsekakor Nemci kot okupatorji. Žrtev med nedolžnimi domačini pa zagotovo ne bi bilo, če bi partizanski štab prisluhnil prošnjam številnih Dražgoških gospodarjev. Pikcev oče Andrej mi je večkrat pravil, kako je na mitingu prosil in prepričeval partizanski štab, naj se bataljon umakne iz vasi. Potrebno hrano so bili Dražgošani pripravljeni partizanom celo voziti na Jelovico. Pikcev oče je dejal, da so ga ob takih predlogih partizani tako obstopili, da je moral utihniti in odnehati. Tudi sam se spominjam pogovorov starejših ljudi, ki so že pred dražgoško tragedijo trdili, da partizani za vas ne pomenijo nič dobrega. Pa kako prav so imel,” zaključuje svoje otroško bolečino Janko Pintar.

Janez Jelenc bil v času dražgoške tragedije star 10 let
Janez Jelenc je bil v času dražgoške bitke star 10 let. V tistih prvih dneh leta 1942 je z zanimanjem kot otrok spremljal prihod partizanov v Dražgoše. Partizani so se naselili po celotni vasi. V začetnih dneh so pripravili tudi miting za celo vas. Zagotavljali so, da bodo vas branili pred nemškimi okupatorskimi silami do zadnjega. Nemške sile so Dražgoše pričele napadati 9. januarja 1942. Partizanske sile so prvi nalet zdržale. Sledil je še drugi napad Nemcev, katerega so partizani odbili. A usodni dan 12. januar 1942 so Dražgoše padle v nemške roke, partizani pa pobegnili. Nedolžne in nemočne domačine pa prepustili krvavemu nemškemu maščevanju.

Foto: (Železniški niti, Muzejsko društvo Železniki)

Foto: (Železniški niti, Muzejsko društvo Železniki)

Zaradi partizanskega ne umika je umrla dvoletna Rezka
“Vzhodni del obrambe vasi, kjer je bil pritisk napadalcev najmočnejši, je s tem popustil, z njim pa obramba na vsej širini. Cankarjevci so se pričeli umikati proti Jelovici, vas pa prepuščati Nemcem. Ti so napad usmerili proti Jelenščam in vanje vdrli iz zadnje strani. Takrat se je pričelo trpljenje in tragedija za vso vas. Najprej morija v Grogovčevi hiši. Nemec je skozi okno v notranjost vrgel ročno bombo; prisebni Ožbetov oče jo je ujel in jo vrgel nazaj. Toda bilo je že prepozno in bomba je eksplodirala v prostoru”, se spominja svoje mladosti Janez Jelenc. Za posledicami eksplozije je umrla dvoletna Koritnikova Rezka.

Kasneje v teku dneva so jih ujeli Nemci in jih zaprli v hlev. Bali so se, da jih bodo Nemci ubili. ” Z dnem se je na vratih pojavil nemški oficir s skupino policistov. Nagnali so nas iz hleva v sneg in mraz. Pobite žrtve so še vedno ležale tam v snegu, na mestu poboja. Vpričo nas so drugega za drugim zvlekli v bližnji senik in ga z njimi vred zažgali. Ko so to opravili, so nas prisilili v kolono in jo usmerili proti Lajšam. Ko je opotekajoča se kolona prestrašenih, na smrt utrujenih, od mraza premrtih, duševno otopelih žena in otrok prispela tja, so nas strpali v zgornjo kamro Štihelnove domačije,” se grozljivih trenutkov mladosti spominja Jelenc.

Foto: STA

Nemci so pred vhod postavili strojnico in jih zastražili. Dobili niso niti vode in hrane. Jelenc opisuje grozljivo izkušnjo zadnjega soočenja z Nemci. Odpeljali so jih do bližnjih tovornjakov, ki bi jih naj odpeljal v bližnje okupatorske zapore. Na njihovo srečo so jih Nemci spodili. Njegova družina se je ločila. ” Postavljeni smo bili pred dejstva in dejstvo je bila vsestranska tragedija. Tisti, ki imajo o tem svoje mnenje in dvomijo o njej, naj se zamislijo le, kako bi se počutili, če bi bili izpostavljeni gledati nasilno smrt svojega očeta in treh bratov, nedolžnih žrtev, ogoljufanih za mladost in življenje, kar je bilo usojeno meni.

