Hinavščina Fajonove in Mesca: Posameznike tožita zaradi “žaljivih” objav na spletu, hkrati se veselita padca zakona o varstvu javnega reda in miru 

Foto: STA

V večinskem delu opozicije so se včeraj razveselili, da jim je uspelo zavrniti novelo zakona o varstvu javnega reda in miru, ki jo je koalicija pripravila predvsem zaradi pljuvanja na poslance, ki so iz parlamenta odhajali domov. Njihovo veselje je sicer nekoliko nenavadno, ravno iz njihovih vrst je namreč najbolj pogosto slišati očitke o žaljenju, strašenju, neprimerni komunikaciji in tako naprej. Pa saj pri opoziciji smo vajeni, da so na delu dvojna merila – njih se ne sme kaznovati, oni bi kaznovali druge.

“Dobre novice! Globe za kaznovanje protestnikov in kritikov vlade so pravkar padle z rezultatom 43 za, 44 proti,” se je včeraj razveselila stranka Levica, ki ji predseduje Luka Mesec – 44 poslancev državnega zbora je namreč z zavrnitvijo novele zakona o varstvu javnega reda in miru omogočilo nadaljnje pljuvanje poslancev, fizične napade na policiste, novinarje, fotoreporterje in druge. Novelo je podprlo 43 poslancev, razlika je bila torej le v enem glasu. “Poslanec italijanske manjšine Felice Žiža se ni izneveril zgodovinskim dejstvom, da Italijanom ni mogoče zaupati. Tudi danes je glasoval v nasprotju s podpisanim dogovorom z vlado,”  je izid glasovanja komentiral poslanec SNS Zmago Jelinčič Plemeniti.

Razveselila se je tudi Tanja Fajon, voditeljica stranke SD: “V državnem zboru padel zakon o varstvu javnega reda in miru, ki uvaja tisoč eur kazni za nedostojno vedenje. Bravo, opozicija! Zmagal razum nad poskusom vsilitve nove oblike represije.” Vse lepo in prav, če ne bi šlo ponovno za skrajno dvojna merila, kar je izpostavil tudi prodekan Evropske akademije znanosti in umetnosti Boštjan M. Turk: “Luka Mesec pravkar glasoval proti globam, mene pa toži za domnevno žaljenje oziroma primerjavo. Bo v dosjeju na sodišču. Govorijo eno, delajo drugo. Njih se ne sme kaznovati, oni bi kaznovali druge,” je opisal modus operandi pravzaprav kar celotnega KUL-a in še koga. Tudi Fajonova je policiji ovadila nekoga, ki je le všečkal do nje žaljivi Facebook zapis – je spomnila Johanca.

Vsa beda modernega levičarstva
Poslanec SDS Branko Grims je na seji DZ dejal, da se je sedaj na nek način krasno videla vsa ta beda modernega levičarstva. Ko je šlo za živali, je bil poudarek  – če nekdo izvaja nasilništvo, vpije nad živaljo, jo odriva, bog ne daj, da bi jo pljunil – ga je treba najostreje kaznovati, leta zapora, vsaka kazen je prenizka: tako približno je šla razprava. Ko gre za ljudi, pa s točno iste strani slišimo: To pa ne, to je nesorazmerna in nesprejemljivo visoka kazen – 500 do tisoč evrov. “Se pravi, žival bomo zaščitili, s človekom pa se lahko počne, kar se hoče. To je moderno levičarstvo. Lepo, da ste to pokazali na tak način, da ljudje končno vidijo to in da tudi razumejo, zakaj v resnici gre,” je dodal Grims.

Na spletu se je pojavil tudi tvit poslanca SAB Marka Bandellija, s katerim je leta 2019 pozdravil odločitev Rusije, da kaznujejo novinarje, ki žalijo politike in javne osebe. Takrat ga je verjetno še preganjal dogodek, ko so ga novinarji vprašali, ali bo odstopil s položaja ministra – takratni premier Marjan Šarec ga je namreč zaradi neprimerne komunikacije pozval k odstopu. Očitno je vso krivdo zvalil na novinarje, saj jih je vprašal če niso že dovolj očrnili njegove družine, otrok in njega samega ter izrekel svoj najbolj sloviti stavek: “Moji otroci doma jočejo.” Tokrat pa je bil mnenja, da se zgolj želi utišati narod, saj se koaliciji več ne ljubi poslušati protestnikov. Zakon se mu je zdel nepotreben in škodljiv za vse. Bomo videli, kako se mu bo zdelo, ko ga bo kdo pred parlamentom popljuval ali pa še kaj hujšega.

Ni preteklo prav dosti vode, odkar je Mladi forum SD navijal za spletno policijo, ki bi “intenzivno zatirala sovražni govor ter na podlagi IP naslova uporabnika primerno kaznovala“. A opozicijske stranke očitno kaj hitro spremenijo mnenje, kadar nekaj predlaga koalicija – pa četudi so bili še pred petimi minutami sami še bolj za. Da bi pred parlamentom pljuvali po njih, si verjetno ne želijo v nobeni stranki in zanimivo bo opazovati reakcije, če se komu od njih resnično zgodi kaj podobnega.

Poslanec Levice Miha Kordiš pa je včeraj iz veselja nad padcem JRM odprl komentiranje za vse, ki bi ga (ne)upravičeno ozmerjali. “Dajte si duška,” je pozval na Facebooku, nato pa sta si največ krepkih povedala kar s strankarskim kolegom Primožem Siterjem. Glede na to, da njegovi nasprotniki verjetno ne pridejo prav pogosto na njegov profil, pretiranih zmerljivk ni bilo opaziti. Mu pa je eden izmed privržencev v komentar zapisal: “Z veseljem čakam prihod “levice na oblast”. Upam da boš držal besedo in razlastninil leve in desne buržuje. V nasprotnem primeru te bo glas “proletariata” proglasil za izdajalca.”

Sara Bertoncelj