[FOTO ZGODBA] Spomin lahko malce zbledi, a slika ne laže: Tako smo prišli do lastne države

Foto:Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Slika ne laže, spomin pa lahko po 26 letih tudi malce zbledi. Da se to ne bi pripetilo ob 26. obletnici slovenske države, skrbimo s fotografijami iz obdobja slovenskega osamosvajanja. Zgodba se začne z izdajo 57. številke Nove revije, ki je osnovala slovenski nacionalni program, sledita afera JBTZ in prve demokratične volitve, ostalo je zgodovina.

Foto: STA

Foto: STA

Naslovnica 57. številke Nove revije, ki je temeljito pretresla domačo akademsko sceno. V tej številki so bili objavljeni prispevki za slovenski nacionalni program, ki so postali programski temelj slovenskega osamosvajanja. Prispevke so med drugimi napisali Jože PučnikDimitrij Rupel, filozofa Ivo Urbančič in Tine Hribar, pisatelj Drago Jančar in drugi. Slovensko komunistično oblast, ki je prisegala na Jugoslavijo, je 57. številka zelo razjezila. Z uredniškega mesta se je moral med drugim posloviti Rupel.

Foto: MNZ

31.  maja 1988 je Služba državne varnosti (bolj znana kot UDBA) aretirala Janeza Janšo, takratnega kolumnista tednika Mladina in kandidata za predsednika mladinske organizacije ZSMS. Slovenska komunistična oblast, na čelu katere je bil Milan Kučan, je nato Janšo izročila Jugoslovanski ljudski armadi (JLA), ki je želela zatreti vse demokratične sile v Sloveniji, ki so se zavzemale za suverenost Slovenije.

Foto: MNZ

Foto: Tone Stojko – Muzej novejše zgodovine Slovenije.

V podporo zaprtemu Janši, Ivanu Borštnerju in Davidu Tasiču je Odbor za varstvo človekovih pravic 21. junija 1988 na ljubljanskem Kongresnem trgu organiziral množični shod, ki se ga je udeležilo okrog 50 tisoč ljudi. To je bil začetek slovenske pomladi.

Fotozgodba: Tako smo prišli do lastne države 1

Foto: Tone Stojko – Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Viktor Blažič na protestnem večeru Društva slovenskih pisateljev (DSP) v času procesa proti četverici JBTZ  (Janša – Borštner – Tasič – Zavrl). Društvo, ki ga je takrat vodil Rudi Šeligo, je bilo eno od žarišč demokratičnega gibanja. Slovenski pisatelji so bili takrat vneti nasprotniki centralističnih sil v tedanji Jugoslaviji. DSP je februarja 1990 izstopil iz Društva jugoslovanskih pisateljev, kar je bila simbolna napoved slovenskega odhoda iz Jugoslavije.

Foto: MNZ

Foto: Tone Stojko – Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Sodni proces proti četverici se je končal 27. julija 1988 – takrat je četverico, ki so bili obsojeni na zaporne kazni, pred vojaškim sodiščem na Roški pričakalo okoli 10 tisoč podpornikov. Čeprav so številni pričakovali, da obsojencem ne bo treba v zapor, je slovenska komunistična oblast pod vodstvom Milana Kučana četverico pozneje odvedla na prestajanje zaporne kazni.

Foto: MNZ

Foto: Tone Stojko – Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Leta 1989 so v Sloveniji začele nastajati nove politične stranke. Nekatere od teh so jeseni tega leta ustanovile Demokratično koalicijo Slovenije (s kratico: Demos). Na fotografiji iz januarja 1990 vidimo staroste slovenske politike: Jožeta Pučnika, predsednika Slovenske kmečke zveze Ivana Omana, Dimitrija Rupla, Marjana Podobnika in druge.

Foto: MNZ

Foto: Tone Stojko – Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Slovenski komunisti so morali slednjič s stisnjenimi zobmi dovoliti večstrankarske volitve. Na njih – aprila 1990 – je na skupščinskih oziroma parlamentarnih volitvah slavila koalicija Demos. Bolj uspešni so bili komunisti na predsedniških volitvah, na katerih je zmagal njihov voditelj Kučan. Kljub temu je Pučnik kot vodja Demosa postal glavni mož slovenskega osamosvajanja. Na fotografiji: kandidati za predsednika Slovenije. Od leve proti desni vidimo očeta slovenske države Jožeta Pučnika, liberalca Marka Demšarja, Milana Kučana in pozneje umorjenega ljudskega tribuna Ivana Krambergerja.

Foto: MNZ

Foto: Tone Stojko – Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Skupinska slika Demosove vlade, ki ji je ljudstvo podelilo zgodovinski mandat za izvedbo neodvisnosti Slovenije. V času vladavine Demosa (1990 – 1992) smo Slovenci prvič v svoji zgodovini dobili lastno državo, lastno vojsko in lasten denar. Predsednik Demosove vlade je bil krščanski demokrat Lojze Peterle, ključna moža osamosvojitvene vlade pa sta bila obrambni minister Janez Janša in notranji minister Igor Bavčar. V času oblikovanja Demosove vlade je JLA s pomočjo slovenskih komunističnih struktur razorožila slovensko Teritorialno obrambo. Kljub temu je Demosu z Janšo na čelu pozneje uspelo oblikovati Slovensko vojsko, ki je zavarovala slovensko osamosvojitev.

Foto: MNZ

Foto: Tone Stojko – Muzej novejše zgodovine Slovenije.