Foto: (Železniški niti, Muzejsko društvo Železniki)

Foto: (Železniški niti, Muzejsko društvo Železniki)

Partizanski Cankarjev bataljon izvajal med Dražgošani propagandne akcije
Franc Šolar je bil v času dražgoške bitke star 11 let. Kljub temu, da je bil zelo mlad, so se mu dogodki vtisnili globoko v spomin. Tudi Franc Šolar se spominja trenutkov, ko je partizanska enota Cankarjevega bataljona prišla v Dražgoše. “V strahu, kaj bo, so minevali dnevi novega leta. Cankarjevci so jih s pridom izkoristili, tako v obrambne kot propagandne namene,” se spominja Šolar. Šolar podobno kot Jelenc opisuje, da so partizani dva dni odbijali napade, tretji dan pa jih več ni bilo.

Prebivalci Dražgoš so ostali sami. Sledilo je krvavo nemško maščevanje. Ob tem se spominja zgodbe svoje matere, ki se je pogumno vrnila domov k svojim otrokom. “Domov se je bolj privlekla kot prišla, vsa prestrašena, prezebla in utrujena. Pa vendar srečna. Ves njen trud, vse nevarnosti niso bile zaman, dosegla je cilj, bila je pri svojih otrocih. Božala nas je s svojim pogledom in nas privijala k sebi. Otroci smo se oddahnili, počutili smo se varne, ob nas je bila mati z vso svojo zaščito, ki smo jo tako pogrešali. Še danes občudujem njen pogum, njeno moč in vzdržljivost.”

Bilo je vprašanje časa, kdaj se bo zgodila tragedija Dražgoš
Franc Šolar v dnevu največje tragedije ni nikjer opazil partizane Cankerjeva bataljona, ki so se pred najhujšim napadom Nemcem pobegnili na varno. “Pritisk Nemcev je bil vse hujši in vse izrazitejša je bila njihova premoč. Bilo je le še vprašanje časa, kdaj bodo Dražgošam zagospodovali. Vsi smo se bali maščevanja, in kot se je izkazalo kasneje, ne brez vzroka. Zaradi številnih pogorišč in osvetljevanja z raketami je bilo svetlo, kot podnevi. Med vaščani je veljal splošen preplah. Vsaka odločitev je bila težka, pa tudi usodna. Težko se je bilo ločiti od toplih domov in imetja in se podati na pot negotovosti, prav tako pa je bilo težko ostati doma.

Foto: (Železniški niti, Muzejsko društvo Železniki)

Foto: (Železniški niti, Muzejsko društvo Železniki)

Odločitev za umik v goro je bila še toliko težja, ker je bila izredno huda zima, z obilico snega, na Jelovici je bilo tudi do dva metra snega, poti pa slabo prehojene. Kljub temu je bila to odločitev mnogih. Tragična usoda je doletela tudi tiste Dražgošane, ki so ostali po domovih. Pobesneli policisti so se zaradi lastnih izgub in ponižanja krvavo znesli nad prebivalci in nad vasjo samo. Tako v Jelenščah kot Na pečeh so pobrali vse moške, ki so jim prišli v roke, jih oddvojili od družin, jih odgnali v Jelenšče in jih tam vpričo njih postrelili. Starost ob tem ni bila pomembna. Najmlajša med njimi sta imela komaj dvanajst let, najstarejši pa krepko čez sedemdeset.”

Dejan Židan, Borut Pahor, Alenka Bratušek, Karl Erjavec, Zoran Jankovič in Karel Lipič. (Foto: bralec Nova24tv)

Dejan Židan, Borut Pahor, Alenka Bratušek, Karl Erjavec, Zoran Jankovič na nepietetni in neokusni slovesnosti. (Foto: Marjanca Scheicher)

Krvavo maščevanje okupatorskih Nemcev
Nemci so zaradi partizanskega odpora se krvavo maščevali nad prebivalci nad Dražgoš. Po spominih Šolarja so podobno usodo doživeli prebivalci vasi Pri cerkvi. “Tudi prebivalcem vasi Pri cerkvi ni bilo nič bolj prizanešeno. Isti teror se je izvajal tudi nad njimi, pa čeprav so Nemci tja prišli najkasneje. Sla po maščevanju in ubijanju se tudi tu ni polegla in je vztrajala do konca. Enako kot v prejšnjih dveh zaselkih so tudi tu odgnali vse moške, ki so jih našli po domovih, jih zaprli v trdno klet župnišča ter jih usmrtili.”

