Ekskluzivno razkrivamo – Največje slovensko podjetje v hrvaški lasti posluje z družbo, za katero dela arbiter Sekolec

Poslovno sodelovanje razpitega slovenskega arbitra Jerneja Sekolca z Evropskim centrom za reševanje sporov (angleško ime European Centre for Dispute Resolution in kratica ECDR) v lasti propadle političarke Katarine Kresal, ki je bila v vladi, njena stranka pa je obvladovala pravosodje, ko je Sekolec postal arbiter, dobiva nove škandalozne razsežnosti, ob katerih se naši viri sprašujejo, koga prek posla, ki ga razkrivamo, Hrvati v resnici plačujejo.

Dejstvo je, da je škandal z dogovarjanjem s Simono Drenik, v času Karla Erjavca vodjo arbitražne projektne enote na zunanjem ministrstvu, po navadnih nezaščitenih telefonskih linijah, ki je v tem tednu začel dobivati epilog, slovenskim interesom pri določanju meje, predvsem pa mednarodnemu ugledu Slovenije, zelo škodil.

Podjetje ECDR danes poslovno (spet) sodeluje z Mercatorjem, ki ga je leta 2014 kupilo hrvaško podjetje Agrokor, takrat v lasti razvpitega podjetnika Ivice Todorića. Po Todorićevem zlomu pa je svojega pooblaščenca leta 2017 v podjetje Agrokor postavila hrvaška vlada, v Mercator pa slovenska vlada. O poslovnem sodelovanju se lahko prepričamo na spletni strani Mercatorja, kjer potrošnike v primeru potrošniških sporov celo napotujejo na center, s katerim poslovno sodeluje razvpiti arbiter Sekolec, o čemer priča tudi posnetek strani v nadaljevanju.

A sodelovanje omenjenih podjetij je polno nenavadnih preobratov, zato v nadaljevanju kronološko nizamo prepletanje kariere Sekolca in Kresalove, ki se končajo v skupnem sodelovanju in zgoraj omenjenem sodelovanju z največjim slovenskim podjetjem v hrvaški lasti.

2011 – Vlada Boruta Pahorja, v kateri so stranke SD, Zares, LDS in DeSUS, poda pozitivno mnenje k imenovanju Jerneja Sekolca za slovenskega arbitra. Izvoli ga 54 poslancev na tajnem glasovanju v parlamentu 23. septembra 2011. Glas proti pred odločanjem napove le poslanska skupina stranke SDS, takrat poroča Slovenska tiskovna agencija.

2012 – Katarina Kresal ustanovi Evropski center za reševanje sporov (ECDR).

2013 – Finance v članku z naslovom V Mercatorju odslovili Kresalovo in Zalarja poročajo, da je takrat še slovenski državni Mercator ob stroškovnih rezih prekinil poslovno sodelovanje z Evropskim centrom za reševanje sporov (ECDR).

2014 – Hrvaški Agrokor podpiše pogodbo za nakup Mercatorja.

2015 – Hrvaški Večernji list objavi posnetek dogovarjanja med slovenskim arbitrom Sekolcem in agentko Drenikovo. Po objavi nedovoljene komunikacije izbruhne škandal, najprej odstopi Sekolec, potem še Drenikova. Hrvaška sporoči, da bodo iz arbitraže izstopili.

2016 – Predstavnik policije naj bi po poročanju RTV Slovenija na seji parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih in služb (Knovs) opozoril, da je Sekolec izginil. Kar je ta z javljanjem novinarjem javne RTV zavrnil, češ, da naj bi bil na Dunaju.

2019 – Sekolec je maja na zaslišanju pred parlamentarno komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih in služb (Knovs) priznal, da je Drenikovo klical on, na svojo pobudo, in to, kot je poročal portal Nova24TV, “parkrat”. Pred zaslišanjem je portal Svet24 poročal, da je Sekolec napovedal, da ne namerava ničesar komentirati, ne pred poslanci ne pred mediji, ker to po njegovi oceni “ni v interesu nikogar”. Po zaslišanju pa so na portalu Reporter pisali, kako je Sekolec na zaslišanje prišel uro prej, ob odhodu pa pobegnil in tako razkril tajni hodnik v državnem zboru.