23. decembra 1990 je bil v Sloveniji plebiscit, na katerem se je 88,5 odstotka vseh volivcev odločilo za samostojno Slovenijo. Slovenska skupščina je rezultate razglasila 26. decembra 1990 (na fotografiji). V spomin na ta dogodek 26. decembra praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Na fotografiji je v sredini predsednik skupščine France Bučar. Po plebiscitu je Demos v šestih mesecih uresničil plebiscitno odločitev in 25. junija 1991 razglasil slovensko državo. Novoustanovljeno slovensko državo je skušala uničiti JLA, a je slovenskim oboroženim silam uspelo ubraniti Slovenijo.

Ž. K.

 • Anton

  marsikaj smo oprostili, pozabiti pa ne moremo

 • RealRevolution

  Premalo se zavedamo suverenosti nasega naroda in kaj vse smo sposobni.Kot je ze omenil Jansa o tem ,da je Slovenija sama prisla do svoje drzave in ne tako kot nekatere druge balkanske drzave.Zato nismo nobeni nic dolzni .
  Zelo pomembno!

 • Olga

  Vrnimo si ugrabljeno državo! Kučan je naredil vse, da se je s svojo kliko
  priplazil nazaj na oblast (vedno iz ilegale preko marionetnih vlad) in parazitira Slovenijo ter preko sodišč ustrahujejo poštene in pokončne Slovence!
  Vse postavimo na smetišče zgodovine! Odgovorne za komunistične zločine pa v zapor!

  • PikaPolonica

   pa dej Olga prosim napiš kucan z malo, sej veš zakaj.

   • Olga

    Vem zakaj, vendar mi slovnična pravila nalagajo, da začetek stavka pišem z veliko! Sicer pa je kučan majhen pritlehne človek, za katerim bo ostal le kriminalni dosje sodišča za zločine komunizma in nemškega sodišča za udbaške zločine v Nemčiji!

 • PikaPolonica

  Kako te lahko dajo v senco, mediji pripomorejo k temu in ti začneš verjeti.
  Jst kot otrok se v tistih časih samo spomnim Janšo in Krambergerja. Kučana sem pa potem šele vidla ko je postal predsednik države. In mi ni bilo jasno od kod se je pa on zdaj vzel.

  • Slovenec

   Seveda ti ni bilo jasno, otrok moj dragi, nevedni. Jaz sem pa spremljal Kučana na zadnjem partijskem kongresu SFRJ kako pogumno se je uprl Miloševiću (edini!). Takrat sem vedel, da bo samostojnost zahtevala še veliko pogovorov (tudi mednarodnih) a jugoslovanska ustava je bila na naši strani (pravica do odcepitve). Potem se je pa iz nekod vzel Janša in začel prakticirati in pridigati tisto, za kar je bil izšolan. Vojno!!!

   • Slovenec

    Da vam bo jasno kaj je konfederacija. Švica je že vrsto let konfederacija, EU pa prav tako teži h konfederaciji ali pa bo razpadla.

    • Krtača 17

     Drži. Ampak Nemčija še dons ne more prebolet da jih je balkan med drugo sv vojno potolku. Evo ti maščevanje. Hlapci Bruslju ali hlapci Beogradu? Jaz nisem za nobenga. Lahko pa sodelujemo na takih in drugačnih nivojih z vsemi. Ljudje se ne zavedajo tega – zamenjali smo enega gospodarja z drugim.

     • Tomaž

      Kaj tvezis, od Nemcije in EU slovenija zivi, sicetlr bi bili srbija, pa smo na sreco samostijni in v EU zato je GDP per capita SLOVENIJE 23.000 dolarjev, Srbije pa 5600. Kaj mislis, da se Nemci se vedno ukvarjajo z drugo svetovno vojno. Na proslavah 95 letnikov ze, drugace pa ne.

     • Krtača 17

      Hehe. Star trik ki ga prodajate ja. Nemčija živi ker dobro obrača politiko in gospodarstvo sebi v prid z zakoni tako, da skubi članice ala Slovenija, Španija, Grčija itd. To je največji trik.

    • traktor

     Aha in povsod kamor pride lena balkanska mafija, uniči in zjebe vse ostale. In tako bo tudi z EU, ko bo notri vsa juga, EU ne bo več.

    • FORT WORTH

     S kom pa bi ti ubogi lolek imel konfederacijo ?
     Z balkanci, ki so hoteli veliko srbijo ???
     In ti primerjas Svico z yugovino ??
     To je tipicen zmedeni bosanski pogled na takratno stanje.
     Se ti budalo bosansko sploh zavedas, da so srbi takrat upili hocemo oruzje ?!
     Idiot zahojeni kolaborantski. Hvala, DEMOSU, da imamo neodvisno in samostojno drzavo Slovenijo, ki smo si jo priborili po volji ljudstva na plebiscitu.
     Plebiscit nam je dal smernice in zahtevo, po ustanovitvi lastne drzave, ki so jo sanjale generacije pred nami !
     Zivela samostojna in neodvisna drzava Slovenija !!!

     • Slovenec

      To je pogled iz Švice na balkanske narode ….

     • FORT WORTH

      Premalo potanko poznas vse takratno dogajanje v letih 89-91.
      Zato ne nabijaj idiotozme.

     • Slovenec

      Zate sem dr. profesor polpretekle slovenske zgodovine.

     • rrrrr

      Tu zame . Pa ne samo profesor polpretekle slovenske zgodovine. Tudi Bonaparte in Henrik IV. ….In kdaj te spustijo spet k mami?