“Kako so to izvedli, je vse do danes nepojasnjena skrivnost. Dejstvo je, da so kasneje tam našli ostanke zoglenelih trupel. Otroci in žene pa so bili deležni enake usode kot tisti Na pečeh in v Jelenščah. Vojna je brezpravno stanje, v katerem odpove sleherna prištevnost in civilizacijska omika, kjer človek, ki ima moč, gospoduje nad življenjem in smrtjo sočloveka s pravico, ki mu je nihče ni dal. S pravico, ki si jo je vzel sam, je stanje, kjer šteje le uboj. Žrtve so nič krivi ljudje, tisti, ki so krivi za povzročeno gorje, pa se kitijo s slavo in junaštvom,” se spominja Franc Šolar.

Foto: (Železniški niti, Muzejsko društvo Železniki)

Foto: (Železniški niti, Muzejsko društvo Železniki)

Rafko Eržen se spominja prvih strelov v Dražgošah
Rafko Eržen je bil star v času dražgoške bitke star 13 let. V svojih spominih govori o prvem srečanju z Nemci. “Opazili smo, da po cesti s Češnjice mimo Prešnikove žage prihaja vojaška kolona. Prepričani smo bili, da so to gošarji. Imena partizani takrat še nismo poznali. Bili smo presenečeni, ker jih je bilo tako veliko. Hitro smo spoznali, da smo se zmotili. Prihajajoči so bili Nemci.” 

V nadaljevanju svoje zgodbe opisuje prvih bojev, ki so potekali na območju Dražgoš. “Po visokem snegu, ki je še vedno naletaval, sva se približala vrhu Gradiš. Nenadoma so okoli naju in nad nama zažvižgale krogle. Zaslišali so se streli, z vrhov smrek pa se je usipal sneg. Sunkovito, z velikimi skoki po bregu navzdol sva se umaknila nazaj v globel potoka Vovčk. To so bili prvi streli in uvod v boje, ki so sledili in tako naznanili bližajočo se tragedijo Dražgoš.” Boji so se nadaljevali, Rafko Eržen se spominja dogodkov v enem izmed hlevov v vasi. Vanj je priletela granata. Hlev je pogorel, v njem pa vsa kmetijska hrana in orodje. Gospodar poslopja Janko pa je odšel reševat živino.

Dražgoše. (Foto: bralec Nova24TV)

Vaščani Dražgoš so rotili partizane, da naj odidejo
Rafko Eržen se v podoživljanju svoje najhujše življenjske nočne more spominja, da so prosili partizane, da naj ne izzivajo nemške vojske. Ponovno, kot že večkrat prej, so Janko, Francka in stari ata obupno prosili partizane, naj se umaknejo. “Poglejta, kaj se dogaja,” so jim govorili. Njihove prošnje niso bile uslišane. Res pa je, da so nekateri partizani odgovarjali: ”Mi ne moremo nič pomagati.” To so bili fantje, ki so govorili z naglasom iz Poljanske doline in z jeseniškega območja. Tudi ti so slutili prihajajočo tragedijo, vendar so bili nemočni in niso mogli pomagati. Maščevanje Nemcev nad nemočnimi in nedolžnimi vaščani Dražgoš je bilo strahotno.”

Svojo tragično zgodb iz Dražgoš je zaupal tudi Franc Pintar. V prihodu partizanskega enota Cankarjevega bataljona je vedel, da bodo prebivalci Dražgoš doleteli tragedijo neslutenih razsežnosti. “Partizani so v Dražgoše prišli na Silvestrovo jutro, to je 31. decembra 1941. Zelo smo se jih prestrašili. Na vas je legla mora. Kaj bo z nami, ko pridejo Nemci? Vedeli smo za požgano Rašico, vedeli za pobite nemške vojake v Rovtu, vedeli smo, da so komunisti pobili več ljudi na Dobravi pri Kropi in v njeni okolici. Preprosto – bali smo se nemškega maščevanja”.

