Fakin: Stroškov zdravljenja migrantov ne bomo plačevali

Samo Fakin (Foto: STA)

Prvi mož ZZZS Samo Fakin je na današnji novinarski konferenci o poslovnih rezultatih zavoda ponovil svoje stališče, da bi morali pri nas reformirati sistem plač zdravnikov in jih plačevati po učinku. Poleg tega je še dodal, da “migranti niso zavarovanci Republike Slovenije,” zato jim zavod ne bo financiral zdravljenja in okrcal vlado, ker je sprejela sklep mimo vednosti ZZZS.

Samo Fakin se je pri predstavitvi rezultatov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije poleg financiranja urgenc dotaknil predvsem zdravljenja migrantov in učinkovitejšega plačnega sistema zdravnikov.

Vlada je sklep o zdravljenju migrantov sprejela mimo ZZZS
Fakin je vidno razburjen dejal, da se na področju zdravljenja migrantov ni še nič spremenilo in da zakonska podlaga za financiranje tovrstne zdravstvene oskrbe ne obstaja. “Vlada je sklep o tem, da bo ZZZS plačeval te stroške, sprejela brez vednosti ZZZS,” je dejal Fakin in dodal, da je bil kršen tudi protokol, saj te točke med odprta vprašanja v splošnem dogovoru niso uvrstili izvajalci ali ZZZS, temveč vlada. Poleg tega je dodal, da migranti niso zavarovanci Republike Slovenije ter sporočil, da bo v četrtek na ministrstvu še en sestanek na to temo.

Zdravniki naj bodo plačani po učinku, politika naj se umakne
Finančno krizo v zdravstvu je po mnenju Fakina v letih 2008/2009 povzročila politika, ki je v pogajanjih o sistemu plač v javnem sektorju dvignila plače zdravnikov, na drugi strani pa ni predvidela, od kod bo zdravstvena blagajna teh dodatnih 150 milijonov evrov vzela. Kot pravi, je čas, da se politika umakne iz zdravstvenega zavarovanja in določanja cen. Za anahronizem je označil tudi dejstvo, da politika – v tem primeru državni zbor – daje soglasje k imenovanju generalnega direktorja zdravstvene blagajne. Prav DZ je lani prižgal rdečo luč Fakinu za še tretji mandat na čelu ZZZS. Zavod je pred dnevi objavil ponovljen razpis za generalnega direktorja ZZZS in Fakin je že napovedal, da se bo znova prijavil, čeprav ne pričakuje, da se bo stališče politike do njega kaj bistveno spremenilo.

Fakin je danes izrazil tudi dvom, da je zaplet s pomanjkanjem anesteziologov v UKC Maribor nastal, ker se je vodstvo bolnišnice uštelo pri oceni potrebnega števila zdravnikov. Zgodba je po njegovem mnenju večplastna.

M. P., STA