Preiskovalka Mojce Šetinc Pašek s političnim pogromom nad opozicijo

Datum:

Preiskovalna komisija Državnega zbora RS, ki je bila ustanovljena z ekskluzivnim namenom ustrahovanja opozicije in vladi nenaklonjenih medijev, je poslanca SDS Zorana Mojškerca kaznovala z denarno kaznijo. V komisiji tudi preučujejo možnosti kazenskih ovadb zoper posamezne priče. Namere komisije je na novinarski konferenci predstavila predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek, sicer nekdaj “neodvisna” novinarka, danes poslanka Gibanja Svoboda.

                   

Na napovedane grožnje s kazenskim pregonom se je odzval Boris Tomašič. “Kaj nam bodo sodišča, če nam sodi družbenopolitična delavka, zavezana vrednotam marksizma in leninizma,” je zapisal na Twitterju.

Slovenski medijski prostor je izredno izkrivljen. V njem dominira javna RTV, za katero tranzicijska oblast bije neusmiljen boj s končnim ciljem, da se prek domnevno neodvisnih nevladnih organizacij zagotovi monopol v javnem zavodu. Na trgu zasebnih medijev dominira POP TV, ki je življenjsko odvisen od sila nenavadne pogodbe, ki jo ima sklenjeno z državnim Telekomom. Pravni spor, ki je potekal med družbama, je nova vlada zadušila takoj po prihodu na oblast. Na radijskem trgu in trgu tiskanih medijev je absolutni hegemon imperij Martina Odlazka, ki je brezkompromisno naklonjen vsakokratni levi oblasti.

Do oblasti resnično kritičnih medijev danes v Sloveniji skorajda ni več. Tukaj je Nova24TV, Demokracija in še nekaj manjših portalov. Tranzicijska oblast se je z nastopom vlade Roberta Goloba odločila utišati še te, čeprav so ti nameni obstajali že v času vlade Marjana Šarca, ki je javno pozval državne družbe, da naj pri nezaželenih medijih ne oglašujejo. Če je bila javna napoved nekdanjega premierja nekaj nepredstavljivega za sodobno Evropo, je šla Golobova vlada še dlje, prav z dotično komisijo, ki jo vodi nekdanja “neodvisna” novinarka, katere edini namen je ustvariti neposredni pritisk na opozicijske medije z vsemi orodji, ki jih ima oblast na voljo.

Zloraba preiskovalne komisije
Pred časom smo poročali, da je preiskovalna komisija od naše medijske družbe zahtevala vso poslovno dokumentacijo. “Niti podjetje niti vodilni v družbi ne moremo in ne smemo biti preiskovanci, kar pomeni, da iz tega naslova niste upravičeni do zahtevanih podatkov. Sicer pa je vaša zahteva klasičen “fišing”, ki ji ne smem ugoditi. Zahtevate lahko zgolj podatke, ki se nanašajo neposredno na vašo preiskavo oziroma preiskovanca. Vseh podatkov kar povprek pa ne smete pridobiti,” je zapisal Tomašič.

K temu je dodal: “Prav tako vas opozarjam, da je vaše početje zloraba preiskovalne komisije in da z njim kršite 39. in 74. člen Ustave Republike Slovenije, ki zagotavljata svobodo izražanja in informiranje ter svobodno gospodarsko pobudo. Predvsem je nedopustno, da kot poslanka vladajoče stranke poskušate utišate edine medije, ki so kritični do trenutne oblasti. Vaše početje ni zgolj neprimerno in poniglavo, ampak nezakonito in protiustavno.”

Kasneje se je enemu od članov preiskovalna komisije Lenartu Žavbiju zareklo, da komisija poseduje podatke o naročnikih revije Demokracija. Ker gre za zasebne podatke družbe, se je poslanec svobodnjakov z lastnimi besedami inkriminiral delo preiskovalne komisije. Več o tem lahko preberete – TUKAJ.

Mojca Šetinc Pašek je skušala tudi manipulirati s člani preiskovalne komisije, ko je za pričo določila Žana Mahniča in nekdanjega poslanca Janeza Magyara. Oba sta bila namreč izločena, ker so ju določili kot priče, pri tem pa je prišlo do zlorabe določila zakona, ki ga je Ustavno sodišče razglasilo za protiustavnega. “Glede na vse, kar doslej počne, je ta preiskovalna komisija namenjena zlorabi zakonov in zlorabi parlamentarne preiskovalne komisije. Predvsem pa ugotavljam, da je ta preiskovalna komisija zdravilo za osebne frustracije, ki jih ima Mojca Pašek Šetinc zaradi stranke SDS in njenega predsednika Janeza Janše,” je tedaj komentiral Mahnič. Več o tem lahko preberete – TUKAJ.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...

[Video] Pirc Musarjeva: Čas je, da dostojno pokopljemo izvensodno pobite

"Čas je, da ob 80. obletnici konca 2. svetovne...