Foto: (Železniški niti, Muzejsko društvo Železniki)

Foto: (Železniški niti, Muzejsko društvo Železniki)

Ustanovitelj Cankarjeva Stane Žagar govoril vaščanom Dražgoš, da živijo v Dražgoški republiki
Janko Pintar se spominja svojega prihoda v vaški sokolski dom. V njem so bili partizani, ki so organizirali miting. Zbralo se je veliko ljudi. Med drugim ni pozabil besed ustanovitelja Cankarjevega bataljona Staneta Žagarja. “Vseh njegovih besed se ne spomnim, vem le to, da je dejal, da Nemci hodijo spodaj po dolini s puškami v rokah, gor v Dražgoše pa si ne upajo. “Če pa pridejo, jim bomo že pokazali!” je še dodal. Rekel je tudi, da smo že skoraj dva tedna tako rekoč v Dražgoški republiki. Slednje se je meni zdelo zelo čudno, saj smo se v šoli učili o kraljevini, moj ata pa je omenjal celo cesarja. Kaj je to republika, se mi še sanjalo ni. Žagar je na mitingu govoril tudi o komunizmu ter skorajšnjem porazu Nemcev in posledičnem koncu vojne. Ko sem prišel domov, sem povedal, kar sem slišal. Ata Žagarjevim besedam ni kaj dosti verjel.”

Partizani iz Loške doline (Foto: družbena omrežja)

Začela se je krvava bitka. Kot veliko prebivalcev Dražgoš je podoživljal krvav boj med Nemci in partizani. Boji so se dogajali od 9. januarja 1942 do 12. januarja 1942. Medtem ko so partizani dva dni vztrajali v vasi, so tretji dan množično pobegnili. Janko Pintar je s svojo družino pobegnil v bližnji v Podlonk v Gotarjevi hiši. “Ko se je stemnilo, so bili oblaki rdeči, nebo pa je žarelo kot nekaj let pred vojno. Dražgoše so gorele. V ognjenih zubljih so izginjali žulji in trud stoletij.”

Foto: (Železniški niti, Muzejsko društvo Železniki)

Foto: (Železniški niti, Muzejsko društvo Železniki)

Svojo dražgoško tragedijo Janko Pintar zaključuje s besedami žalosti in obupa. “Domačini so nas tolažili, da ne gori naša vas, temveč da gori nekje drugod. Mi pa smo dobro vedeli, da ostajamo brez rojstne hiše, brez doma. Tisto noč nismo nič spali. Jokali smo, pa vendar smo bili srečni, saj smo bili vsi člani družine živi in skupaj. V nekaterih drugih družinah pa so bile že ogromne boleče vrzeli. Takrat pa še vsaj za polovico žrtev nismo niti vedeli, tako tudi ne, da so v tem ogromnem ognju gorela tudi trupla pobitih nedolžnih Dražgošanov,” svoje boleče o Dražgošah opisuje Janko Pintar.

Celotno pričevanje Jožefa Jelenca, Franca Šolarja, Rafko Eržena in Janka Pintarja lahko preberete v priloženih dokumentih. Zgodba je objavljena v zborniku Železne niti 4, Dražgoše, januar 1942:

Luka Perš

 • Viktorh

  Čestitam, tovariši, a vas je sram?

  • goldhorn

   Oni ne poznajo sramu.

  • Steiermark

   Oni so psihopati, zato ne pozajo občutka krivde in sramu!

  • karlo lopata

   Sram je lahko tebe

 • Gren

  TOVARIŠI VI STE MORILCI SLOVENCEV IN NISTE SLOVENCI POJDITE V SEVERNO KOREJO , KER TJA GRESTE LAHKO PEŠ !

  • JANEZ GUS

   Ti majmun,ki tako vstrajno pritiskaš minuse podlasca rdeča,nimaš jajc da se pokažeš.Tipični rdečuh z gošarsko miselnostjo.

   • Gren

    Rdeči štirimotorni butelj .

   • karlo lopata

    Buč buč buč , a so ti ropotulco vzel svečko? Hahahahahahaha

 • VERZIFIKATOR

  Dražen Gošan

  ZOPET HROŠČE DRAŽI GOŠČA

  Sredi spet zasužnjene Evrope,
  ki ji vlada klika kapitala,
  vstala četa je junakov mala,
  spravila na stare se okope.

  Duh minuli, ki je zdavnaj mimo,
  iz gozdov privabil majske hrošče,
  jih preveč temina draži gošče,
  je tako kot vedno, vsako zimo.

  V kraju po imenu Draž iz Gošče
  se predpustne šeme zavrtijo,
  ploskajo, po starem govorijo
  kot posnetek praskajoče plošče.

