fbpx

Grims: Samozvani zaščitniki migrantov so večja grožnja državljanom kot migranti sami

Foto: STA/Nova24TV

Nadzorna komisija DZ je nadaljevala obravnavo sobotnih protestov na Kotnikovi ulici v Ljubljani. Predsednik komisije Branko Grims je po seji ocenil, da so samozvani zaščitniki migrantov očitno večja grožnja varnosti kot migranti sami. Franc Trček (ZL) pa na drugi strani iz pojasnil pristojnih organov sklepa, da “ni bilo neke grožnje”.

Branko Grims je tudi po današnji seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ugotavljal, da je bila ekstremna levica na protestih očitno pripravljena poseči po nasilju in da gre samo posredovanju policije zahvala, da ni prišlo do kakšnega hujšega incidenta.

Zmerjanje z nacisti in fašisti je primer sovražnega govora
Policija je člane komisije tudi seznanila, da bo preiskala vprašanja sovražnega govora – tudi plakat, ki člane SDS in NSi zmerja z nacisti oziroma fašisti. Kot je dejal Grims, gre za očiten primer sovražnega govora, a v tem delu zadeva še ni končana.

Grims: Priča smo absurdni situaciji
Prav tako še ni končana preiskava vprašanja prisotnosti hladnega orožja. Posamezniki so po besedah Grimsa namreč s seboj nosili kole in tudi nekatera druga sredstva, prirejena za napad. Kot je opozoril, smo priča “absurdni situaciji, v kateri so samozvani zaščitniki migrantov očitno večja grožnja varnosti državljank in državljanov kot migranti sami”.

Komisija danes sicer ni dosegla soglasja o odprtih vprašanjih, tako da sta bila oba sklepa sprejeta s preglasovanjem. Z enim so člani komisije na predlog Grimsa vlado in pristojne službe pozvali, naj spremljajo vsa ekstremna dejanja in ekstremne organiziranosti posameznikov, ki pozivajo k nasilju, ter o tem seznanijo DZ.

Združena levica sklepa, da “ni bilo neke grožnje”
Z drugim pa so predstavniki koalicije in opozicijske ZL ugotovili, da sta sovraštvo in nestrpnost usmerjena zoper manjšine in določene skupine oseb, predvsem zoper begunce in migrante.

Po besedah člana komisije iz vrst ZL Franca Trčka so pristojni organi pojasnili, da to, kar trdijo v SDS, ne drži oziroma da “ni bilo neke grožnje”, je dejal Trček. Po njegovih besedah so za analizo dogajanja zadolženi pristojni organi, ki jim za zdaj poslanec ZL zaupa.

N. K., STA