Danes je Jernej Sekolec v strokovnem svetu za pravna vprašanja Evropskega centra za reševanje sporov (ECDR), s katerim poslovno (ponovno) sodeluje največje slovensko podjetje, ki je v hrvaški lasti, v upravi Mercatorja pa sedi pooblaščenec slovenske vlade. Kdaj se je po prekinitvi pogodbe leta 2013 poslovno sodelovanje ponovno vzpostavilo, iz objavljenih podatkov ni razvidno.

Andrej Žitnik

 • Unikatna

  Aleluja…Kam smo zabredli?!

  • Andrej

   Smo že skoz tam, samo, ker nismo imeli Nova24 nismo vedeli.

 • Ježek Teka Teka

  Tajni komunistični hodnik v parlamentu …. hahahahaa … hram demokracije … jest res upam, da je dovolj širok, da se pri morebitni evakuaciji kakšen levak ne zagozdi …

 • branči

  na katerem mestu je pristala slo država rangirana po stopnji korupcije? anketo je delala slo mafija, dajte še kašni 20 mest zraven! seveda nazaj!

 • JANEZ GUS

  Samo tako,kaj češ beda od bede en velik histeričen krohot.A lahko še noižje kot je ta beda od te vlade in udbovca Sekolca in one prfukjene krave.Povejte.A obstaja še kaj,kdaj mislim taka vukojebina.VOLILCI SUPER-SUPER MAJMUNI.Banda ne uporabna naj vas pofuka sredi kongresnega trga.In to 10x.

  • JANEZ GUS

   Replika -pofukane – v -PREPLIKO.-PREFUKANE-

  • SIMON ROZIC

   …res si se “razkuril”, a upravičeno!

 • gušto

  Čuuujte ljudje božji……. je to res, kar berem, ali so to le grde sanje ? !

  • JANEZ GUS

   Le beri nOvo 24.Vse je res,Greznica,ki jo obvezno plačujemo ,tega na sprdi oz. ne objavi,kar je njena obveza,zaradi objektivnega informiranja prebivalstva.Ker moramo ta komunistični agitpropOBVEZNO FINANCIRAT..KučANOVA šunt bo mogla nekega dne z njihovimi lakaji povedat kako . kje.Tega se smrad z opranimi možgani ne zaveda.Vsi jih pa poznamo.Teška jim.

   • gušto

    To ni za verjet . Kaj si upajo. Ali so ti sploh normalni ?
    Ne, ti niso normalni.

   • JANEZ GUS

    Kako se presice v imenu OBJEKTIVNISTI IN URAVNOVEŠANJA INFORMACIJ MENJUJETE KOT GATE .Samo z vsako novo kuzlo pride nov komunistični strup ,vzgojen na rdeči farmi FDV.AMERIKA in eu vas gleda pedre in leizbike.Poglejte HTV,SRT,ČRT, Pa se dajte malo primerjat,nesnaga ne vzgojena komunistična,ki se vam že Manduro smeji.Bergant ,ubij se opica neo bjektivna,.

  • JANEZ GUS

   Od kje si pa ti priveslal.Provokaterje ,mi domoljubi hitro zanušimo.

   • gušto

    kaj pa, če slabo njušiš ? Nić se ne boj !

 • Miro Jereb

  Tale sekolc je čista zguba…še tajni izhod iz parlamenta je razkrinkal…za KOZLAT.

  • JANEZ GUS

   Lisica ma zmeraj 3.Samo ta bebavi udbovc SJRJ je imal samo 2.

 • Dragan Krstič

  Ko se pripelješ do južnega izhoda predora Karavanke se začne balkan. Namenoma zapisano z malo začetnico.

 • gušto

  Kje je zdaj KUČAN, da se nič ne oglasi ???
  Morda so nas že PRODALI …… :(((

 • Hribouc

  Kriminalni banditizem zoofuck kulture rojeva svoje satanske sadove.
  Sodoma in kamorra ljubljanska bo zbrisana z obličja sveta vse tja do peklenskih vrat.
  “Veliki zemljotres je blizu!” Ne se bat – PRESS Za vse ga bo dovolj !