  Enkrat se je goščarček repenčil,
  kakor da bi ga metalo božje,
  skoz zobovje streljal kot orožje,
  vse predhodnike na mah zasenčil.

  Tja v tujino tiste je pošiljal,
  ki ne marajo za te goščave,
  ljubše so resnice jim širjave,
  besno je govornik vanje ciljal.

  Tisto da nikakor ni resnica,
  kar povejo dokumenti, priče,
  teh da zgodovina se ne tiče,
  takšna da je goščarska pravica.

  Dokumenti vsi so ponaredki,
  si obesiš jih lahko za rep,
  bil resnice gošče bi pogreb,
  če nasedel svet bi tejle cvetki:

  Ko končal s sovragom se je boj,
  zapustili borci civiliste,
  čakajoče tuje policiste,
  vsak dobil tam v glavo je naboj.

  Da je to nadvse velika zmaga,
  goščar niti najmanj ne verjame,
  v igri tisto vlogo pač prevzame,
  ki z lažjo najlaže ji pomaga.

  Vsako leto težje se zmaguje,
  v gošči štab igralcev ugotavlja,
  že vnaprej kulise ko postavlja,
  vrh nad klavrnostjo obupuje.

  Prej prihajali so gor heroji,
  vedno z njimi bil od puške manjši,
  zdaj pa strelci tam so vedno tanjši,
  v sneg tiščijo glave mnogi noji.

  »Draž iz gošče je resnica naša,«
  zdaj oblečen kakor komisarček
  je povedal mali zgolj pisarček,
  tja poslani fant, kurirček Saša.

  Takšna udeležba je dokaz,
  da čedalje slabše draži gošča,
  vsako leto manj je leska, lošča,
  ko praznuje lasten se poraz.

 • JANEZ GUS

  Nad to tragedijo se hodi vsako leto naslajat izrojena levica.Kje v svetu še obstaja taka sramota.Zastavo pa nosi vele izdajalec in zločinec žvepleni Mađarun iz Murgel.

  • WISKY 1000

   In glavni rdečuhi pokasirali še dnevnice,lep športni dan za komunajzarje,ni kaj.

 • JANEZ GUS

  Rdečuhi pažljivo si preberite to avtentično pričevanje domačina,pa drugo leto naj norec ki se bi spet lotiv lagat,naj vam razdeli kopije gamad pokvarjena lažnjiva.

  • WISKY 1000

   Vprašanje kaj se bo s tem domačinom sedaj zgodilo,ker je povedal resnico,komunajzarji so vsega zmožni,verjetno bo moral imeti policijsko varovanje.

   • KAPIBARA

    Te zgodbe so javne že 10 let+ več.. pa so pričevali še živi.. KER ja zasleplejana javnost, še zmeraj vodlijva, s pomočjo slovenaćkih poturica..

 • montyamp

  Iz pobeglih gošarjev raste današnja oblast , ki se redi v katakombah zgrajenih še v Austroogrski .
  Hlapec ki je med vojno v gozdu redil garje in uši , se PO VOJNI kot majski hrošč privlekel iz varnega zavetja , z ukradenim orožjem uzurpiral oblast , pobil Slovencev 100 krat več kot okupatorji , danes slavi idiotizme svojih izdajalskih prednikov .
  No , če bi to bili pametni ljudje , ne bi Slovenija hlapčevala Nemcem , kot nikoli doslej . Iz tega lahko sklepamo in dobimo odgovor , zakaj se Hitler z banditi ni pogajal .

 • Andrej

  Vse to je že dolgo znano. Kdor je hotel je to že lahko izvedel. Ampak, narod raje živi zaveden in pod komunisti. Narod hlapcev. Komunisti so te hlapce nadgradili v sužnje. Torej smo narod sužnjev. Hlapec si želi boljše življenje, suženj pa ne. Suženj je zadovoljen, da ima malo mesa in kruha. Spomnite se egiptovskih loncev.

 • Peter

  Ko bo to v oddaji na Hanzi TV na predvečer rajanja v Lažgošah….

  • KAPIBARA

   Žal večina tu zbranih tega ne dočakamo.. če se bode sploh kdaj..

 • WISKY 1000

  So te rdeče komunajzarske maškare sposobne to prebrat,verjetno še ne,iq tople vode.

 • PFloyd

  Levičarji ,zato vas ponovno sprašujem:Ali hodite proslavljat, ker ste ubili Dražgoše ?

