Evroposlanec Brglez na tapeti! Prevzel Šahovsko zvezo Slovenije, o tem, kam izginja denar, pa molči! Več kot 45 tisoč od Fundacije za šport, več kot 200 tisoč evrov od železnic šlo v “neznano”

Milan Brglez, President of the Slovenian Chess Federation. (Photo: STA)

“Ker sem ustroj in delovanje ŠZS ob spremljanju starejšega sina, sicer večletnega mladinskega državnega reprezentanta (in večkratnega državnega prvaka), v minulih 8-letih, sploh pa od izvolitve dalje, dodobra spoznal, sem prepričan, da ŠZS dejansko vodi naveza imenovanih oseb. Zato upravičeno trdim, da Šahovsko zvezo Slovenije v ozadju že desetletja (!) dejansko obvladuje stranka SD,” je prepričan predstavnik staršev. V “krempljih” globoke države, naslednice komunistične partije (SD) in režimskega politika Milana Brgleza, ki za hobi rad poroma na domačijo Karla Marxa v Trier, svojo kariero pa očitno bolj posveča kapitalizmu, se je znašla tudi Šahovska zveza Slovenije. Slednjo sicer bogato financirajo tako starši mladoletnih članov kot tudi država in celo Slovenske železnice. In čeprav je sredstev na pretek, ta čudežno izginjajo kdo ve kam, Zveza jamra zaradi svoje “podhranjenosti”, njeni člani pa so žrtve političnega kadrovanja. 

Iz zanesljivih virov smo prejeli kopico zaskrbljujočih informacij glede delovanja Šahovske zveze Slovenije, za katero kaže, da je skrajno neprofesionalno, krivično in celo politično motivirana. Njeno vodenje po partijsko še vedno usmerjajo prvorazredni, ki ne dopuščajo niti najmanjše možnosti, da bi pri vodenju Zveze sodeloval tudi kdo, ki ni pripadnik njihove “kaste” oziroma “buržoazije”, ki korenini v starem družbenem sistemu.

“Kot ste lahko tudi sami razbrali, smo v svojem zadnjem e-sporočilu ŠZS zaradi njene popolne ignorance ter z vednostjo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Fundacije za šport posredovali poziv za predložitev ločenih Poročil o porabi prejetih javnih sredstev za mladino za leto 2019.” Postavili so jim rok do torka, 16. junija 2020, do 10. ure. In ker se Šahovska zveza Slovenije (pričakovano) ni odzvala, so se starši z vlogo že obrnili tako na Ministrstvo za šport kot Fundacijo za šport. Slednja jim je dokumentacijo celo že posredovala, medtem ko je MIZŠ za zdaj izdalo sklep o pričetku postopka, kar pomeni, da se s celotno zadevo že ukvarjajo.

Milan Brglez (Foto: STA)

Prejeto dokumentacijo so proučili in iz nje razbrali marsikaj »zanimivega«, zato so prepričani, da bo v nadaljevanju zagotovo pestro. “Pričeli so se tudi že »pritiski« s strani Športne Zveze Slovenije, pa očitki, da škodujemo šahu, predvsem pa mladini, ipd. zgodbice (da, nam ne gre za šah temveč, da jih želimo zrušiti, da želimo šah samo uničiti, da je v ozadju desna politika … in to govorijo nam, ki jim prispevamo svoje otroke). Adijo pamet!” ŠZS je za soboto, 20. junija sklicala tudi svoj redni letni občni zbor. Šlo je za prvega po lanskoletni volilni farsi, ko so “ta levi”, takrat na oblasti in polni samih sebe, pripeljali Milana Brgleza na čelo ŠZS.

Z Brglezovo izvolitvijo je bil pogojevan podpis »silno težke« sponzorske pogodbe za 4-leta, in sicer med Javnim podjetjem SŽ in ŠZS

“Slednji je z ekipo delegate prepričeval in hkrati svojo izvolitev pogojeval s sponzorstvom državnega podjetja Slovenske železnice, kar je skoraj zagotovo protizakonito. Toda poleg tega je stanje na Šahovski zvezi Slovenije še daleč, pravzaprav kilometre, od idealnega. Grehov je ogromno,” je prepričan Tisaj. Med grehe šteje že omenjene lanskoletne volitve in dejstvo, da ŠZS mladinska proračunska sredstva, ki so strogo namenska, zapravlja in troši na vse mogoče načine, le tako, kot bi jih morala pa ne.