     • Slovenec

      Totalno idiotska, neargumentirana pripomba namesto konstruktivnega odgovora…

   • PikaPolonica

    Janša ni lulček in to je dokazal pri osamosvajanju. Kdo je lulček…poglej okoli sebe kako vodijo Slovenijo….kraje…razprodaje…Temu ti praviš vodenje. Kucan je tvoj idol?

    Slovenijo so pokradli zato, da smo se osamosvojili. Da se pa osvobodimo niso k temu nič prispevali in to lahko doseže lahko samo Janša.
    Seveda ti dam pa prav, da ti bolje poznaš zgodovino od mene. V šoli učijo tudi že, da je Nato mirovna sila.

    • Slovenec

     Moj idol je napredna in moderna Slovenija in ne nek osebek, politik …. joj, joj, joj ….. kje smo še mi daleč od Švice …..ovca uboga zavedena ….

     • PikaPolonica

      Brez besede “ovca” ti ne gre napisat. Mora biti vedno zraven ovca. Ko se grdo obnašaš. Pravi Slovenec se tako ne obnaša.

     • Slovenec

      Kaj morem, če ste pa zaostale ovce, ki poveličujete politike ….. 750 let za (vam) nedosegljivo Švico.

     • PikaPolonica

      Odvadi se tko pogovarjat. Tvoj idol pa dober pere keš v NLB-ju. Kateremu politiku pa ti slediš? Mesecu?

     • Slovenec

      Tistemu, ki bo pozaprl kradljive lopove – desne in leve!!!

     • PikaPolonica

      Mesec je zagotovo pravi.

     • Slovenec

      Zopet dokazuješ, da si ovca. Kdaj sem (v 2000 komentarjih na Novi) izrazil podporo kateremu od aktualnih politikov?

     • PikaPolonica

      Kva st dons zoprn..jst bom ovca ti bod pa oven bee

   • Caetano

    Med beograjsko udbo in srbskim CK-jem in Kučanovim CK-jem in udbo ni bilo tako velikih razlik, čeprav je slov. komuniste centralizacije, ki jo je začel Miloševič jeseni 1987 motila. To so dokazali, ko so se dogovorili za razorožitev TO. Samo naporom Janše in Krkoviča se gre zahvaliti, da smo lahko postavili nazaj na noge novo slov. vojsko in se uspešno uprli agresiji JLA. Tudi zapor za disidenta in novinarja Janšo je bil dogovorjen leta 1988 med udbo in KOS-om, ko je Mladina dobila dokument, da vojska pripravlja tajno zasledovanje slov. disidentov, da se ustvari podlaga za nadaljnje zaostrovanje politične represije.

   • Tomaž

    Srbija ima gdp 5.600 na prebivalca. Slovenija 23.000, izberi srbijo in pejt tja.

 • Slovenec

  Spomin lahko malce zbledi, a slika ne laže:

  https://www.youtube.com/watch?v=V14a2rp5fAM

  Tile izdajalci slovenskega naroda zopet hlastajo po oblasti in izdaji! Državljani Slovenije, združimo se v borbi proti sovragu tako, kot smo se znali 1941 in 1991!

  SLOVENIJA JE OD SLOVENCEV IN NE OD SLOVENSKIH POLITIČNIH STRANK!!!

 • Caetano

  Ob tej priliki mislim, da je prav da se posebej spomnimo že pokojnih politikov, ki so nam veliko pomagali pri nastanku lastne in vsaj formalno demokratične države. Članek omenja Jožeta Pučnika, Viktorja Blažiča in Rudija Šeligo. Tudi Ivana Krambergerja. Slava jim!

 • Slovenec

  V prvem slovenskem parlamentu so sedeli Zeleni, danes pa sedijo le še rdeči in črni. Sramota! V rikverc smo šli ….

 • Krtača 17

  Hecn ja kam smo prišli. Domobrančkom sploh ni več nerodn da so domobrančki in da so soudeleženi pri genocidu slovenskega naroda in pomoril 85000 slovencev. Še več! Oni se hočjo imet celo za zavedne slovence. Bruh bruh.

  Kot bi se hotla bolezen razglasit za zdravilo.

 • tarantela

  Imate prav! Slike ne lažejo. Iz arhiva angleškega tiska:
  http://www.rtvslo.si/kultura/drugo/vojni-casopis-tudi-o-neustrasnih-tovarisicah/425899

 • Krtača 17

  Saj je lepo da smo prijateljski do vseh narodov, da z vsemi sodelujemo a žal nam je Bruselj zdaj praktično pobral vse kar dela državo samostojno. Prvo je šla lastna valuta, rezerve so prepisal lastništvo na ECB, gospodarstvo smo moral razprodat (to je bila tiha prisila), zdaj bojo začele padat očitno še zadnje firme. No potem smo pa konjušarji. Jaz bi tko reku, počas tud politikov ne bomo rabil. Zakaj bi jih? So samo še farsa, fasada da imamo demokracijo. Če hočmo sebi dobr, bomo moral celotno politiko in gospodarstvo postavit komplet na novo. A mislite da bo Nemčija dovolila da bi bil kdo bolj uspešen od nje? Ma kaki. Vedno bojo skrbel da bomo samo njihova provinca poceni delovne sile, surovin in polizdelkov. Za primer glej Grčijo, kjer je Tsipras želel izvlečt Grčijo a se je na koncu izkazalo da vodi še slabšo politiko kot prejšnje vlade, skratka podtaknjenc iz Bruslja je. Isto karto vam špila vaš ljubljeni Janša.