  • KAPIBARA

   Kje, na Slovenskem, pa so kako bitko dobili levičarji, da bi se lahko kitili z njo..?

   • pajot

    Nikjer. V glavnem so bežali.

 • Beli Sneg

  Tudi vsi častilci, ki hodijo malikovat partizanske dosežke, vedo za ta pričevanja, a jih e gane. Tako, kot jih ne gane da nekateri v tej Sloveniji životarijo. Najbolj žalostno je to, da so njihovi volilci po večini tisti s prazno skledo. Lagati, krasti znajo rdečkarji zelo dobro.

 • PFloyd

  Komunisti so posmrtne ostanke domačinov, na silo, kljub nasprotovanjem sorodnikov, prenesli iz svete zemlje, ter jih zakopali pod dražgoški komunistični spomenik. Zdaj pa bi moja zahteva bila, da se spomenik poruši ter se posmrtne ostanke prenese nazaj v sveto zemljo. Vsaka izmed žrtev bi si to želela……daleč, daleč stran od partizanov, komunistov….tudi v zemlji. Namesto te betonske sramote bi morali postaviti velik križ, saj so pobiti vaščani bili verniki.

 • mona lisa

  Izrojenci se kažejo na krvavih tleh z vsem razkošjem.

  • Steiermark

   Do razkošja pa se ve, kako so prišli!

   • KAPIBARA

    Kako se je že raklo tistemu zbirnemu centru, koder so hranili- vodili evidenco nakradenaga premožanja, katerega so na rverz podarjali, reverzi so se izgubili, večina uradnega seznama je uničenega, nekaj malega se pa nahaj ARS… Na ta način so postali lasniki najradenega premoiženja, katerega dediči uradno dedujejo in zadeva je “oprana”… in tako z vsemdeanrjem, hišami, zemljo, stnovanjsko pravico.. Potomci okradenih pa gledajo dediče kradljivcev..

    • Steiermark

     Niso samo potomci okradenih, predvsem so potomci umorjenih……katere so , isto kot reverze “izgubili”, vsakršno evidenco, tako morilcev – revolucionarjev kot tudi evidenco pokradenega.

    • samotoje

     Federalni zbirni center.

 • PFloyd

  Ne le domačinov, partizani so neusmiljeno pobijali tudi drugače misleče soborce. Mnogi od slednjih so bili prepričani, da se borijo proti Nemcem, dejansko pa so jih izkoristili za to, da so na njihovih plečih izvedli krvavo revolucijo in prišli na oblast. Zato so D. Židan in ostali pripadniki SD tako izjemno ponosni na korenine svoje stranke, ki je nastala na temelju medvojnih in povojnih pobojev? Vrednot t.i.NOB…ki jih častijo dandanašnji komunisti, še zdaj ne vem,katere so.

 • PFloyd

  Kar se tiče pobojev…..glede na obstoječe dokumente in mnoga zabeležena pričanja, bi država SLO morala potomcem izvensodno pobitih….plačati ODŠKODNINO,ukiniti vse privilegije t.i. borcev ter njihove nesramno visoke borčevske pokojnine, za katere plačujejo tudi tisti, katerih sorodnike je revolucija ubila na nezakonit način.

  • KAPIBARA

   S tem bi levičarji priznali to RESNICO, izpadli kot morilci in poraženci, ter da so delalo poboje nad lastnim narodom..ŽE med vojno, ne samo po njej..

  • JANEZ GUS

   Prvo moramo uveljavit pravno državo,odstranit Bavconovo sods,tvo,pozapret sodnike,ki sodokazljivo kršili človekove pravice in vse tiste,ki so namerno delovali proti ustavno.Potem šele,se bo začel delat red po institucijah.

 • SIMONA MURKO

  Vsak dan, do smrti teh lažnivih obiskovalcev Dražgoš, bi na njihova vrata pribiti ta pričevanja,
  v njihove poštne nabiralnike, na lokacije njihovih vikendov in v domove ostarelih, kjer razkošno
  bivajo na naš račun, pa dnevno poslati pričevanja, strnjena v brošuro z krvavo rdečo zvezdo
  na naslovnici! V opomin in spomin!

  • maček ivan

   Niti ni tako neumna ideja.

