fbpx

Grims in Leljak spregovorila o ozadju umora v Izoli: Udba še vedno poseduje ogromne količine orožja

Foto: STA

“Po takšnem zločinu si nekdo v sodstvu ne more kaj takšnega privoščiti. Umorjeni so bil policist, zdravnik, še en policist je bil hudo ranjen in da nekdo zavrne preiskavo stanovanja, čeprav je bilo jasno, da bodo tam še drugi dokazni materiali, je nekaj nepojmljivega, zato javno sprašujem ministra za pravosodje, kako bo ukrepal v tej zvezi,” je dejal predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims na današnji novinarski konferenci, kjer je spregovoril o stališčih in dejstvih glede zločina v Izoli, v  katerem sta bila umorjena zdravnik in policist. 

Grims je uvodoma dejal, da se je pred dnevi v Izoli zgodil zločin, ki ima nekatere elemente, o katerih bi se morala opraviti zelo podrobna preiskava. “Sam umor tako zdravnika kot policista ter streli na policista, ki je bil ranjen, so bili izvedeni izjemno profesionalno, tako kot bi to opravil človek, ki je bil treniran za umore ali pa je tak umor že kdaj naredil,” je povedal Grims. Dodal je, da je bilo javno objavljeno, da je izolski morilec še potem, ko je ranjeni obležal na tleh, pristopil k njemu in ga ustrelil v glavo oziroma tilnik. “To je način, kako profesionalni morilci opravljajo svoj posel,” je poudaril Grims. Po njegovih besedah je bil tudi strel na policista  usmerjen v šiv oziroma spoj na neprebojnem jopiču in je zato povzročil tako hudo rano.

“Tega, kam točno streljati, večina ljudi, ki nima posebnih znanj in niso usposobljeni za kaj takšnega, ne ve. Vsi streli so bili izjemno natančni, kar pomeni, da je bil človek usposobljen za streljanje na človeka,” je dejal. Prav tako je bil še mnenja, da vsak normalen človek pred strelom omahuje, se mu zatrese roka, “tu pa so bili streli hladnokrvni, kar pomeni, da je bil ta človek kot nekdanji sodelavec UDBE očitno treniran za to, sam osebno pa menim, da to ni bil prvi zločin, ki ga je storil.” Predsednik KNOVS je ob tem opozoril, da je obdobje, v katerem je bil izolski morilec sodelavec UDBE, tisto obdobje, ko je bilo zagrešenih največ izvensodnih umorov UDBE.

Kaj pa vprašanje izvora orožja?
Grims je spomnil, da je bilo javnosti sporočeno, da je pri zločinu bilo uporabljeno orožje 7,65mm, Crvena zastava z odstranjenimi oznakami. Poslanec je pojasnil, da je komisija na svojih sejah obravnavala dokumentacijo o orožju UDBE, ki nikoli ni bilo predano oblastem in v katerem so bili podatki prav o tovrstnih pištolah, to je 7,65mm z odstranjenimi oznakami. “Obstaja celo dokument, kako so v UDBI preverjali odstranitev teh oznak z rentgenom, in to tako, da se na noben način ne bi dalo izslediti izvora pištole. Obstajajo tudi številni dokumenti, ki jih je KNOVS, že poslala policiji in tožilstvu, da je UDBA za svoje delo iskala trofejno orožje, ali pa orožje z odstranjenimi oznakami, orožje, ki je bilo najdeno ali pa je bilo iz 2. svetovne vojne, skratka vse orožje, kjer ne bi bilo mogoče izslediti njegovega izvora,” je nadalje dejal predsednik KNOVS.

V Sloveniji in v tujih bunkerjih je skritih več kot 7000 kosov različnega orožja, ne le pištol, temveč tudi posebnih ubojnih sredstev, razstreliv, zažigalnih bomb, avtomatskega orožja, od Thompsonov do škorpijonov, do eksplozivov in še vsega ostalega, pri čemer ob prelomu prejšnjega režima teh bunkerjev nihče ni preverjal, tega orožja leta 1990 ali kasneje ni nihče predal policiji oz. oblastem kot bi to moralo biti po zakonu.