Z Brglezovo izvolitvijo je bil pogojevan podpis »silno težke« sponzorske pogodbe za 4-leta, in sicer med Javnim podjetjem SŽ in ŠZS. “Se strinjate, da je po svoje zanimivo, da se o spornosti tega dejanja niti po tem, mislim po objavi njegove izvolitve, prav nihče ni nič vprašal?” Pa bi se vsekakor morali, marsikaj. Zakaj so zadevo, za to pristojni organi, ki jih imamo kar nekaj “spregledali”, lahko samo ugibamo. Ne gre zanemariti dejstva, da morda tudi zato, ker je bila takrat na oblasti “leva” politična koalicija (SMC, SD, Desus, SAB) s podporo levice, vlado pa je vodil Marjan Šarec. V mesecu ali dveh pred volitvami pa je Brglez “migriral” v stranko SD, saj je bil iz SMC-ja na nek način “izgnan”.

Brglez je zavajal: “Ne bom nikogar izključeval in bomo k sodelovanju povabili vse, ki lahko in so veliko naredili za slovenski šah.

Navkljub temu, da so številni delegati na volilnem občnem zboru ŠZS javno izpostavili, češ kako je v današnjem času to sploh možno (da nekdo kandidira s sredstvi javnega podjetja), so bili s strani predsedujočega OZ Mirka Bandlja na hitro utišani. Dobesedno je vsakomur odvzel besedo, tudi Brglezovemu protikandidatu Sašu Čačiču, ko je želel na to temo odkrito, širšo razpravo pred vsemi delegati. “Verjeli ali ne, slednjemu Bandelj zaradi tega ni dovolil potem predstaviti niti svoje ekipe. Toliko o »demokratičnih in poštenih« volitvah na volilnem OZ ŠZS,” je bil še kritičen Tisaj.

Nekdanji minister iz kvote LDS Mirko Bandelj (Foto: STA)

Brglezova zmanipulirana in posledično sporna izvolitev (prepoznan “levi” politik si pač lahko vse privošči) je lahko dobro leto po tem še vedno predmet raziskovalnega novinarstva. “Prepričan sem, da bi bila posledično lahko tudi zelo odmevna. Sploh v luči aktualnega političnega dogajanja.” V medijih smo lahko sicer prebrali kontroverzno Brglezovo izjavo ob njegovi izvolitvi, da bo deloval povezovalno: “Ne bom nikogar izključeval in bomo k sodelovanju povabili vse, ki lahko in so veliko naredili za slovenski šah.

Milana Kneževiča, zdaj častnega predsednika ŠZS je na položaj ustoličil, nihče drug kot sam udbaš, Janez Zemljarič

Upravni odbor pa v ozadju, s pomočjo treh, največ štirih oseb, še vedno vodi in usmerja Milan Kneževič, zdaj častni predsednik ŠZS, sicer pa bivši jugoslovanski/slovenski kmetijski minister, ki ga je na položaj ustoličil nihče drug kot sam Janez Zemljarič. Če nam je vloga Bandlja poznana, pa vsekakor velja opozoriti na SD članico Darjo Kapš, uslužbenko v kabinetu bivšega predsednika državnega zbora Dejana Židana in zdaj že bivšega predsednika stranke SD. “Kot prva Brglezova podpredsednica je vpletena v celotno dogajanje na in okoli ŠZS, skratka brez njene vednosti in (verjetno) tudi predhodne odobritve, se ne zgodi nič. Sam jo imenujem “politkomisarka”, saj v ozadju vedno poskrbi za “urejanje” komunikacije.”

Janez Zemljarič (Vir: Twitter)

Po Tisajevih navedbah je med drugim želela na že utečen način “globoke države” še pred volitvami nekajkrat vplivati tudi na njega, da se kot predstavnik staršev izpostavi in podpre izključno Brgleza, na kar seveda ni pristal. “Kaj vse mi je takrat ponujala preko telefona v zameno za ekskluzivno podporo … res neverjetno. Ker sem ustroj in delovanje ŠZS ob spremljanju starejšega sina, sicer večletnega mladinskega državnega reprezentanta (in večkratnega državnega prvaka), v minulih 8-letih, sploh pa od izvolitve dalje, dodobra spoznal, sem prepričan, da ŠZS dejansko vodi naveza imenovanih oseb. Zato upravičeno trdim, da Šahovsko zvezo Slovenije v ozadju že desetletja (!) dejansko obvladuje stranka SD.” 