 • Hribouc

  Ko so se Komisarji odločili, da bodo ostali in se borili, so Dražgošanom jasno obljubili, da jih bodo tudi branili pred Švabi.
  EDINO ČASTNO DEJANJE BI BILO V VSEH DEŽELAH TEGA SVETA, RAZEN V KOMUNISTIČNIH, DA BI ZAGOTOVILO TUDI IZPOLNILI na način, da bi se borili kot vojaki, kot ljudje, ki branijo svoj zarod in rod Slovencev in bi pri tem tudi umrli, če treba, ne pa , da so iz gozda gledali kako Švabi streljajo nedolžne !

  Jasno je , da gre za NEČASTNO PARTIZANSKO DEJANJE, saj časti poznali niso.

  Da je bila mera polna, so partizani pobili vse svoje borce, ki se niso strinjali z zadevo!

  Da so bili Partizani sprijeni do konca, brezobzirni, so iz lovske koče zmetali ven na sneg in mraz preživele domačine, sami pa so zasedli kočo! Partizanska sramota brez primere!

  TO, DA SO PARTIZANI POBENILI IZ BOJNEGA POLJA IN SVOJE LJUDI PREPUSTILI OKUPATORJU PA JE SPLOH SRAMOTNEGA VELEIZDAJALSTVA BREZ PRIMERE.
  Ne samo izdajstvo, totalna strahopetnost partizanske vojske !
  Kukavičji borci, brez jajc, brez časti, brez obraza, brez odgovornosti !

  PARTIZANI NISO BILI VOJAKI SVOJEGA LJUDSTVA, BILI SO BORCI REVOLUCIJE, IZDAJALSKE MORILSKE KUKAVICE !

  In z njimi vsi njih častilci sedanjih sramotnih slavljen Satana na Dražgošah!

  Ne razumem pa potomcev v sedanjih Dražgošah, da to gledajo in prenašajo, da dovoljujejom, da njihovi predniki oskrunjeni in onečaščeni z lžjo komunizma in pobiti za nečloveške cilje še počivajo pod boljševiškim betonom!

  in imamo še prdsedatelja , kakor, Komisije za grobove, Dežmana, ki bi kar tam naredil , kakor “krščansko kripto!”

  Dražgoški župnik s svojim preračunljivim nadškofom pa sta tiho!
  Sramota. kukavičje obnašanje !
  OBTOŽUJEM !

 • Janež Grimz

  Se pa ne sme pozabit, da je Partizane Nemcem nekdo izdal in, da mogoče sploh ne bi prišlo do bitke oz. bi se z njimi Cankarjev bataljon udaril nekje drugje. To, da so Nemci nato okrutno pobili nič krive in nič dolžne ljudi je katastrofa!
  A vendar je v večini komentarjev zaznat večje sovraštvo do Partizanov, kot do morilcev. Ti partizani so želeli odbraniti vas, a so kasneje videli, da je ne bodo mogli in za ohranitev svojih vrst so bili primorani v beg. Sprva pa so bili Nemcem zelo trd oreh. Bežali bi lahko tudi vsi domačini (večina jih je in so se s tem rešili), drugi pa so bili preponosni oz so upali, da jim bo zaradi izdaje in kolaboracije prizanešeno. Nekateri domačini so želeli pomagati partizanom, kljub temu, da so vedeli, da prihajajo Nemci. Ti so vsepovsod maščevali svoje ubite, nekatere vasi so, pa tudi če ni bilo partizanov, dobesedno poravnali z zemljo, ne glede na to, komu so domačini pripadali.
  Zato se mi zdi, da je poleg tega, da je ta bitka simbol NOB, to tudi simbol oz primer, na katerem se lahko izkrivlja zgodovina. So pa bili na vseh straneh tako dobri ljudje, kot tudi takšni, ki bi svojo mater prodali za 1 dinar. In danes je očitno še vedno tako.
  In po mojem res brezveze, da se zaradi razpihovanja dveh različnih zgodb, ki sta nastali ob dveh različnih ideologijah in dveh različnih interesih, predvsem, danes folk deli na tiste, ki niso za cerkev in Janšo (ki so po defoltu komunisti) in tiste, ki so za cerkev in Janšo (ki so po defoltu antikomunisti). Večina ljudi nima veze ne z enim niti drugim.

  • PFloyd

   Mnogo zavednih partizanov se je borilo v dobri veri,da bijejo boj za lasten narod.Ogromno pa je bilo tistih, ki so le-te izkoristili za krvavo revolucijo.Ali so bili partizani izdani tudi takrat, ko so izvajali poboje ?