 • RATATA

  Pustite že prmir te prisluhe, ki jih je tribunal ocenil za takšne, ki nimajo vpliva na odločanje, zato je s postopkom nadaljeval in se raje obrgnite v LAŽI, ZAMOLČEVANJE, POTVARJANJE – kar je vse VELEIZDAJA najvišje stopnje! (da niste tudi vi za uveljavitev arbitražne odločbe slučajno?? – obnašate se točno tako!!)

  Že prevod je napačen, zlagan in zavajajoč…!
  “Arbitration Agreement” (samo angleško besedilo je uradno!!!) v slovenščini: “Arbitražni sporazum”, kar je groba potvorba.. Originalni naslov se v slovenščini namreč glasi Sporazum o arbitraži! (Original namreč ni zapisan: Arbitral Agreement!!!! marveč Arbitration….!!!)

  Vsebinska – uvodna laž:
  Republika Slovenija in Republika Hrvatska sta se osamosvojili hkrati” … že sam datum osamosvojitve tako RS kot RH čista izmišljija!
  Slovenija je v svojem memorandumu lagala. Že uvodna laž, da “sta se Republika Slovenija in Republika Hrvatska osamosvojili hkrati” (kar je moral tribunal skladno s pravili arbitriranja in določb v Sporazumu o arbitraži dosledno upoštevati!) docela derogira postopek odločanja in je arbitražna odločba na tej podlagi null and void – nična. Ne obstaja. Zato vse ostale neprimernosti v memorandumu sploh niso pomembne.
  Navsezadnje je: Republika Slovenija RAZGLASILA svojo osamosvojitev (se je torej osamosvojila!) dne 26.6.1991,
  sosednja RH pa je “raskid državnopravnih sveza sa bivšom državom” (torej “odcepitev”) razglasila šele 8. oktobra 1991.
  Laži so usodno učinkovale glede tribunalove odločitve, predvsem pa je zaradi njih ves postopek odločanja neveljaven in odločba nična.
  Postopek odločanja je torej nujno ponoviti in to skladno z natančnimi navodili Sporazuma o arbitraži in relevantnimi dejstvi.
  Sam Sporazum o arbitraži je podpisan, evidentiran v OZN in velja. Sosednja država je s svojim podpisom potrdila, da ni stranka v postopku odločanja o poteku meje, da pa je zavezana odločitev upoštevati in s svoje strani izvršiti (da ni stranka v postopku je v sporazumu zapisano tam, kjer je govor o presečnem datumu!!!)
  saj je bila Kraljevina Ogrska enovita in nedeljiva država (kar posebej poudari tudi suverenov Manifest 16.10.1918). Na uradnih specialkah je na naši strani meje zapisano ali Küstenland ali Krain ali Steiermark, na oni strani pa UNGARN.
  Državna meja je torej bila med slovenskimi deželami in Kraljevino Ogrsko.
  S to mejo so 1.12.1918 slovenske dežele s Kraljevino Srbijo sklenilo zvezo – “ujedinjenje” – in nastala je južnoslovanska država, ki je z razglasitvijo slovenske osamosvojitve 26.6.1991 razpadla na Republiko Slovenijo in preostanek SFRJ. // izvolite v arhive : Regent Aleksandar je proglasio ujedinjenje Srbije sa zemljama nezavisne države Slovenaca, Hrvata i Srba, a ne sa državom Slovenaca, Hrvata i Srba koja nije bila međunarodno priznata.
  “”
  http://www.arhivyu.gov.rs/active/sr-latin/home/glavna_navigacija/leksikon_jugoslavije/konstitutivni_akti_jugoslavije/prvodecembarski_akt.html//
  Državna meja med slovenskimi deželami in “preostankom” je ostala ves čas trajanja zvezne države nespremenjena.
  (Višji arhivski svetnik Peter Ribnikar v svojem znanstvenem delu o situaciji 1918/19 pokaže, da so bile te meje edine obstoječe državne meje znotraj novo nastale države).
  Edini relevantni meddržavni sporazumi o tej meji so bili sporazumi italijanskih in nemških in madžarskih okupacijskih oblasti s Pavelićevo NDH, ki so potrdili meje slovenskih dežel in Trianonsko mejo na reki Dravi od Zavrča do sotočja z Muro pod Kotoribo. Nobena mednarodna pogodba ali sporazum teh meja ni spreminijal.
  V trenutni obstoječi a iz navedenih razlogov sicer nični arbitražni odločbi je tribunal odločno poudaril, da “jugoslovansko notranje pravo (incl. AVNOJ in podobno) na internacionalni ravni nima nikakega učinka”.
  Kjer koli obstaja neko relevantno internacionalno pravno dejstvo (npr. “rapalska meja” – v primeru “Tomšičevih parcel”, ali državna meja slovenskih dežel z Ogrsko – tega memorandum niti ne omeni!!!!), ga je tribunal dolžan upoštevati (seveda mora biti navedeno v memorandumu…..).
  Velja tudi, kar je morala storiti Slovenija pred razglasitvijo osamosvojitve: priznanje obstoječih državnih meja s sosedami.
  V TUL je to natančno navedeno v drugem razdelku – meje:
  “Državne meje Republike Slovenije so mednarodno priznane državne meje dosedanje SFRJ z Republiko Avstrijo, z Republiko Italijo in Republiko Madžarsko v delu, v katerem te države mejijo na Republiko Slovenijo, ter meja med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvatsko v okviru dosedanje SFRJ”! Besedilo je popolnoma jasno in določno. Ne gre preprosto za znotrajjugoslovansko republiško (upravno!) razmejitev med jugoslovanskima socialističnima republikama, marveč za državno mejo “v okviru dosedanje SFRJ”, kar pomeni/terja upoštevanje vseh relevantnih okoliščin – gre torej za državno mejo slovenskih dežel s preostankom SFRJ. Samo preostanek SFRJ – Jugoslavija je ob slovenski osamovojitvi mejil na Slovenijo in z njim je imela osamosvojena država državno mejo. To, stoletja obstoječo in celo leta 1941 s strani Zagreba že uradno priznano državno mejo bi morala sosednja Hrvatska vnaprej priznati, preden so razglasili svojo osamosvojitev. Ker tega niso storili, njihov akt razglasitve sploh ne velja.