“Med člani upravnega odbora bi moral biti predstavnik staršev s pristojnostmi vezanimi izključno na mladinski šah, pa so nas dobesedno izigrali.” 

“Kako je ŠZS (NE)uspešna, (NE)razvita, (NE)demokratična ipd. lepo potrjuje tudi njen popolnoma nesprejemljiv in nespoštljiv odnos do nas staršev, ki jim za reprezentančne selekcije prispevamo našo mladino, naše otroke. Med člani upravnega odbora bi moral biti tudi predstavnik staršev s pristojnostmi vezanimi izključno na mladinski šah, pa so nas dobesedno izigrali. In to izključno zato, ker je bil naš izvoljeni predstavnik (torej jaz) tudi na listi Brglezovega protikandidata.” Svojega predstavnika za usklajevanje ter komunikacijo s ŠZS, ki zastopa interese staršev in s tem posledično tudi njihovih otrok in to izključno v povezavi z mladinskim šahom, so pred tem, 22. februarja 2019, legitimno izvolili sami starši in to celo na njihovo pobudo!

Na dejstvo, da je moral biti predstavnik staršev v volilni tekmi objektiven, nepristranski in enakovredno dostopen obema kandidatoma, se na novo izvoljena ekipa, z novim predsednikom vred, še vedno požvižga. Čeprav je Brglez takoj po izvolitvi dejal da ne bo nikogar izključeval, in da bodo k sodelovanju povabili vse, ki jih lahko in so veliko naredili za slovenski šah. “Starši smo s strani ŠZS deležni praktično popolno ignorantskega odnosa. Našega mnenja, pametnih pobud in tehtnih opozoril glede namenske porabe prejetih javnih sredstev za mladino s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) in Fundacije za šport (FŠO) ne upoštevajo, pa čeprav jim prispevamo svojo mladino, naše otroke. Mnogi med njimi so državni prvaki, večletni mladinski državni reprezentanti in sodijo v okviru starostnih kategorij v ožji mednarodni vrh (od U8-U18).” 

“Žal pa jih glede na izredno slabo načrtovanje zapravlja nekoliko po svoje: nepregledno, verjetno tudi nenamensko, mimo naše vednosti” 

“S številnimi uspehi na svetovnih in evropskih prvenstvih naša mladina že vrsto let zelo dobro polni tudi proračun krovni zvezi (pretežno 4/5 vseh sredstev). Še posebno je bila pri tem npr. zelo uspešna v letu 2019.” ŠZS naj bi velik del svojih proračunskih sredstev prejela namensko od države (od MIZŠ, FŠO), in sicer na račun uspehov njihovih otrok, njihove mladine. Žal pa jih glede na izredno slabo načrtovanje zapravlja nekoliko po svoje: nepregledno, verjetno tudi nenamensko, mimo naše vednosti in temu želijo starši narediti konec. Tudi s pomočjo medijev in aktualne politike, ki jim bo pri tem pomagala.

Milan Zver (Foto: Nova24TV)

Zanimiva je tudi organizacija članskega Evropskega prvenstva v Sloveniji v Podčetrtku. Posamično naj bi ga se izvedlo med 8. in 21. decembrom letos, ekipno pa naslednje leto. Pri tem je sila zanimiva tudi sestava častnega in organizacijskega odbora EP, kjer najdemo samo “ta leve”, ob dodelitvi oziroma prevzemu evropskega prvenstva na oblasti, zdaj pa so prav vsi po vrsti v opoziciji. “Človek kar težko verjame in dojame, da takrat ni bilo prostora prav za nikogar drugega. Tudi npr. za spoštovanega evroposlanca dr. Milana Zvera ne, ali pa za dr. Lojzeta Peterleta. Osebno sem oba že spoznal in vem da sta ljubitelja in podpornika šaha.” 

