[Foto] To je po Šarčevo 40 tisoč ljudi?

Foto: Jože Biščak

Ugibanja o tem, koliko protestnikov se je udeležilo petkovega “vseslovenskega” shoda privilegirancev, je konec. Po besedah Jaše Jenulla in Marjana Šarca je bilo na ulicah okoli 40 tisoč ljudi. Smešna ocena številke, ravno tako, kot je smešnih Bratuškovih 25 tisoč odstotkov. Jože Biščak je na podlagi fotografije iz zraka analiziral, koliko ljudi se je dejansko udeležilo petkovega protesta. Rezultati pa so dokaz, da so organizatorji zavajali o pravi številki. Več kot očitno je, da je njihovih podpornikov bistveno manj, kot so želeli javnosti predstaviti.

“Še o famoznih Jenullovih 40.000 protivladnih protestnikih v petek. Za primerjavo smo vzeli zgibni avtobus LPP, kamor gre 170 ljudi. Dobili smo 7 kolon in v vsaki koloni 24 pravokotnikov. Če bi bilo vse polno, bi to pomenilo 28.560 ljudi. Ampak ni,” je število protestnikov analiziral Jože Biščak.

Vzemimo za Jenulla najbolj optimistično možnost. V 1. koloni bi napolnili 1 pravokotnik, v 2. 3, v 3. in 4. vse (torej 24), v 5. 13., v 6. 7 in zadnji 1. Napolnili bi 73 avtobusov, kar pomeni 12.410. Resnici na ljubo bi napolnili največ 40 avtobusov, kar je po mnenju Biščaka okoli 6.800 ljudi.

Organizatorji “vseslovenskega” shoda so se grdo zlagali, vsi mediji pa so njihove ocene o številu protestnikov nekritično pograbili. Sindikati, del opozicije in civilnodružbene skupine so na vsak način želeli prikazati, da se je protestov udeležilo veliko ljudi, a resnica je popolnoma drugačna. Že policija je bistveno zmanjšala oceno, “minuli petek se je protestov udeležilo več tisoč protestnikov, med 12 in 15 tisoč”, so zapisali. Različne analize pa so to številko še zmanjšale.

Tudi drugi dokazali, da je bilo protestnikov bistveno manj
Nekdo je za analizo uporabil tudi Google earth, po katerem Prešernov trg šteje okrog 5000 kvadratnih metrov, če vključimo še stranske ulice, nekaj več. Po predpostavki, da oseba stoji oseba na 1 m2, na trg ne more priti več kot 8000 ljudi.

Anita Gužvič