fbpx

[Ekskluzivno] Zakrajšek vložil prijavo suma kaznivega dejanja neupravičenega prisluškovanja!

Anton Zakrajšek (foto: STA)

V zvezi s predvajanjem zvočnega posnetka telefonskega pogovora med ministrom Zdravkom Počivalškom in nekdanjim direktorjem Zavoda za blagovne rezerve Antonom Zakrajškom v četrtkovi oddaji Tarča je zdaj slednji prek svojega odvetnika pri Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani vložil prijavo suma kaznivega dejanja neupravičenega prisluškovanja. V primeru zlorabe uradnega položaja prisluškovalcem grozi do 5 let zapora. Zakrajšek zaradi COVID-19 sam podal predlog za razrešitev, želel je da ga čimprej nadomesti direktor s polnimi pooblastili, v pisni izjavi pa je že demantiral nekatere navedbe ministra Počivalška.

V četrtkovi oddaji Tarča, kjer je bilo govora o nabavi medicinske opreme, so objavili zvočni posnetek telefonskega pogovora med ministrom Zdravkom Počivalškom in nekdanjim direktorjem blagovnih rezerv Antonom Zakrajškom. V zvočnem posnetku je minister Počivalšek od Zakrajška zahteval plačilo avansa za določeno podjetje, saj je to posel jamčilo z bančno garancijo. Zakrajšek je Počivalška nato vprašal ali to velja za vsa podjetja, Počivalšek pa mu je odvrnil, da avans velja samo za konkretno podjetje, saj je posel zavarovalo z bančno garancijo.

V javnosti se zato napačno interpretira, da gre za favoriziranje določenega podjetja, toda v času, ko je bilo potrebno na trgu ponudnikov medicinske opreme veliko neresnih podjetij, je bil to edini način, da se je z gotovostjo zagotovilo zaščitno opremo. Ker pogovora nista snemala ne Počivalšek, ne Zakrajšek, je odvetnik slednjega Dejan Markovič zdaj pri Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani vložil prijavo suma kaznivega dejanja neupravičenega prisluškovanja.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in nekdanji direktor Zavoda RS za blagovne rezerve Anton Zakrajšek.

V primeru zlorabe uradnega položaja prisluškovalcem grozi do 5 let zapora
V zvezi z navedenim tožilstvo pozivajo in mu predlagajo, da raziščejo ter ugotovijo, kdo je snemal navedeni telefonski pogovor ter kdo je posnetek le-tega predložil novinarjem TV Slovenija, ki so ga predvajali v oddaji Tarča.

Menijo namreč, da gre ne samo za kršitev pravice do zasebnosti ministra Počivalška in Zakrajška, pač pa tudi za sum storitve kaznivega dejanja neupravičenega prisluškovanja in zvočnega snemanja po 137. členu Kazenskega zakonika, za katerega glede na funkcijo obeh udeležencev tega telefonskega pogovora obstaja sum, da so ga storile uradne osebe z zlorabo uradnega položaja.

Kazniva dejanja po navedenem členu se lahko kaznujejo z zaporno kaznijo do enega leta, v primeru, da je bilo dejanje izvedeno z zlorabo uradnega položaja pa tudi z zaporom do petih let.

Foto: iStock

Zakrajšek zaradi COVID-19 sam podal predlog za razrešitev, želel je da ga čimprej nadomesti direktor s polnimi pooblastili
Zakrajšek je sicer predlog za svojo razrešitev že sam podal 20. aprila 2020 in sicer zaradi svojega zdravstvenega stanja, ob čemer je upošteval tudi pomembnost Zavoda za blagovne rezerve v tem času. Že 20. marca 2020 mu je bilo na prvem testiranju ugotovljeno pozitivno stanje na COVID-19 in je odšel v samoizolacijo. Pozitivno stanje mu je bilo ugotovljeno tudi na ponovnem testiranju. Tudi po ugotovitvi kasnejšega negativnega stanja, se mu zdravje ni izboljšalo, osebna zdravnica pa mu je odsvetovala kakršnokoli vznemirjanje s službenimi zadevami in odredila bolniški dopust. Blagovne rezerve pa vedno potrebujejo operativnega direktorja, s polnimi pooblastili, še posebno v takih kriznih časih. Glede na njegovo daljšo odsotnost, to trenutno ni moglo bilo zagotovljeno. Zato je želel, da na Zavod čim preje pride operativni direktor s polnimi pooblastili.

Rok Krajnc