 • realnost

  Te kradljivce ki trenutno vodijo državo bo treba pregnat iz oblasti in izvolit vlado ki se bo borila za Slovenijo in njene državljane.
  Dobri ljudje bodo izvolili dobro vlado, se veselim zopet boljših časov za poštene ljudi!!

 • althar

  Čestitam za dan državnosti! Vsem, tudi tistim, ki jim samostojna Slovenija ni bila intimna izbira.

 • MladiLiberalec

  Med letoma 1941 in 1991 je 50 let razlike. Vendar v obeh primerih so Slovenci izrazili veliko voljo po narodnih pravicah in suverenosti. Kot je plebiscit za samostojnost republike Slovenije konec leta 1990 odlično uspel so bile izredno uspešne tudi plebiscitne akcije OF ki so se izvajale jeseni 1941. Dogodki so izrazito povezani zlasti za to ker nam je OF pridobila pravico do samoodločbe na podlagi katere smo se potem osamosvojili leta 1991.

  Primer take plebiscitne akcije iz oktobra 1941 v Ljubljani. Po navodilih OF je bilo ljudem naročeno da naj med sedmo in osmo uro zvečer nihče ne gre na ulico. Slovenski poročevalec je o uspehu plebiscita takole poročal: V Ljubljani so visele velike narodne zastave na magistratu, na železniški direkciji, na gradu, na cerkvi sv. Jožefa, na trnovski cerkvi, na remizi, pred tobačno tovarno itd. Italijanski zatiralci so strmeli nad spretno tehnično izvedbo, ki je prelisičila njihov teror. Ulice so bile polne slovenskih zastav s peterokrako antifašistično zvezdo kakor tudi pozivov IOOF, ki jih je bilo raztrosenih 6000. Na zidovih je mrgolelo znakov OF. Srednje šole so se izvrstno obnesle. Vsak razred je znal najti svojo obliko proslave. Ponekod so izvedli dveminutni molk ob desetih in imeli priložnostne govore. Povsod so bili na šolah napisi in kopice letakov. Ljubljansko prebivalstvo je prešinjal praznični in borbeni duh. Ob sedmih sta povsod zavladala praznota in molk, vsi javni lokali so ostali prazni…Ob osmih so se ulice napolnile. OF je pokazala svojo moč.

  • Anton

   Of je pokazala moč po koncu vojne.

   • MladiLiberalec

    O povojnih pobojih ni OF kot organizacija nikoli odločala. Širino OF je po vojni konec 1945 ali v začetku 1946 ukazal ukiniti Kidrič.

    • Anton

     Točno tako! OF so okupirali komunisti, skupaj naredili nešteto gorja in razklali Slovence. Okupacija ni prenehala do današnjih dni……

     • MladiLiberalec

      No vsekakor so bili zločini kolaborantov in okupatorjev večji od komunističnih. Danes pa živimo v liberalni Sloveniji. Get real.

     • Anton

      Spet ti moram pritrditi! Veliko več zločinov so naredili tisti ki so kolaborirali s komunisti kot pa sami komunisti.
      Končno smo enotni tudi na področju polpretekle zgodovine. Hvala ti!

     • MladiLiberalec

      Domobranci in MVAC ter okupatorji so zakrivili smrt 43.000 Slovencev po uradnih podatkih. Partizani pa skupaj s povojnimi poboji 25.000. Potem pa še okupatorji nosijo tudi vsaj delno odgovornost za tiste Slovence ki so jih mobilizirali v svoje vojske in poslali na svetovne fronte.

 • Anton

  zelenega Pluta sem nazadnje vidu na kongresu ZL, toliko o iskrenosti nekaterih članih bivšega DEMOSA.

 • totex39

  Res je, slike ne lažejo, kakšna srčna želja Slovencev je bila takrat po osamosvojitvi to smo takrat dokazali vsi ljudje, ki smo si želeli, da imamo svojo slovensko domovino.

 • Minovak

  Ponosen sem, da sem se našel na prvi, zgornji sliki ob razglasitvi Majniške deklaracije. Koliko nas je še takih domoljubov??? Ste izobesili zastavo ??? Če je niste, potem je izgubljena domoljubnost, kajti imamo to državo prvič in zadnjič, ter nikoli več. Pol slovenskega naroda nima pojma, kaj imamo, zato je skrajni čas, da se zavemo tega, kajti izgubiti to, kar doslej nismo nikoli imeli, pomeni izgubiti lastno dostojanstvo in – pamet.

 • Zgornji

  Ja, fajn, … Ampak, … Žal je Janez že takrat Preveč sexal , … :-(

  • Anton

   Pustite ubogega Zemljariča saj je ze star…

   • Zgornji

    A je on dal ubiti Ivana Krambergerja ???

  • MladiLiberalec

   Sexal? To je dobr. Jest sem za morning rajc tud lih kar pogledal en dober porn video. :P

 • RealRevolution

  Lahko bi tudi enkrat ze spremenili barve v nasi zastavi.
  Preprosto nas poznajo po zeleno-modro-beli kombinaciji.
  In kaksen grb dezele Kranjske bi definitivno pasal na zastavo.
  Scit in kar je v njem pa bi ostal.

 • Anton

  Čestitke Vsem Slovencem ob našem prazniku. Komunistom ta čestitka ne velja.
  Izobesite slovenske zastave!

 • Roman

  Brez Kučana ne bilo Slovenije.

 • Roman

  Brez Kučana ne bi bilo Slovenije.

  • Anton

   Res je vsak drek šteje tudi ti in kučan.