  In kaj je bila slovenska stran dolžna predočiti arbitražnemu Tribunalu in z ustreznimi dokumenti (ki jih imamo!!) utemeljiti zahtevo – upoštevaje Sporazum o arbitraži (??)
  grafično izgleda takole:
  http://shrani.najdi.si/?1F/Rt/28BAPVDm/sporazum-o-arbtr-stanje.jpg

  • gušto

   RATATA hvala ti za tole.

   So ti ljudje, ki so nam to zakuhali že privedeni k preiskovalnemu sodniku ?

   • JANEZ GUS

    Ne š————————————————————————————————————————–eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    • JANEZ GUS

     Odgovor je pa enostaven,kot ga je podalJJ Dokler se udbovska greznica na sodišču ne izprazni——bo tako–Dokler nam bo sodi la kasta ala POLIČ iz Kocevch,kučanovi mentiri bo to tako.ALA MASLENI………………

   • RATATA

    Kje pa. Vsi so iz iste družine vran!

   • RATATA
    • gušto

     Super stran. Hvala.

 • Andrej

  Sem mislil, da smo banana republika. Pa vidim, da nam do tja še mnogo manjka. V bistvu smo čedalje dlje od nje.

  • JANEZ GUS

   Ko sem imel otroke majhne,ko nam je vlado krojila vale zločinka Milka PlNINC,tega takrat nisem vedel,vadel pe sem ,da je takrat pri nas totalna štala.Nič ni bilo,kar bi lahlo otroku dal.Ko mi danes smrad pokvarjeni ,smrkovec LUKA MESEC OMENJA SOCIALIZEM.MI OPADE TEMA NA OČI.Kdor voli to zblojenopokvarjeno provokacijo,je sam isti.

