Golobova vlada nima posluha za slovenske kmete, napovedali so nov protest

Predsednik sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. (Foto: STA)

Golobova vlada ni imela posluha za predstavnike organizacij s področja kmetijstva, ki so po dobrih dveh tednih opustili pogajanja. Vladna stran jim je posredovala gradivo, ki je po njihovem mnenju “nepopolno in zavajajoče ter brez pravnih in strokovnih podlag“. Nadaljnjih sestankov se ne bodo udeleževali, napovedali pa so nov protestni shod v Ljubljani. Enotno so poudarili pomembnost izboljšanja okolja za mlade kmete in kmetice in pomembnost nadaljevanja kmetovanja. Ne želijo, da se jim narekujejo enaki pogoji kot doslej, želijo dostojne pogoje za delo na kmetijah, saj, kot so že večkrat povedali, “brez kmeta ni hrane”.

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je napovedal nov protestni shod, ki bo 25. aprila ob 12.05 v središču Ljubljane. Razlog za novi protest je dejstvo, da Golobova vlada ne izpolnjuje pričakovanj kmetov. Po njihovih besedah, je bila “kaplja čez rob” predlog novele o zaščiti živali, ki je zanje ponižujoč. Prihodnji torek bodo v Ljubljani pripravili nov protestni shod, stavkovne aktivnosti pa bodo nato po potrebi še zaostrovali.

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je bil na novinarski konferenci jasen, da se nadaljnjih sestankov ne bodo več udeleževali, sploh po tem, ko naj bi od vlade po dveh tednih pogajanj prejeli gradivo, s katerim se ne strinjajo in ne ustreza zahtevam kmetov. Kot je še dejal, pogreša “konkretne rešitve”, v nadaljevanju pa je navedel predvsem omejitve predvidene z uredbo Natura 2000, in druge habitatne direktive, ki za kmete ostajajo. Med drugim jim težavo predstavljajo tudi davčna bremena na območjih z omejenimi dejavniki (OMD), pri tem pa je Medved izpostavil, da so to zahteve, ki jih določa država sama in ne zahteve Evropske unije. Kmetje so napovedali nov protest in zaostritev stavkovnih dejavnosti po vsej Sloveniji. Medved je poudaril, da so slovenski kmetje enotni kot še nikoli in da ne “zahtevajo denarja, menjave ministrstva, zahtevajo zaščito kmeta in slovenskega potrošnika”.

Ljubljana, Trg republike. Novinarska konferenca Sindikata kmetov Slovenije in nekaterih drugih organizacij pred opozorilnim protestom kmetov po več krajih Slovenije. Predstavnik sindikata kmetov Slovenije Anton Medved.

Predlog zakona o zaščiti živali, ki ga je koalicija v zakonsko proceduro vložila v petek, pa je bil tista “kaplja čez rob, ki je ponižala slovenskega kmeta”, saj, kot je navedel, so kmetje prvi v vrsti za zaščito živali in ostro obsojajo kakršno koli mučenje, vendar je zanje popolnoma nedopustno in nesprejemljivo,  da bi živinorejske kmetije postale poligon za izživljanja t. i. aktivistov,” je dejal. S predlogom uvedbe pooblaščenih svetovalcev za zaščito živali, ki bi imeli opravljen 40-urni tečaj in bi nato presojali primernost oskrbe živali na kmetijah, se degradira znanje in izkušnje rejcev in preostale stroke, je prepričan.

Kot je dodal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, je predlog novele norčevanje iz stroke in rejcev. Neprimerno ravnanje z živalmi je nedvomno treba preprečiti in kaznovati, a tak postopek zahteva celostno strokovno obravnavo, je poudaril.

Ana Horvat