  • Airways

   Brez Kučana bi bila Slovenija bolj uspešna in urejena država!!!! Slovenija bi se zgodila tudi brez Kučana in to z domoljubom Pučnikom!!

  • tramal

   Spet trosiš partizanske pravljice.Smo se ja zmenili da so pravljice za otroke.

 • Ludviq

  Če bi vedel kaj bo ratal iz Janše, ne bi prišel tja.

  • Minovak

   In kaj je ratal? Ne veš ali pa nočeš vedeti…ostal je domoljub in to tudi dokazuje, ne nazadnje tudi, ko je bil na oblasti. Če so te zmešali ta rdeči, potem si zgrešil cilj…po celi črti!

   • Ludviq

    lažnjivi kljukec, cela desnica trpi zaradi njega.

    • tramal

     Še dobro da si na levici,a ne.?

     • Ludviq

      očitno si ti poslan iz beograda.. kolk pa dobiš, da na desnici razdor širiš?

   • Ludviq

    Če bi bil dober, bi mu na oblasti podpora rastla, tako mu je pa padala. Ni bil sposoben mandata do konca speljat. Lahko krivite kogarkoli ampak je nesposoben.

  • Anton

   Saj nisi bil tam….

   • Ludviq

    bil sem tam…

    • tramal

     Verjetno si bil v beogradu samo da ne veš ker imaš demenco tako kot vsi komunajzerji.

     • Ludviq

      ne vem kaj misliš? zakaj sem jaz komunajzar?
      tebe tam nisem videl

 • Osti jarej

  ….prej smo bili v yugi….pod srbi,zdej smo v EU…pod srbi

 • Osti jarej

  ..kdo bi si mislil,da bo tako dolgo trajalo,da bodo vse pokradli in razprodali…z narodom vred

  gliha skupaj štriha

  • Ludviq

   če bi bila desnica močna, bi razprodali že prej, pa bi bi bil mir

   • Tomaž

    Ne gre za razprodajanje desnice. Ampak prenehanje ropanja levicw, a prevec drzavne rv gledas, da nic ne razumes. Zakaj hocejo ta sTari socializem. Da KRADEJO iz proracuna, vsako leto

    • Ludviq

     točno to… če bi bila denica močna bi to preprečila, pa so še kar na oblasti levi…

 • Osti jarej
 • Osti jarej

  ..psihopati vladajo svetu….zlo je povsod…..vsi pri koritu,ga podpirajo…tudi naši prodanci….folk ,ne bodite tako naivni…ni levih ni desnih …so samo pripuzavci,polipi,priseski,cuzači,nakladači,lažnivci,psihopati,karieristi,nakladači,psihopati,lažnivci…

  https://www.youtube.com/watch?v=cfHeYsI3UXc

  • Olga

   SZDL po meri Kučana in Ludmile, pa nova diktatura?

 • Olga

  Veleizdajalec Kučan, ki stoji za vsemi politicnimi procesi, sodi do smrti v zapor!

  • Ludviq

   Če bi bil Janša bolj sposoben, bi to že zrihtal.

   • Olga

    S takšnimi strankami v koaliciji? SKD, DeSUS, SLS? Virant? NSI? Janša se je vedno držal koalicijske pogodbe in upošteval tudi opozicijo!

 • Osti jarej
 • MEFISTO

  LUDVIQ, nov nick znanega nam bolnika.

  • Ludviq

   Jaz nisem levičar, samo z današnjo desnico nisem zadovoljen. Če ne trobimo v isti rog, smo pa en človek ali kaj?

  • MladiLiberalec

   Kak lohk tko na hitro to rečeš da je tud on major iz Jesenic? A ni lih pršu na novo sem? Pa tud zame praviš isto pa bi bil ta major lohk moj dedek. XD

 • Ludviq

  ??

 • MEFISTO

  OF je že najpozneje leta 1943 planirala takoj po končani vojni poboj 40.000 najbolj vitalnih Slovencev.

  V tej številki niso zajeti tisti, ki jih je OF potolkla že med vojno in revolucijo.

  Komunisti pa ne bi bili komunisti, če svojih planov ne bi izdatno presegli.

  • Ludviq

   o tem govorim, o tej šibkosti na desnici… ponavljate dejstva, ki jih vsi vemo. To je tako, kot da bi dobil batine, potem pa še par let jokcal kako te je bolelo, namesto da bi gruntal kako boš naslednjič nasprotnika premagal.

   • Slovenec 33

    Ti poboji slovenskega ekonomskega in intelektuanega potenciala so povzročil,i da nam taki zmenetje, ki so bili s pomočjo veleizdajalcev slovenskega življa naprej pehani, vladajo.

    • Ludviq

     To dejstvo drži, se strinjam. Ampak poboji 70 let nazaj niso krivi da na desnici ni ekonomskega in intelektualnega potenciala.

  • MladiLiberalec

   Takšni načrti OF niso obstajali. To je le domobranska propaganda. Če bi obstajali potem bi po kapitulaciji Italije to tudi izvedli pa niso. Nasprotno 13. septembra 1943 se je na svoji seji sestal vrhovni plenum OF v sestavi dr. Makso Šnuderl, France Svetek, profesor Josip Jeras, dr. Lado vavpetič, inž. in bivši ban Dušan Sernec, Josip Vidmar, Boris Kidrič, Edvard Kardelj, Edvard Kocbek in Franjo Lubej. Na sestanku so bili torej predstavniki komunistov in nekomunistov. Sprejeli so sklepe po katerih se je potem ravnala partizanska vojska glede odnosa do bele in plave garde ki je s kapitulacijo Italije doživela svoj poraz.

