fbpx

Ernest Petrič že tretjič izvoljen v Komisijo za mednarodno pravo ZN

Ernest Petrič (Foto: STA).

V četrtek je generalna skupščina ZN v New Yorku že tretjič izvolila ustavnega sodnika, diplomata in profesorja mednarodnega prava Ernesta Petriča za člana Komisije za mednarodno pravo ZN. Petrič je član komisije s petletnim mandatom od leta 2007 naprej. Člani komisije morajo biti priznani strokovnjaki mednarodnega prava, nikoli pa v njej ne smeta biti hkrati  dva predstavnika iste države.

Komisija Združenih narodov za mednarodno pravo s sedežem v Ženevi ima 34 članov, ki so priznani strokovnjaki s področja mednarodnega prava in jih vsakih pet let izvoli Generalna skupščina ZN. Volitve so potekale po geografskem sistemu ZN. Petrič jev vzhodnoevropski skupini dobil največ glasov, ostali člani pa so še:  Romun Bogdan Aurescu, Rus Anatoljevič Kolotkin in Čeh Pavel Šturma.

Mandat začne Ernestu Petriču teči od 1. januarja 2017. Poleg vzhodnoevropske skupine je še osemčlanska afriška skupina, sedemčlanska skupina Južne Amerike in Karibov, zahodnoevropska skupina pa ima osem članov.

Petrič je bil v svojem prvem mandatu leto dni tudi predsednik ILC-a, ki je pričela delovati l. 1947 in velja za enega najpomembnejših teles ZN. Naloga ILC v ZN je kodifikacija mednarodnega prava, večje dosežke tega organa predstavljajo Dunajska konvencija o mednarodnih pogodbah, Dunajska konvencija o diplomatskih odnosih in Dunajska konvencija o nasledstvu držav glede mednarodnih pogodb.