fbpx

Iniciativa Pohod za življenje pred ameriškim veleposlaništvom pozdravila odločitev vrhovnega sodišča ZDA, ki je zavarovalo življenja nerojenih otrok!

Iniciativa Pohod za življenje pred ameriškim veleposlaništvom. (Foto: Pohod za življenje)

V Pohodu za življenje Slovenija pozdravljamo odločitev Vrhovnega sodišča ZDA, ki je odločilo, da smrt nerojenega otroka ni človekova pravica kogarkoli,” je sporočila predsednica Urška Soares Cankar.

V Pohodu za življenje pozdravljajo odločitev Ameriškega vrhovnega sodišča z dne 24. junija 2022, s katero je odpravilo kontroverzno sodbo Roe proti Wade, po kateri je to sodišče leta 1973 razglasilo smrt nerojenega otroka kot človekovo pravico njegove matere. Nedotakljivost človeškega življenja je temeljna pravica vsakega človeka od spočetja naprej. Vsaka zakonodaja, ki ne varuje življenja je krivična. Nerojeni otrok je človek, glavna razlika z rojenim je, da je še v maminem trebuhu in ga s prostim očesom ne moremo videti. Za razliko od leta 1973, sedaj imamo naprave, s katerimi lahko vidimo nerojenega otroka, zaznavamo bitje njegovega srca, vemo, da čuti bolečino, da se smeje itn. Nerojeni otrok ima od spočetja svoj edinstven in neponovljiv DNK zapis.

V Pohodu za življenje razumejo odločitev Vrhovnega sodišča ZDA kot uskladitev prava z dognanji sodobne znanosti. S sodbo leta iz 1973 je bila samo v ZDA storjena nepopravljiva krivica več kot 50 milijonom splavljenim nerojenim otrokom ter njihovim mamam in očetom v stiski. Sodba Roe proti Wade je bila utemeljena na lažeh in zlorabah postopkov, kar je priznala Norma McCorvey, pobudnica tožbe pred ameriškim vrhovnim sodiščem.

Naj veter iz ZDA prinese spoštovanje življenja tudi v Sloveniji
Noseče mame in očetje v stiski so po prepričanju Pohoda za življenje potrebni pomoči, ne pa siljenja, da se odločijo za smrt svojega nerojenega otroka. V Sloveniji namreč nerojeni otroci umirajo tudi po 20 in celo 30 tednu nosečnosti. V zadnjih 70 letih je bilo v Sloveniji opravljenih več 700 tisoč splavov, ki so za seboj pustili na sto tisoče nesrečnih mater in očetov, ki žalujejo za svojim otrokom ter trpijo zaradi te odločitve, ki jo je velika večina sprejela v hudi stiski, mnoge pod prisilo in ob grožnjah.

Slovenija se tudi zaradi splava, abortivne zakonodaje in premajhne osveščenosti, kaj je splav in kakšne so njegove negativne posledice, na družbeni ravni sooča z demografsko zimo in upadanjem števila domačega prebivalstva. “Želimo si, da bi svež, moderen veter spoštovanja življenja iz ZDA, prinesel pozitivne spremembe za nerojene otroke ter trpeče mame in očete tudi v Slovenijo,” so še izjavili.

Peter Truden