   Kidrič je podal na sestanku poročilo da je v partizanskem ujetništvu približno 1200 bivših belih in plavih. Soglasni sklep sodišče je bil naj se za voditelje organizira javni proces ki bo domači in tuji javnosti prikazal in dokazal kolaboratorsko naravo obtoženih. To je bil potem znani kočevski proces.

   Nadalje zajete duhovnike se kaznuje s smrtjo če so sami neposredno ali posredno morili druge ujete duhovnike se spusti na prostost z izjavo o svojem delu. Določiti jim je treba fare kjer bodo nastanjeni in naj bodo pod nadzorom narodne oblasti. Pripadnike plave garde so se odločili kaznovati strogo. Oficirji ujetniki naj bi bili vsi kaznovani s smrtjo. Ostali pa poslani v delovne bataljone.
   Zapeljane belogardiste vojake se pošlje v partizanske delovne bataljone brez orožja.

   Večinoma so bili ti sklepi tudi uresničeni čeprav so sojenja na terenu potekala včasih tudi bolj ostro. Tako je npr vojaško sodišče v Ribnici 22. oktobra 1943 obsodilo na smrt 89 pripadnikov bele garde zajetih na Turjaku.

   • MEFISTO

    Po kapitulaciji Italije so pobili veliko ljudi, vendar plana OF niso mogli realizirati, ker so prazen prostor zasedli Nemci, ki so pred partizani rešili marsikatero slovensko .življenje

    • MladiLiberalec

     Kr neki. Ogromna področja so bila več kot dva meseca pod partizani.

     • rrrrr

      Drži. Predvsem tam, kjer ni bilo ne okupatorjev in ne protirevolucionarjev ali protikomunistov. To so bila t.i. osvobojena ozemlja…ampak zakaj tak izraz, če so bili pa tam partizani?

 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
  • Olga

   Copy paste?

 • Olga

  Levaki spet dimijo! Čas je za Slovenijo! Vsi na volitve!

  • Osti jarej

   …volga,skoči na stojana…žeenkrat…..NIKOLI ne bom volila komijev….najmanj pa prefarbane…..

   • tasilo

    Aleister?!

 • Osti jarej
 • Olga

  OF-fshore Jobs! So bili zelo daljnovidni! Kradli, grabili, morili …. nakradeno pošiljali in se posiljajo v tujino!

 • Osti jarej
 • Osti jarej
  • MladiLiberalec

   Zoran Jankovič Titov sin. Lol. Res ti ne veš da se take raziskave dela na podlagi DNK preiskav in ne na podlagi poljubne primerjave zunanjega izgleda. Tako se lahko kao dokaže svašta. XD

   • Osti jarej
    • MladiLiberalec

     Ja saj s kakim Kitajcem ne more biti lih podoben. DNk analiza pa bi seveda pokazala nekaj povsem drugega.

   • FUCK COMMUNISM

    Recimo to, da ti niti pod razno nisi moj brat, za kar se kar naprej razglasas!

    • MladiLiberalec

     To bi morala pa še preverit na DNK testu ha ha

 • Osti jarej

  ..itd,itd,itd,itd….ni čudno,da jes lovenija v pyzdi….ampak pazi!!!!…komunajzerski

  preklete budale naivne!!!

 • tramal

  Ko bomo spet imeli takšno moč ,bomo komunajzerje zbrisali is slovenije .Dali jim bomo izbiro ali severna koreja ali pa belorusija.

  • Ludviq

   mogoče jim dovolimo manjšo enklavo na golem otoku..

 • Tomaž

  Krtacar, tebi niso glave nuc
  skrtacili, ko take bedarije pisrs. Ocirno te moram poducit jaz.
  Slilovenija je tvoje komunisticne brate balkance za 25-50 let prehitela, ker ji EU( NEMCIJA) ze 15 lef EU sredstva daje za razvoj in zivlhenje in idpira firme tukaj, ki odlicno delajo, ker. Nemciji vedo kaj je gospjdarstvo. Celotna slovenska predelovalna industrija( vse firme imajo med 2.000 – 4.000 bruto place) dela za nemsko avtomobilsko industrijo / ker nic ne ves, ekektro,kovinska, plastika.
  Za to nimata zaslug ne cerar ne janda, ampak mikro in najgna podjetja, lastniki teh podjetij, za razliko id drzavnih zgubarjwv alu pralcev denarja. Na sadovih majgnih pidjetij se pa paseta keva in desna vsa politika in javna uprava

 • domovina mili dom

  Pri zamenjavi zastav ob razglasitvi, bi morali staro jugo zastavo simbolno dostojanstveno poslati v krematorij. Morda bi ta simbolika zalegla in bi za jugo nostalgike pomenila dejanje pokopa in slovo od njihovega komunističnega raja.

 • Osti jarej

  …že od 2.svetovne se slovenijo načrtno uničuje in molze….najprej so poštene in sposobne slovenske komandante s srbi in črnogorci zamenjali….tukaj so pa radodajkam pamže naredili…

 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Osti jarej

  sama naključja….ja,pajade

 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • Olga

  Komunajzerji nimajo argumentov! Spet copy paste! Ščitijo veleizdajalca Slovenije in akterja političnih procesov – Kučana, komunističnega zločinca! Sodi do smrti v zapor!

 • Raamko Rom

  PREKLETI PEDRI KOMUNISTICNI!!!! ZA DOMOBRANSTVO!!! VEDNO!!!!

