fbpx

Ima nova “Janševa” koalicija 50 glasov ali več?

Seja drzavnega zbora. Predsednik SDS Janez Jansa.

Poslanci še niso povsem zavrnili uvedbo obveznega državnega prispevka, ki bi mesečno znašal 32 evrov. So pa že odločili, da ne bo 32 evrov. Jasno je tudi, da bo “reforma padla”. A čisto zadnje glasovanje bo ob 18.30, ker je vlada, ki je že padla, napovedala “uskladitveni amandma”.

Koliko glasov ima SDS? Da bi bil prispevek 32 evrov je glasovalo le 34 poslancev, proti jih je bilo 50. Predsednik državnega zbora Dejan Židan (SD) je pred odločanjem ocenil, da bo glasovanje nakazalo novo koalicijo. Če je Židanova ocena točna, je ta nova koalicija takšna:

Dejansko, če se pošalimo, ima nova koalicija več glasov. Manjkal je, kot že decembra ob volitvah Angelike Mlinar, Andrej Šircelj (SDS). Z novim državnim prispevkom, ki pa ga ne bo, je prejšnja vlada, ki je že bivša, ker se je DZ že seznanil tudi z odstopom Šarca, poskušala nadomestiti prostovoljno dodatno zdravstveno zavarovanje, ki se je v letu in pol vladanja koalicije LMŠ, SD, SMC, Levica, SAB in DeSUS podražilo iz 27 na 35 evrov.

Ko odstopi finančni minister
Ob projektu uvedbe novega obveznega državnega prispevka je Marjanu Šarcu (LMŠ) lani najprej razpadla podpisana koalicija z Levico Luke Meseca, z odstopi ministrov pa je ta projekt najbrž krepko vplival, da je ta teden odstopil še premier sam, s čemer je padla celotna vlada.

Da bi država brez jasne vlade prihodnje leto uvedla nov prispevek, bi bilo precej vratolomno, še posebej, ker uvedbe vladajoči tudi niso dobro finančno premislili, kar kaže prav višanje vsote, ki je bilo danes pred poslanci in oster protest iz finančnega ministrstva, da bi država kar na lepe oči morala pozneje doplačati morebitne minuse, ki bi se pojavili v zdravstveni bilanci po tem povišanju. Temu je sledil še odstop finančnega ministra Andreja Bertonclja (LMŠ). Že prej je Šarcu ponudil odstop minister za zdravje Aleš Šabeder (LMŠ), ki pa je zahteval to jamstvo.

Andrej Bertoncelj (Foto: STA)

Decembrski blef z 29 evri
O ukinitvi zasebnih zavarovanj in novem obveznem državnem prispevku so poslanci glasovali že decembra po nočni izvolitvi Angelike Mlinar z enim glasov večine. Takrat so odločili, da bomo od začetka prihodnjega leta plačevali po 29 evrov prispevka, čeprav je bilo takrat že znano, da je to odločno premalo. So pa zadnje glasovanje vsaj so prestavili v januar. Danes je bil pred poslanci predlog LMŠ, da bi prispevek iz 29 popravili na 32 evrov, da ne bi ogrozili zdravstvenega sistema, saj je upravni odbor zdravstvene zavarovalnice že lani opozoril, da bo sicer vsaj 70 milijonov evrov minusa. Za to je glasovalo 34, proti 50 poslancev.

Peter Jančič, Spletni časopis