fbpx

Nova vlada gre nad izobraževalni sistem in razvoj države!

Dr. Borut Rončević. (Foto: STA)

“Razvoj javno financirane znanstveno-raziskovalne dejavnosti, ki ima močno podporo v lokalnih skupnostih in gospodarstvu v Jugovzhodni Sloveniji je zelo pomemben kamenček v mozaiku razvojnega preboja. Poskus preprečevanja financiranja te dejavnosti in pa zaustavitev investicije v opremo za ta novi zavod je tudi preprečevanje razvoja tega dela Slovenije,” trdi vršilec dolžnosti direktorja javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo, Borut Rončević in dodaja, da se bodo povabilu ministra dr. Igorja Papiča z veseljem odzvali, v kolikor jih bo ta povabil na pogovor o tem, kako bi tudi s sodelovanjem MIZŠ v vzhodni Sloveniji razvili vrhunski inštitut.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pod vodstvom nove vlade že želi postavljati razna namigovanja in najti način, kako zaustaviti novoustanovljene znanstvene inštitute, ki jih je Janševa vlada postavila z namenom razvoja. Gre za javni zavod Rudolfovo, Pomursko akademsko znanstveno unijo in Znanstveno in inovacijsko središče Pomurja. Njihovo rušenje očitno ne bo le kadrovsko ampak tudi rušenje vsega naprednega in koristnega za Slovenijo in njen razvoj. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport bodo pregledali, na kakšen način je vlada Janeza Janše ustanovila nove znanstvene inštitute in kako morebiti ustaviti njihovo financiranje, piše današnji Dnevnik, poroča STA.

Po poročanju STA je v časniku Dnevnik najavljeno, da bo vlada Roberta Goloba pregledala delovanje in aktivnosti vlade Janeza Janše, pri čemer bo pomembna tudi revizija financiranj novoustanovljenih znanstvenih inštitutov. V središču pozornosti je javni raziskovalni zavod Rudolfovo, ki ga je vlada konec marca letos ustanovila v Novem mestu. Inštitutu, ki ga vodi Borut Rončević, naj bi vlada namenila 5,2 milijona evrov za leti 2022 in 2023, pred koncem mandata pa naj bi ministrstvu za izobraževanje naložila še, da mora za razvoj Rudolfovega investirati v “projekt nakupa in prenove objekta ter za opremo”, povzema STA.

Bistvo ustanovitve zavodov v Pomurju je poleg podpore znanstvenega razvoja in inovativnosti veliko širše. Glede na koncentracijo strokovnjakov v glavnih, večjih mestih, je Janševa vlada želela čim bolj zmanjšati negativne učinke, ki jih regija trpi zaradi migracij vrhunskih strokovnjakov, ki večinoma delajo izven Pomurja. Ena izmed prednosti je večja in bolj učinkovita medsebojna povezanost vseh pomurskih doktorjev znanosti in posledično tudi večja navezanost prebivalcev na domačo regijo, tako na profesionalni kakor tudi na osebni ravni.

Rončević dodaja, da  je “razvoj javno financirane znanstveno-raziskovalne dejavnosti, ki ima močno podporo v lokalnih skupnostih in gospodarstvu v Jugovzhodni Sloveniji, zelo pomemben kamenček v mozaiku razvojnega preboja. Poskus preprečevanja financiranja te dejavnosti in pa zaustavitev investicije v opremo za ta novi zavod je tudi preprečevanje razvoja tega dela Slovenije.”

O ustanovitvi zavoda so bili obveščeni mediji in vlada
Potrebno je opomniti, da ideja o ustanovitvi Rudolfovega ni bila nova, omenjena naj bi bila že v Regionalnem razvojnem programu za finančno perspektivo 2014 – 2020. Do prvega premika na tem področju je prišlo leta 2016, ko so Mestna občina Novo mesto ter občine Trebnje, Črnomelj in Metlika, ob pobudi RC Novo mesto, zagotovile prva zagonska sredstva za delovanja Centra razvoja, raziskav in inovacij (CRRI). “O vsem tem smo v preteklosti večkrat obvestili tako medije, kakor tudi Vlado RS in pristojno ministrstvo. Očitno je, da gre za projekt z izrazitim potencialom in močno podporo,” je dejal Rončević.

Novinarska konferenca, na kateri so predstavili evolucijo razvoja ideje o raziskovalnem zavodu Rudolfovo, do sedaj opravljeno delo na tem področju ter načrte za prihodnost. (Foto: STA)

“Rudolfovo bo odigralo zelo pomembno vlogo pri povečevanju intenzivnosti znanja in dodane vrednosti v slovenski industriji. Da bomo to dosegli, pa so potrebna sredstva. Občine in gospodarstvo so svoje prispevke že dali in jih nameravajo tudi v prihodnje, s prispevkom države pa bo začrtanim aktivnostim dan še dodaten pospešek in zagotovljeni pogoji za nov razvoj. Veseli bomo, če nas bo minister Papič povabil na pogovor o tem, kako bomo tudi s sodelovanjem MIZŠ v vzhodni Sloveniji razvili vrhunski inštitut. Njegovemu vabilu se bomo nemudoma odzvali,” je zagotovil vodja zavoda.

Naslednji bosta pod drobnogledom predvidoma tudi Pomurska akademsko znanstvena unija (PAZU) in Znanstveno in inovacijsko središče Pomurja, ki deluje v dvorcu Rakičan v Murski Soboti. Kot piše Dnevnik, gre za dva projekta prejšnjega državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje Mitje Slavinca. Ker pa trenutna vlada nerazumno udarja po vsem, kar je dobrega nastalo pod Janševo vlado, želijo tudi to uničiti. Namesto da bi ljudem omogočili razvoj v lastnih regijah, in pogledali izven meja svojega “ideološkega” prepričanja, raje onemogočajo razvoj, tudi če v škodo ljudi. Po neuradnih informacijah Dnevnika naj bi novi minister skušal izvajanja nekaterih projektov popolnoma ali delno zamrzniti, nekatere pa povsem zaustaviti. Poseganje v projekte bo odvisno od pravne analize, ki še ni bila opravljena, so dodali.

Tanja Brkić