  • tohuvabohu

   Koliko klicajev imaš na zalogi, pederčina?

 • MladiLiberalec

  Vesna Györkös Žnidar ministrica SMC-ja za notranje zadeve je tudi lepo povedala o vlogi policije pri osamosvojitvi.

  http://www.rtvslo.si/slovenija/gyoerkoes-znidar-policija-je-imela-ob-osamosvojitvi-neprecenljivo-vlogo/425800

  • cosmosjasnovidec

   To kar je povedala ona je eno drugo je pa,da sem ob obhodu položajev zased videl na vsakem sicer prisotne še takratne miličnike ampak trepetajoče ter posrane od strahu in povsem skrite ter zabarikadirane tako,da jim atomska ne bi prišla do živega.
   Strahu med normalnimi pripadniki Slovencev civili kateri so se prostovoljno prijavili v obrambo pred agresorjem ter pripadniki TO in tako naprej ni bilo zaslediti oziroma so prežali na sovražnika brez trunke strahu.
   Tako,da si naj ta kravetina katera je ob vojnem času pobegnila iz Slovenije z vsemi temi kateri so sedaj največji priliznjenci v vladi in na položajih take razlage zatlači v njeno preogromno mednožno jamo.Ravno taki kot je ona in ti kateri so pobegnili čez meje sedaj pametujejo.
   Ali veš koliko levaških komunajzerjev je bežalo z ogromnimi količinami nakradenega denarja v Sloveniji čez mejo v Avstrijo??Pojma nimaš,ker si še bil v plenicah.

 • MEFISTO

  Na željo in v pouk tolovajriša MladegaLiberalca objavljam v nadaljevanju dobeseden prepis Načrta OF za likvidacijo nezaženeih državljanov:

  Besedilo je originalno in ni lektorirano, saj so ga pisali komunistični intelektualci.

  »…Prvih šest ur po koncu vojne bo odločilnih za komunistično stranko. Če zmaga tedaj bo vladala, če ne, pade za vedno. Če propade, so izgubljeni voditelji in prvaki, zakaj bežati ne bodo mogli nikamor. Zato mora vsak pripadnik Osvobodilne fronte in Komunistične partije brezpogojno izpolniti svojo nalogo in bliskovito likvidirati vse nasprotnike in vse, ki bi bili komunizmu kakorkoli nevarni. Uiti ne sme nihče, zato odgovarjajo tisti, ki so za likvidacijo določeni, s svojo glavo…

  …Družina, ki ima v svoji sredi enega samega izrazitega protikomunista, se likvidira totalno, to je do zadnjega dojenčka. Brezpogojno pa morajo biti likvidirani sledeči:

  1. Znani voditelji protikomunističnega in protiofarskega gibanja, voditelji vseh nacionalnih organizacij itd.

  2. Vsi duhovniki, redovniki in njihovi najožji sodelavci.

  3. Likvidirati je treba vso inteligenco, ki ni včlanjena v komunistični stranki. Kdor samo simpatizira z Osvobodilno fronto, mu ne bo prizanešeno, ker bi taki mlačneži utegnili ustvarjati nezadovoljstvo v bodoči sovjetski državi.

  4. Poklati je treba vse trgovce, obrtnike, državne uradnike, zasebne nameščence, in male hišne posestnike in njihove družine.

  5. Jasno je, da morajo izginiti tudi vsi bogataši, veliki posestniki, industrijalci in podobno.

  6. Likvidirani bodo vsi predstavniki dosedanjega reda: častniki, podčastniki,orožniki, policaji, financarji z družinami, razen tistih, ki so člani komunistične stranke.

  7. Med prvimi bodo likvidirani imovitejši kmetje in njihove družine.

  …Kar se tiče bogatinov, trgovcev, in industrijalcev, ki z denarjem podpirajo Osvobodilno fronto, velja zanje isto, kakor za tiste, ki so navedeni zgoraj. S tem, da so dajalo denar za Osvobodilno fronto, so si hoteli rešiti kožo, a se jim ne bo posrečilo…

  …Pobijalo se bo po spiskih. Seznam tistih, ki jih je treba likvidirati v Ljubljani, vsebuje 12000 imen Poleg tega bo po naknadni likvidaciji pomorjenih še okrog 8000 ljudi, torej v Ljubljani skupno 20000 ljudi. V Ljubljani bo v glavnem pobita vsa slovenska inteligenca. Praktično za pokolj je to, da je skoraj vsa v Ljubljani. Vodstvo komunistične partije Slovenije sodi, da za Slovence ne bo nikakšne škode, če bodo ostali brez inteligence, saj bo Slovenija le košček velike boljševiške Rusije – bo kot njena skrajna zahodna pokrajina rezervirana zlasti za bodoče sovjetske obrambne naprave. Če naš narod ne bo imel svoje inteligence, se bo že v nekaj letih docela vživel v boljševiško življenje in miselnost…

  Izven Ljubljane bi se po sodbi vodstva Komunistične partije Slovenije moralo likvidirati še 20000 Slovencev. Pobitje 40000 ljudi, to za slovenski narod ne bo imelo nikakršnega pomena.

