fbpx

Združenje novinarjev in publicistov opozarja na Golobove avtokratske napovedi ukinjanja medijev!

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob (Foto: STA)

“Ključna stvar je, da spravimo sovraštvo ven iz javnega prostora in da medije, ki so strankarski in s kapitalom neznanega izvora, enostavno ukinemo,” je zagrozil elektrooligarh in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob 15. aprila na soočenju strank na Trgu republike v Ljubljani. S tem je daj jasno vedeti, da bi ukinil medijski pluralizem in svobodo govora drugače mislečih, na kar pa so se odzvali tudi iz Združenja novinarjev in publicistov, ki menijo, da zadeva predstavlja resno skrb za svobodo medijev v Sloveniji.

Vse odkar se je užaljeni elektro oligarh Robert Golob politično aktiviral po tem, ko ni dobil novega mandata na GEN-i, vsepovprek “tuli” s propagando o boju proti fašizmu in kako bi ga bilo treba v Sloveniji izkoreniniti. Njegov nastop na Trgu republike, ki ga je pripravila “neodvisna” iniciativa Glas ljudstva, pa je šel še mnogo dlje. V eni od izjav je namreč resno zagrozil, da lahko ob njegovem morebitnem prevzemu oblasti pričakujemo spremembo zakona o RTV Slovenija in zakon, ki bo ukinil vse medije, ki se ne bodo strinjali z njihovo politiko. S to izjavo predstavlja resno grožnjo vsem drugače mislečim medijem, kar so izpostavili tudi v Združenju novinarjev in publicistov.

“Medije lahko ukinjajo samo lastniki, nikakor pa ne politiki”, je uvodoma v izjavi zapisal Upravni odbor ZNP. Golobovo izjavo u ukinitvi medijev, ki se ne strinjajo z njegovo politiko, so ostro obsodili, saj je v izjavi jasno namignil, da gre za “tiste medije, ki o njemu in njegovi politični opciji ne poročajo naklonjeno.”Gre za direkten poseg v medijsko svobodo
ZNP je mnenja, da je taka izjava izraz popolnega nerazumevanja vloge medijev v demokratični družbi in da zasebne medije lahko ukinejo izključno samo lastniki, nikakor pa jih ne more ukinjati politika. “Še posebej problematično je, da je izjavo izrekel človek, ki velja za enega glavnih kandidatov za bodočega predsednika vlade. Gre za direkten poskus vplivanja na medijsko poročanje in s tem grob poseg v medijsko svobodo, ki je ustavna kategorija. “ so zapisali v izjavi in izrazili splošno skrb nad tem, kako brezskrbno in lahkotno lahko nekatere stranke na politični levici napovedujejo posege v medije, od zasebnih do javne RTV Slovenija.

“Ukinjanje medijev je praksa, značilna za avtokratske režime, kakšen je Putinov v Rusiji. Skrbi nas lahko, da bo v primeru, da po volitvah pride do oblikovanja vlade pod Golobovim vodstvom, prišlo do uveljavljanja tovrstnih nedemokratičnih praks.” so zaključili v ZNP.

Ironično pri vsem tem je, da je ukinitev in prepoved svobode medijev napovedal prav predsednik gibanja, katerega ime je SVOBODA. Kako zaupati državo človeku, ki se javno samooklicuje za glasnika svobode, ko pa po njej ves čas tepta?

Tanja Brkić