fbpx

Evropska komisija in številne vlade ogroženih držav zaradi zaščite komunicirajo le še preko spleta! Le Društvu novinarjev Slovenije ni mar za zdravje novinarjev in ostalih!

Predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek. (Foto: FB)

Nova vlada je zaradi izbruha novega koronavirusa z namenom zajezitve širjenja virusa in zaščite zdravja novinarjev spremenila način komuniciranja z mediji. Novinarji začasno ne smejo več biti prisotni na novinarskih konferencah, saj je tam vedno prisotna gneča, vprašanja pa morajo poslati vnaprej. Kot vemo, so trenutno v državi v veljavi strogi ukrepi, da bi preprečili prenašanje nevarnega virusa Covid-19. Društvo novinarjev Slovenije, ki se požvižga na zdravje njihovih članov, je hitro ukrep izkoristilo za ideološko obračunavanje in ustvarjanje histerije v javnosti, pri čemer jih je glasno podprla tudi nekdanja režimska novinarka, zdaj pa evropska poslanka Tanja Fajon. Podobne ukrepe je sicer sprejela tudi Evropska komisija, enako je v Avstriji in še nekaterih evropskih državah.

Nova vlada je zaradi izbruha novega koronavirusa začasno spremenila način komuniciranja z mediji. Novinarji morajo vprašanja poslati vnaprej in ne smejo biti prisotni ob izjavah za javnost. S takšnim ukrepom skušajo zajeziti širjenje virusa in hkrati varovati zdravje novinarjev.

A politično pristranskemu Društvu novinarjev Slovenije pod vodstvom Petre Lesjak Tušek, sicer zaposlene pri Večeru rdečega tajkuna Uroša Hakla, očitno ni mar za zdravje novinarjev. “Ocenjujemo, da gre kljub resnosti trenutne situacije za nesorazmeren in restriktiven ukrep. Popolni suspenz novinarjev je nevarna stvar. Zastavljanje vprašanj nosilcem oblasti je ključno za nadzor in demokracijo ter je osnovna naloga novinarjev,” uvodoma pišejo v svoji izjavi za javnost.

Levičarskemu Društvu novinarjev Slovenije ni mar za zdravje njihovih članov
“Hkrati novi omejevalni ukrepi in grožnja novega koronavirusa sprožajo številna vpašanja in skrbi, ki jih naslavljajo na medije, zato je prav, da mediji poskušajo javnosti zagotoviti vse relevantne informacije, ki so potrebne, da ravnajo samozaščitno. Do teh informacij pa lahko pridejo le s postavljanjem vprašanj odgovornim in so torej mediji danes še bolj kot kadarkoli podaljšana roka javnosti, ki se ji oblast ne sme izogibati,« so med drugim še zapisali in vlado pozvali,” naj novinarjem omogoči prisotnost na izjavah za javnost vsaj na daljavo in tako zagotovi dostop do informacij v javnem interesu.

Tanja Fajon iz SD, ki so izrazito nenaklonjeni svobodi medijev, opozarja pred popolnim nadzorom nad mediji?!
Pričakovano, ni trajalo dolgo preden se je oglasila tudi zloglasna levičarska evropska poslanka Tanja Fajon iz vrst Socialnih demokratov, ki je na Twitterju zapisala: “Skrajno problematična poteza @vladaRS ! Idealna priložnost za popolni nadzor nad mediji …”

Ironično, saj je prav stranka SD kot pravna naslednica Zveze komunistov Slovenije izrazito nenaklonjena svobodi medijev. Fajonova je sicer tudi sama nekdanja novinarka TV Slovenije, ki se je izkazala v svoji servilnosti do globoke države, za pozitivno poročanje o delovanju takratnega evropskega poslanca Boruta Pahorja pa je bila s strani partije nagrajena z uvrstitvijo na drugo mesto liste kandidatov na evropskih volitvah leta 2008.

Da je njeno ravnanje zdraharsko, jo je opozoril tudi nekdanji minister dr. Žiga Turk, ki je iz samoizolacije zapisal še: “Tanja, to je zdraharsko. Počakajte, da pandemija mine, potem pa udarite na polno, kot se za politiko spodobi. Ostanite zdravi!”

Podobne ukrepe že sprejeli tudi Evropska unija in Avstrija
Podobne ukrepe kot slovenska vlada je sprejela tudi Evropska komisija, kar je sledilcem prek Twitterja sporočil tudi dopisnik TV Slovenija iz Bruslja Igor Jurič: “Danes bruseljski dopisniki prvič nismo mogli “fizično” sodelovati na vsakodnevni novinarski k. EU-komisije!#Covid_19 Samo online vprašanja.”

Tako kot v Sloveniji, morajo biti tudi tam vprašanja poslana vnaprej prek elektronske pošte.

Podobne ukrepe sprejemajo tudi Avstrija in še nekatere evropske države. A samo v Sloveniji novinarji ne znajo ceniti skrbi vlade za njihovo zdravje in ukrep izkoriščajo za ideološko obračunavanje ter ustvarjanje histerije v javnosti.

Rok Krajnc