fbpx

Kdaj postaneš v NSi nezaželen? Demokracija po receptu Ljudmile Novak

(Foto: STA)

”Od trenutka, ko v NSi, ne pihaš v isti rog z mlado gardo, ugrabljeno s strani lobijev, postaneš nezaželen,” stanje v Novi Sloveniji opisuje izključeni dolgoletni član Aleš Hojs. Morda je to odgovor, zakaj toliko žvižgov in kasneje polemik na besede Novakove, da mora ”desnica biti bolj demokratična”.

Za predsednico NSi očitno več demokracije pomeni izključevanje “drugače mislečih” – iz svoje stranke je izključila Aleša Hojsa. “S politiko vodstva NSi sem se razšel že nekaj časa nazaj,” je dejanje predsednice krščanskih demokratov komentiral, sedaj že nekdanji član NSi Aleš Hojs.

Aleš Hojs: “Od trenutka, ko v NSi, ne pihaš v isti rog z mlado gardo, ki je, kot sem napisal na Twitterju, ugrabljena s strani lobijev. Katerih, si lahko sami predstavljate. Od tistega trenutka dalje si v NSi nezaželen. Moja usmerjenost je predvsem povezava na desno sredino, Ljudmila Novak pa je povedala, da to ni več prioriteta.”

Izvršilni odbor Nove Slovenije – krščanskih demokratov je na svoji 19. redni seji, 13.7.2016, sprejel naslednji sklep: Aleša Hojsa se izključi iz stranke Nova Slovenija – krščanski demokrati. Hojs ima sedaj po statutu NSi 15 dni časa, da se pritoži na t. i. razsodišče stranke, ki o zadevi odloča dokončno.

(Foto: STA)

(Foto: STA)

NSi: Hojs kršil pravila demokratičnega sožitja
V NSi izključitev utemeljujejo z navedbami, da naj bi Hojs v obdobju zadnjih 2 let v različnih medijih večkrat nastopil neprimerno in žaljivo do stranke NSi in njenih predstavnikov ter tako okrnil ugled stranke. Zmotilo jih je tudi, da Lojze Peterle, po izstopu iz predsedstva VSO (izstopil je zaradi ovadbe Milana Kučana), ni bil primeren govorec na prireditvi “Za mojo Slovenijo”. S temi dejanji naj bi Hojs, kot so zapisali v NSi, kršil “pravila demokratičnega sožitja”.

Aleš Hojs: “Politika NSi me vedno bolj spominja, ironično gledano, na fructal politiko, kjer je politika polna samega sebe, kot v sporočilu tiste reklame. Ta politika, še posebej pa lik Mateja Tonina, me spominja na Radovana Žerjava.”

Poglejte si celoten dopis s sklepom o izključitvi Aleša Hojsa iz NSi.

(Foto: STA)

(Foto: STA)

Kako bo izključitev vplivala na odnose v stranki?
“Pritožil se ne bom, ker v tem ne vidim nobenega smisla,” je jasen Hojs, ki dodaja, da ostaja v dobrih odnosih z vsemi, s katerimi se je tudi do sedaj dobro razumel, tudi predsednico Novakovo. “V osebnih reakcijah sva politično daleč narazen, to pa ne ovira najinega osebnega odnosa,” je pojasnil Hojs.

Jure Ferjan