Udbovci so bili gospodarji življenja in smrti
Grims je tudi opozoril, da ko je KNOVS sprejela sklep, naj policija bunkerje orožja UDBE razišče, je bilo preprosto odgovorjeno, da se s tem ne bodo ukvarjali. Toda po mnenju mag. Grimsa so dogodki v Izoli dokaz, da bi se tako policija kot tožilstvo s tem orožjem morala ukvarjati. “Ugotoviti bi morali izvor tega orožja ter koliko šolanih morilcev tipa gospod Gregorič še hodi po Sloveniji z orožjem z odstranjenimi oznakami in iz zalog nekdanje UDBE,” meni Grims in opozarja, da je to trajna nevarnost za vsakega državljana in državljanko. “Ti ljudje iz UDBE so nekoč bili gospodarji vsega. Bili so dolga roka partije in tudi ravnanje zločinca v Izoli to odraža. Bili so gospodarji življenja in smrti in če kaj ni bilo po njihovo, so posegli po orožju in ubijali. V Izoli smo se samo za hip srečali s senco obdobja izpred 30 let, ampak te sence v obliki šolanih morilcev in z orožjem nekdanje UDBE še vedno hodijo po Sloveniji,” je bil jasen.

Minister Klemenčič- zakaj pravosodje ščiti udbo?
Nenazadnje je poslanec še dejal, da je bil morilec iz Izole, po pričevanju nekaterih iz lokalnega okolja, za organe, razen v ekstremih, praktično nedotakljiv, čeprav je bil znan po svojem nasilništvu, “kar je značilno, saj se je udbaše ščitilo.” Grims je izrazil tudi ogorčenje, da po zločinu pristojni sodnik ni hotel izdati naloga za hišno preiskavo storilčevega bivališča. “Po takšnem zločinu si nekdo v sodstvu ne more kaj takšnega privoščiti. Umorjeni so bil policist, zdravnik, še en policist je bil hudo ranjen in da nekdo zavrne preiskavo stanovanja, čeprav je bilo jasno, da bodo tam še drugi dokazni materiali, je nekaj nepojmljivega, zato javno sprašujem ministra za pravosodje, kaj bo ukrepal v tej zvezi,” je dejal poslanec.

Na ministrstvu za pravosodje so v odgovoru za STA zapisali, da gre pri konkretni odločitvi za izključno pristojnost sodne veje oblasti. Je pa ministrstvo zaradi preučitve v okviru svojih nadzorstvenih pristojnosti na urad predsednice Okrožnega sodišča v Kopru že poslalo zaprosilo za podatke in poročilo o stanju reševanja zadeve, so navedli na ministrstvu. Dodali so, da se bodo o sprejemu morebitnih nadaljnjih ukrepov odločili, ko prejmejo odgovor sodišča.

Kot je dejal predsednik KNOVS, so pri storilcu so našli še  avtomatsko orožje tipa Thompson, ki je še bolj nevarno od tistega, ki je bilo uporabljeno ob zločinu.Celotno dogajanje v zvezi s hišno preiskavo po njegovem pomeni, da se še vedno prikriva in skuša skrivati ter braniti sodelavce ter celoten institut tajne politične policije UDBE. “Tudi zato se še vedno ni opravila preiskava, ki bi v vsaki normalni državi že morala potekati, tudi glede bunkerjev orožja,” je še dejal Grims.

Publicist in raziskovalec arhivov SDV Roman Leljak pa opozarja, da je našel del dokumenta, iz katerega izhaja, da so nekaterim sodelavcem, operativcem UDBE, po končanju delovne dobe v doživljenjsko last podarili orožje. “To je bilo vedno podarjeno brez dovoljenja za nošenje orožja,” je opozoril Leljak in med drugim spomnil na sedemnajst svinčnikov s ciankalijem, ki se še danes nahajajo v Sloveniji. Nanje je Leljak opozoril tudi na eni izmed sej Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, vendar vse do danes niso bili najdeni, vsi pa so bili v Slovenijo prinešeni v letih od 1980 do 1989. Roman Leljak je izrazil tudi skrb, da se bodo podobni dogodki, kot je bil ta v Izoli, še dogajali, saj je prepričan, da je nekdanja SDV popolnoma izpod nadzora sedanjih preiskovalnih organov. “Okoli 980 sodelavcev UBDE v Sloveniji je takšnih, ki so bili v stiku s tem orožjem, in slovenski policiji ne bi smelo biti težko te ljudi preveriti. Žal pa vidimo, da se je tudi sodnik v Kopru zbal oziroma mu je bilo verjetno naročeno, da ne sme dati dovoljenja za preiskavo.” 

M. P.