fbpx

#iranNLBgate: Pozor, slovenski levičarji! S pranjem denarja se zdaj ukvarja tudi CIA!

Vrag je odnesel šalo. Neuradni portal ameriške Centralne obveščevalne agencije (CIA) je objavil novico, da Slovenijo pretresa škandal o pranju iranskega denarja. Resda so na Stratforu naredili napako, saj je govora o 11 milijardah opranega denarja, po naših podatkih pa naj bi se v dveh letih v obdobju med 2008 in 2010 prek Nove Ljubljanske banke opralo za dobro milijardo evrov iranskega denarja. Stratfor še poroča, da je s tem NLB verjetno kršil mednarodni embargo in ni preprečil financiranja terorizma. Portal sicer navaja vse slovenske medije in navaja, da je v dveletnem obdobju vsak dan izvedenih med 40 in 50 transakcij na več kot 30 tisoč različnih bančnih računov po svetu. Lastniki nekaterih računov so imeli več kot očitno izmišljena imena, saj je bil iranski denar nakazan tudi na račun Mikija Miške in Jaka Racmana. Stratfor še povzema Euroactiv, da so v NLB odgovorili na sklop njihovih vprašanj in zatrjevali, da centralna banka leta 2010 ni izvedla nobenih sankcij.

NLB je Euroactivu med drugim zatrdila, da ljudje, ki so dovolili pranje denarja, niso več zaposleni v njihovi banki, očitno pa je na vprašanja neuradnega portala CIA odgovarjala tudi Vlada Mira Cerarja. Euroactivu so v kabinetu predsednika vlade bojda dejali, da je Urad za preprečevanje pranja denarja junija leta 2010 prejel obvestilo o sumljivih transakcijah, ki bi bile lahko povezane s financiranjem terorizma. Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman pa je izjavila, da je Urad za preprečevanje pranja denarja takrat poslal več kot 30 poizvedovanj na različne državne institucije in da je poizvedovanja naslovil tudi na tuje obveščevalne službe.

Statfor še poroča, da je Banka Slovenije šele decembra leta 2010 izdala ukaz, da se računi Iranca Iraja Farrokhzadeha zaprejo, a je NLB potrebovala kar devet dni, da je ukaz izvršila. V vmesnem času pa je Farrokzadeh svoje račune že prenesel v ruske banke. Omenjeni portal poudarja, da je bil v tistem času Farrokzadeh eden najbolj iskanih ljudi na Interpolovi mednarodni tiralici.

Foto: Nova24TV. IranNLBgate.

Vlada nekdanjega šefa KPK, ki je vse vedel, predlaga za komisarja za človekove pravice
Naj spomnimo. Vedno glasneje se govori o tem, da je bil pravosodni minister Goran Klemenčič še kot predsednik KPK seznanjen z milijardnim pranjem denarja v NLB, vlada pa se je odločila, da zadevo reši tako, da Klemenčiča predlaga za komisarja za človekove pravice pri Svetu Evrope. Dejstvo, da bi vlada na ta položaj postavila človeka, ki je bil, v času, ko je bil šef KPK, seznanjen z milijardnim pranjem denarja v Novi Ljubljanski banki, pa o tem ni obvestil ne tožilstva, ne policije, razburja slovensko javnost.

Foto: Nova24TV. Goran Klemenčič.

Medtem pa NLB, ki bi ga morali Cerarjevi po dogovoru z Evropsko komisijo že zdavnaj prodati, še vedno ostaja v rokah države. Vlada, ki nadzoruje več kot 40 odstotkov slovenskega bančnega sektorja, bi morala letos prodati 50 odstotkov lastništva NLB in dodatnih 25 odstotkov v letu 2018, v zameno za odobritev pomoči Evropske komisije leta 2013, kar je preprečilo veliko bančno krizo v državi. Maja letos je Evropska komisija odobrila načrt prodaje 50 odstotkov lastništva banke, septembra pa je vlada napovedala, da je sploh ne bo prodala. Številni znani slovenski ekonomisti, s katerimi smo na to temo govorili v preteklih mesecih, menijo, da je NLB pravzaprav bankomat slovenske levice, zato ga nikoli ni imela namena prodati in je zgolj zavajala vodilne može Evropske unije.

Toda kaj pomeni dejstvo, da je novica o pranju iranskega denarja v Sloveniji dosegla tudi drugo stran Atlantika? Poznavalci menijo, da je to jasno sporočilo slovenski levici, da se zadeva tokrat ne bo mogla pomesti pod preprogo, pa čeprav so režimski mediji s svojim molkom občutno pripomogli k temu.

T. F.