  • xtc

   Preden pišeš neumnosti,raje preberi kaj je gošarska banda storila preje in kako so jih nemški policisti izsledili v Dražgošah nihče ni bande izdal izdajala jo je gaz bega in role blaga,ki so ga odmetavali cv begu potem ,ko so okradli tekstilno tovarno v Škofji loki in še nekaj trgovin tam.

   • Janež Grimz

    No, jaz se sklicujem na druge vire, ki so tebi po tvoji logiki zavajanje, ti pa se sklicuješ po virih, ki jim želiš oz si naučen verjeti jim. V vsakem primeru je ta dogodek samo kaplja vsega kar se je dogajalo in zanimivo je, kako lahko na podlagi 41 žrtev zdaj ljudje partizane, ki so nas osvobodili (in ki niso želeli imeti nič z nobenim režimom) enačite z zverinami, ki so ljudi po vojni metali v jame. Poklon v Dražgošam je mišljen tudi vaščanom in ne samo “gošarjem”.

 • šmentanamuha

  Slovenska komunistična elita se vsako leto prešteje v Dražgošah.

 • xtc

  Najprej realno in pošteno,brez olepševanj.
  Glavni krivci za tragedijo v Dražgošah so gošarski banditi,ki so Nemce razdražili že preje z napadi,po Škofje Loki in nato ubili nekaj nemških policistov ,ki so jim sledili do Dražgoš.
  Gošarji so izrecno dobro vedeli kaj bodo Nemci storili z vasjo a so namensko naredili kar so,saj je šlo za “farško vas” nenaklonjeno komunistom in sorazmerno premožno in napredno,zato so zadevo naredili povsem namerno,sajso se znebili razrednega sovražnika in z njim likvdacijo pridobili propagandne mučenike(njihove žrtve).
  Ne glede kar so Nemci počeli in za to so odgovorni-pa je glavna krivda za tragedijo Dražgoš in kri njih nedolžnih vaščanov na rokah komunistov in ne Nemcev,če bi se bili umaknili bi ničesar od tega ne bilo.
  Nemci bi sicer prišli robantili in premetali hiše mogoče tudi koga od rdečih iz vasi odvlekli s sabo to pa bi bilo tudi vse.

 • PFloyd

  Ko levičarji prikrivajo, da so partizani na Jelovici preganjali Dražgošane iz hiš, v katerih so si poiskali zatočišče pred Nemci.Ugotoviš, da sramota ne pozna sramote.

 • freedomfighter

  Sllovenija je edina drzava na svetu kjer za nacisticni pokol krivijo tiste ki so se bojevali proti fasizmu…spet bo polno zanikanja tega da so se bojevali proti nacizmu ampak to je pac zgodovinsko dejstvo saj nikjer na svetu ne zanikajo da so se komunisti bojevali proti nacizmu

  • AlternativaZaSlovenijo

   In? Zahodni zavezniki so izbrali manjše zlo-SZ za svoje zaveznike. Nikoli komunisti niso zanikali da je šlo tudi za revolucijo. In kaj je počela jugoslovanska revolucija med vojno in po vojni? Zločine. Danes bi jim za njihove zločine sodili v Hagu.

  • Salko Dinamitaš

   Nije jedina Slovenija… To je praksa u SVIM bivšim jugo-republikama… Za ubistvo civila nisu krivi izvršioci (nemci) nego oni koji su se protiv nemaca borili i tako ih “izazivali”???

   Ista priča o vašim Dražgošam je sa našim Kragujevcem – ali neverovatno ista – napadnuta je kolona nemaca i nemci su kao odmazdu Srbima – streljali jedan ceo razred OSNOVNE škole iz Kragujevca ???
   I naravno, krivi su – partizani ???
   Nije Slovenija usamljena… Glupost je univerzalna…

 • AlternativaZaSlovenijo

  Če bi imel kateri od partizanov v Dražgošah svojo družino, svoje najbližje, bi seveda pustil familjo okupatorjem, sam pa bi jo ucvrl v hosto ? Retorično vprašanje.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Še tole retorično vprašanje. A ni cilj vsakege poveljnika rešit in ohraniti čim več svojega poleg uničiti čim več nasprotnega. In koliko so partizani uničili Nemcev in rešili Slovencev v Dražgošah ? Sam vprašam.