   • JANEZ GUS

    Od tega smrkavega prasca slišim besede denmokratični socializem,kulturni marxizem,pravičnost,…….se mi kozla.Pove mi nej ,kje v svetu to vspeva in ga podprem.Drugače mu je za odrežem smrdljiv gobec.

  • šmentanamuha

   :)

 • JANEZ GUS

  Včasih pojem banana republika je bil pojem nekaj nisko ,manj vrednega,brez demokracije,brez vladov ine prava…—–Danes smo mi banana republika. tov. .,Kučan.Dobil boš svoje……..

 • šmentanamuha

  Kriminalci vseh dežel, združite se! … in združili so se…
  Mislim, da je to edino multikulti globalno združenje, ki resnično deluje.

 • šmentanamuha

  Mene zdej sam zanima, a bo ker prijel za vrat te izdajalske podgane al ne?!

 • Olga101

  Bivša policijska (!?) ministrica, bivši (?) udbaš & kameradshaft!

 • xtc

  Kučan ,dela pospešeno na uničevanju SLo na vsak način misli ,da če jo bo uničil ,da bo prišlo do nove Yuge-moti se.

 • Antonius

  Kdaj je pa trop podgan kaj koristnega za širšo družbo naredil?
  Prav zaradi njih je Slovenija premoženjsko obrana, oglodana do kosti in zadolžena prek glave.
  Izgubljeni Piranski zaliv je tudi njih delo.

 • Amerikanc

  Vse bolj kaže na to, da so naivno Drenikovo izkoristili za “višje” cilje. Če se samo spomnimo, koliko nas je kresalka že koštala z odpisanimi in s Pogačarjem,…in še z marsičem kar nam udbopartija z vrhovno udbomafijo prikriva.

  • lokec

   Drenikova mi ne deluje iskreno.

 • lokec

  Ko so postavili Sekolca za arbitra sem imel slab občutek. Sekolec mi je zvenelo precej hrvaško. Kakor sedaj kaže se nisem zmotil.

 • WISKY 1000

  Kresalka nima nobene sramote,še še tv se nekaj vun meče

 • Slovenka

  Bomo kdaj izvedeli, koliko sta Drenikova in Sekolec potegnila za svoje ščebetanje?

  • JANEZ GUS

   Drenikova baje 12 t e

 • Vero Beguin

  POSOJILO MED ZASEBNIMI INDIVIDUALI V 72 urah
  Priložnost za resne ljudi
  Potrebovali ste denarno posojilo med posamezniki za
  soočiti se s finančnimi težavami, da bi lahko prestopil iz mrtve točke
  finančnih, ki izzovejo banke, ponudbe resnih posojil, pošteno potrdijo in hitro se gibljejo od 2000 € do 10.000.000 € za čas odplačevanja od 2 let do 25 let, naša stopnja se giblje od 2%.
  Če želite izvedeti več o naših ponudbah, mi pišite za svoja osebna posojila.
  Moj e-poštni naslov: [email protected]
  WhatsApp: +33757910768
  ZELO DINAMIČNI TIM DO NALOGE

 • Andrej

  Turk in Pahor sta jih priporočila.

 • janko

  Popolno nasprotje, drugi svet je svet rdeče kuge od sveta domoljubnih vernih delavcev. Popolno nasprotje! Volja ljudstva ob arbitraži je bila, da ohranimo prost izhod na morje. Tuerk je pa po svoji pameti naročil udbovcu sekolecu služnostno pot. Experta Petriča je Tuerk nagnal takrat iz pisarne in poslal na arbitražo amaterja udbaša sekoleca.
  Kot je tudi udbaš zemljarčev hrvoje Bobinac direktor Gorenja prodal to veliko firmo Kitajcem…
  Rdečuhi ki smo jih zasačili pri kriminalu, lopovčinah…. so se potuhnili, kot da jih ni, so pa še vedno vsi na položaju in mastno kradejo. Nobene vesti, NOBENE ETIKE PRI NIKOMER!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!