Neverjetno! Komisija za etiko pri Sodnem svetu meni, da je Sodnik Radonjić z obrambo lastne integritete kršil etični kodeks

Datum:

Komisija za etiko in integriteto pri Sodnem svetu je v zapisniku, objavljenem na strani Sodnega sveta, podala mnenje, da je ljubljanski okrožni sodnik Zvjezdan Radonjić kršil kodeks sodniške etike, ko je ta v objavljenem zapisu na spletu obračunal s filozofom Borisom Vezjakom. 

Člani komisije so podali soglasno oceno, da zapis Radonjića, oktobra lani na portalu Portal Plus, z naslovom “O bednem filozofu: Ali je A. A. retardiran? Ali ima IQ višji od številke čevljev?”, predstavlja kršitev člena kodeksa sodniške etike v delu, ki govori o ugledu.

Kodeks, ki narekuje, da sodnik z osebnim zgledom varuje ugled sodstva in se pri vseh svojih dejavnostih izogiba neustreznemu ravnanju ali obnašanju, je bil po prepričanju komisije kršen s strani Radonjića. Obrazložitev mnenja bo sicer objavljena naknadno, kakorkoli to po navedbah Dnevnika tako ali tako ne bo imelo za sodnika kakšnih konkretnih posledic.

Radonjića naj bi prijavil Vezjak
Potem, ko je Vezjak preko spleta problematiziral oddajo Televizije Slovenija Intervju, kjer je Radonjić pri voditelju Jožetu Možini nastopil kot gost, je nastal omenjeni zapis Radonjića. V članku je Vezjak izrazil kritiko do podanih izjav sodnika in Radiotelevizije Slovenija. Vezjak pa je bil nato tisti, ki naj bi Radonjića prijavil etični komisiji, poroča STA.

Zvjezdan Radonjić (Foto: Twitter)

Radonjić je postal javnosti znan po tem, ko je v izreku sodbe Milku Noviču, ki mu je bil očitan umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, javno spregovoril o pritiskih, ki naj bi bili izvršeni nad njim. O teh je še večkrat spregovoril in objavil zapis v medijih. Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik se je zaradi njegovih izjav odločil, da disciplinskemu tožilcu pri Sodnem svetu predlaga uvedbo disciplinskega postopka.

Sodni svet je nato podal ugotovitev, da naj bi bile izjave Radonjića brez podlage in naj bile le posledica njegovega subjektivnega dojemanja. Zaslediti je bilo odzive nekaterih sodnikov, ki so zanikali njegove navedbe glede izvajanja pritiskov na sprejemanje odločitev. V odzivu na izjave Radonjića so v Slovenskem sodniškem društvu opozorili, da morajo biti sodniki v svojih izjavah spodobni in zadržani, še posebej tedaj, ko bi po njihovo lahko prišlo do vprašljivosti pri nepristranskosti sodstva. Njegove izjave je obravnavala tudi komisija za etiko in integriteto Sodnega sveta in jih označila za neskladne s kodeksom sodniške etike.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...