“Starši vemo, da se ŠZS-ju že močno zatika pri financah. Sploh pa v danih okoliščinah, ko so strmoglavili z oblasti.”

“Starši vemo, da se ŠZS-ju že močno zatika pri financah. Sploh pa v danih okoliščinah, ko so strmoglavili z oblasti. O tem po svoje veliko pove tudi najnovejši sklep iz 7. redne seje Upravnega odbora ŠZS, ki je bila 5. junija 2020 ob 15. uri. Slednji je vezan na 3. točko dnevnega reda, kjer omenjajo državo in jo kličejo »na pomoč«”: “7.R.3. sklep: Z državo in ECU se skuša dogovoriti za sofinanciranje stroškov izvedbe posamičnega EP. V začetku julija se Upravni Odbor ponovno sestane in na podlagi pridobljenih informacij sprejme odločitev o morebitni izvedbi prvenstva v terminu 8. – 21. december 2020.”

Glede na to, da se gredo v ozadju predvsem politiko političnega enoumja, ki z demokracijo v 21. stoletju in šahom nima veze, močno dvomijo, da bi jim država v takšnih okoliščinah sploh želela priskočiti na pomoč. “Verjemite nam, da bi na »domačem« evropskem članskem prvenstvu zelo verjetno prav rada igrala vsa naša najboljša šahovska mladina. Zagotovo bi bila še kako konkurenčna.” Toda glede na zgornji sklep imajo nekateri že občutek, kako bodo krivdo za morebitno odpoved rajši “v naprej” pripisali nezainteresirani državi (in vladajoči koaliciji) kot pa da bi se sami podpisali pod lastno nesposobnost.

“Toda mi zdaj vemo, da so jih s strani Fundacije za šport za leto 2020 že prejeli, natančno 45.598,97 EUR”

Glede na pomanjkanje sredstev so starši skoraj povsem prepričani, da so v priprave in izvedbo samega prvenstva, že hoteli preusmeriti velik del mladinskih strogo namenskih sredstev –  zato, ker so jih pred starši vztrajno prikrivali. “Toda mi zdaj vemo, da so jih s strani Fundacije za šport za leto 2020 že prejeli (natančno 45.598,97 EUR). Žal pa smo se morali do tega dokopati sami, kar je bil svojevrsten izziv.” Ravno tako razpolagajo z informacijo, da sredstev s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za leto 2020 še niso prejeli in da bodo verjetno ta celo še višja. Tako z FŠO kot MIZŠ so starši v neposrednem kontaktu, oboji pa so močno “zastrigli z ušesi”, ko so jih seznanili s celotnim dogajanjem. “Z njihovo vednostjo smo Šahovsko zvezo Slovenije tudi pozvali, da nam predloži ločeni Poročili z vsemi dokazili o njihovi porabi za leto 2019.”

Foto: STA

Tudi svetovno priznani in cenjeni velemojster George Mohr se je zanimal glede 200-tisoč evrov težke sponzorske pogodbe med ŠZS in SŽ, vprašanje pa naslovil na uraden e-naslov ŠZS ob polemiki financiranja on-line šahovskega izobraževanja mladih. Mimogrede, ŠZS ga je sofinancirala samo četrtinsko (čeprav dobi za to namenska sredstva), vse ostalo so morali prispevati starši. Od nje naj bi imela po besedah predsedujočega volilnega OZ (Bandlja) in novega predsednika ŠZS (Brgleza) vsaj nekaj koristi tudi najboljša šahovska mladina. “Mislite, da jih ima? Tako kot mi, seveda tudi on ni prejel nikakršnega odgovora. To veliko pove že samo po sebi.” 

V nadaljevanju še vprašanje Mohra: “Ker sem med prejemniki teh dopisovanj tudi Georg Mohr, pa ne vem natančno zakaj, bi podal eno vprašanje, ki slovensko šahovsko javnost, predvsem tisti del, ki je povezana z šahom mladih, verjetno zanima. Na lanskem volilnem občnem zboru je bila predstavljena spektakularna pogodba s sponzorjem Slovenske železnice. 4 leta po 50.000 evrov, torej 200.000 evrov. Ni hudič, da od teh denarcev ne bi mogli nameniti, denimo 10% in s tem pokriti praktično vse potrebe slovenskega izobraževanja na daljavo?”

Domen Mezeg