fbpx

Grčija grozi z vetom, Cerar pa pričakuje malo več resnosti

Foto: STA

Grčija zahteva zavezo o odprtih mejah, sicer grozi z vetom na dogovor glede brexita. Cerar je v Bruslju pred dvostranskim srečanjem z grškim kolegom Aleksisom Ciprasom poudaril, da teh vprašanj ni primerno povezovati. Od Grčije pričakuje, da bo bolj dosledno in dejavno izpolnjevala zaveze, ki jih ima kot schengenska država.

Na vprašanji, ali Aleksis Cipras res povezuje britansko vprašanje z migracijami in kaj točno hoče, je Miro Cerar odgovoril, da na skupnem plenarnem zasedanju neposredne povezave oziroma pogojevanja ni izrazil, da pa je bilo iz njegovih izjav zaznati, da ti zadevi utegne povezati.

“Jaz mislim, da nista povezani, in mislim, da bi bilo neprimerno, če bi se to povezovalo,” je poudaril slovenski premier pred dvostranskim srečanjem s Ciprasom ob robu drugega dne vrha Unije v Bruslju, za katero je zaprosil grški premier.

Cerar bo Ciprasa opozoril …
“Sestali se bomo, da mu odgovorim na nekatera vprašanja. Verjetno ga zanima natančneje, kako bo zdaj potekal sistem obravnavanja migrantov v Sloveniji in na balkanski poti. Najprej bom prisluhnil njegovim vprašanjem,” je pojasnil Cerar.

Nato pa bo grškega kolega opozoril, da ob tem, ko je Slovenija pripravljena maksimalno pomagati Grčiji, pričakuje, da bo tudi Grčija bolj dosledno in dejavno izpolnjevala zaveze, ki jih ima kot schengenska država, je še povedal slovenski premier.

Grčija namreč zahteva zavezo držav EU, da bodo meje za begunce ohranile odprte, sicer grozi z vetom na dogovor o britanskih zahtevah za reformo EU na današnjem vrhu v Bruslju.

N. K., STA