  Organizacija, ki bo imela nalogo likvidirati vse, ki so na seznamih, je v Ljubljani Ulična hišna zaščita. Ta je organizirana v trojkah in desetkah. Njeno načelo je, da mora v vsaki družini, če ne pa vsaj v vsaki hiši imeti enega organiziranega člana, ki do najmanjše podrobnosti nadzira vse življenje: koliko zaslužijo, kaj kuhajo, kaj govore, s kom se družijo; ki nadzira delo in govorjenje vsakega družinskega člana ali stanovalca ter o vsem poroča svojim višjim. Člani Ulične zaščite so lahko vsi: moški, ženske vseh starosti, tudi otroci. Zato je treba vse člane Ulične zaščite sistematično vzgajati za to nalogo s propagando, z upanjem na rop, itd. Zlasti važno vlogo v Ulični zaščiti igrajo ženske, posebno študentke. Vsak član Ulične zaščite ima nad sabo skrivnega nadzornika, zaupnika Komunistične partije, ki nadzira vse njegovo delovanje.

  Likvidacija bo trajala 1 – 3 dni. V tem času ne o nihče odgovarjal za umore, rope, in tatvine. Agitacijo za Ulično hišno zaščito je treba delati v glavnem z obljubami o ropu, da bodo člani Ulične hišne zaščite v času likvidacije lahko ropali vse, kar je bilo last njihovih žrtev.. Ulična hišna zaščita bo tiste dni gospodar nad vsem. Po preteku likvidacije se bo imovina likvidirancev razlastila v korist države.

  Znamenje za začetek likvidacije bo dalo glavno vodstvo Zaščite. Voditelji skupin bodo nekaj dni poprej obveščeni, kakšno znamenje za začetek. Če bo ponoči, bo najbrž za nekaj časa ugasnila luč. Morda bodo tulile sirene v določenih presledkih, ali pa se bodo na kolesih in avtobusih vozili okoli zaupniki Zaščite,. Na znamenje morajo stopiti v akcijo vsi člani Zaščite s pripravljenim orožjem.

  Vsakdo mora imeti pripravljeno svoje orožje. V kolikor ne bo strelnega orožja, mora vsakdo poskrbeti za nože, krampe, sekire, kladiva in podobno. Napad na stanovanje likvidiranca mora biti hiter, odločen in temeljit. Vsako usmiljenje ali oklevanje pomeni izdajo. Pri likvidaciji je treba paziti, da nihče ne uide.«

  Tisti, ki ste dovolj stari in tisti, ki ste prebrali še kaj drugega kot zbrana dela Marxa, tovariša Tita in Kardelja ter govore Janeza Stanovnika, se še spomnite, da so načrt uresničevali dokaj dosledno in da so ga vsaj kar se števila žrtev tiče celo presegli.

  • MladiLiberalec

   sej a ti nisem že odgovoru?

  • Olga

   Vsi, ki zagovarjajo komunizem, so enaki zločinci, saj zagovarjajo genocid in krajo! To je Brglezovo “naravno pravo”?! Vse za rešetke!

 • Anton

  ob prvi sliki mi privrejo na dan spomini in čustva

 • MEFISTO

  Če ostarelega MladegaLiberalca še muči avtentičnost programa OF, mu bom pomagal še s podobnim programom tovariša Tita, ki se ga spominjamo kot grozljivega zločinca. Poobnost je tako izrazita, da ne dopušča nikakršnega dvoma v avtentičnost enega ali drugega načrta.

  Znano, da je bila oblast že pred vojno Titova največja obsesija. Zatrjeval je, da je treba izvesti revolucijo prej, preden bi to omogočili objektivni razlogi. V februarju 1941 je skupini simpatizerjev predstavil svoj program, ki je obsegal zajetje generalštaba in vlade ter reakcionarnih vojaških osebnosti, razorožitev gojencev vojaških šol in akademij, žandamerije in policije ter vseh vojakov, ki revoluciji ne bi bili naklonjeni ter oblikovanje posebnih revolucionarnih odredov. Rešil je tudi vprašanje strategije. Takole je dejal: »Vsak trenutek moramo nujno izkoristiti za razpihovanje revolucionarne strasti množic, množice je treba usmeriti v najodločnejše akcije in podvige. V odrede lahko sprejmemo celo starce in starke, pa tudi sedemletne dečke,za oblast v mestih se je treba boriti z vsem, s čimer je mogoče – s puškami, pištolami, mitraljezi, bombami, granatami, dinamitom in drugimi eksplozivnim materialom, z noži, bokserji, železnimi drogovi, krpami, prepojenimi s petrolejem, vrvmi, pletenimi lestvami,bodečo žico, žeblji, lopatami, kladivi, pilami itd. V vaseh z železnimi palicami, sekirami, krampi, lopatami, vilami, noži, in razumljivo, tudi s strelnim orožjem. Brezobzirno, neusmiljeno odstranjevanje civilnih in vojaških poglavarjev in vseh drugih sovražnikov ljudstva – to je dolžnost revolucionarjev« (Pero Simić:Tito, skrivnost stoletja, stran 161 in 162).

 • andreas82

  Kako je bilo z Zavrlom, je človek levice, rotary club itd..e si eden t.i. osamosvojiteljev, ko so se razmere umirile pa stopiš na njihovo stran? Nič jasno.

  • Ludviq

   dnar je zavohal..

 • bubamara

  To je partija pustila domobrancem, da izpeljejo odcepitev od nebes na zemlji. Sedaj so beli krivi, da več ne živimo kot v Yugi.

 • Kosobrin

  “Narod si bo pisal sodbo sam, ne frak mu je ne bo in ne talar!” (Ivan Cankar)

  • bubamara

   Narod je glup ko točak. To je dokazal med vojno, ko so dvignili bratje nož eden nad drugega namesto, da bi se branili pred okupatorjem.