fbpx

[Iz minute v minuto] Novo in nevarno žarišče postaja Turčija, danes zaostritev odloka o prepovedi zbiranja

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Po svetu je bilo danes zjutraj 663.748 okuženih oseb z virusom COVID-19 (v Sloveniji 684), umrlo je 30.880 oseb (v Sloveniji devet). Dramatično dogajanje spremljamo IZ MINUTE V MINUTO (včerajšnje si lahko ogledate TUKAJ).

16.16 V Srbiji so v zadnjem dnevu zabeležili 82 novih okužb z novim koronavirusom, vse skupaj pa so jih potrdili 741. Za koronavirusno boleznijo 19 pa so umrli še trije ljudje, tako da jih je vse skupaj v Srbiji 13 izgubilo življenje. Epidemiolog Predrag Kon je posvaril, da zdaj prihajajo v fazo, ko se število okužb naglo povečuje.

16.12 Na Nizozemskem je število potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom danes preseglo 10.000, so sporočile tamkajšnje oblasti. V 17-milijonski državi za zdaj niso uvedli strogih omejevalnih ukrepov, temveč poskušajo doseči prekuženost prebivalstva. Nizozemski inštitut za javno zdravje in okolje je danes sporočil, da je za boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, umrlo 771 ljudi, potrjenih okužb je 10.866.

16.11 V Franciji so danes izvedli največjo evakuacijo bolnikov z boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, iz prenapolnjenih bolnišnic na vzhodu države v zdravstvene ustanove na zahodu. Pristojni želijo s tem sprostiti zmogljivosti na oddelkih za intenzivno nego, ki se pripravljajo na še večji naval v prihodnjih dneh.

16.00 Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 56 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, tako da se je vse skupaj doslej okužilo 713 ljudi. Poročajo pa tudi o šesti smrtni žrtvi koronavirusne bolezni 19, je sporočilo hrvaško ministrstvo za zdravje.

15.45 Podobno kot namerava storiti Slovenija tudi druge države posegajo po vse strožjih ukrepih za zajezitev novega koronavirusa oziroma jih že podaljšujejo. Predvsem po Evropi so zaprte številne meje, več držav ali območij je v karanteni, ki jih ponekod podaljšujejo ali zaostrujejo pogoje gibanja na prostem.

15.01 Do konca sobote je bilo v državi skupaj potrjenih 730 okužb z novim koronavirusom, 46 več kot dan prej. Po najmanj en primer so zabeležili v 129 občinah, po dva ali več primerov v 79 občinah. Največ potrjenih okuženih je še vedno v prestolnici, kjer je število okuženih že preseglo 150, v Šmarju pri Jelšah pa se približuje številu 100.

14.57 Vlada je razširila nabor upravičencev do pomoči zaradi epidemije novega koronavirusa. Poleg poslovnih subjektov in upokojencev, katerim je pomoč obljubila že pred dnevi, to zdaj napoveduje med drugim tudi študentom in prejemnikom denarne socialne pomoči. Višja je tudi skupna vrednost ukrepov, zdaj so ocenjeni na tri milijarde evrov.

14.48  Italijanski nogometni prvoligaš Roma je napovedal, da bo medicinskim delavcem, ki se že dlje časa trudijo oskrbeti bolnike s koronavirusom, podaril 5000 vstopnic za prvo tekmo po premoru, hkrati pa omogočil, da se jim ljudje poklonijo in izrazijo zahvale za nesebično pomoč bolnikom.

14.31 Italijanski minister za šport Vincenzo Spadafora je v današnjem pogovoru za časnik La Repubblica poudaril, da bo v ponedeljek zaradi pandemije novega koronavirusa predlagal, da se prekinitev vseh športnih tekmovanj, tudi nogometnih, podaljša na ves april. To bo veljalo tudi za treninge, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

14.25 Vlada razširila nabor upravičencev do pomoči zaradi epidemije; vsakemu študentu 150 evrov.

14.00 Splošna bolnišnica Celje je v soboto prejela 20 dodatnih ventilatorjev za umetno predihavanje pljuč, s katerimi se bolnišnica pripravlja na morebitne hujše primere okužb z novim koronavirusom. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je ob obisku bolnišnice poudaril, gre le za prvo pošiljko od skupaj naročenih 220 ventilatorjev.

13.54 V domu starejših občanov v Postojni so si oddahnili. Testi na okužbo z novim koronavirusom, ki so jih pri vseh približno 20 zaposlenih in 40 stanovalcih izvedli po potrditvi okužbe pri enem od zaposlenih, so namreč negativni. “Danes zjutraj smo dobili dobre novice,” so prek Facebooka sporočili iz Regijskega štaba CZ za Notranjsko.

13.51 Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb, ki ga je vlada kot enega od ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa sprejela v soboto pozno ponoči, že velja. Od danes je torej treba vso opremo v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjskih stavbah razkužiti najmanj dvakrat dnevno. V večstanovanjskih stavbah je treba razkužiti predvsem kljuke na vhodnih vratih, ograje, stikala za upravljanje in kabine dvigala, stikala v skupnih prostorih ter oprijemala in drugo opremo, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami, je odredila vlada. Odlok je objavljen v uradnem listu, ki je izšel v soboto pozno ponoči, velja torej z današnjim dnem.

13.10 Grenlandske oblasti so v prestolnici Nuuk prepovedale prodajo alkohola, s čimer želijo zmanjšati nasilje nad otroki v času ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. “V teh razmerah moramo sprejeti številne ukrepe v izogib okužbam. Vendar je v srcu moje odločitve zaščita otrok, ki morajo imeti varen dom,” je v soboto sporočil premier Kim Kielsen.

12.55 V Španiji so znova zabeležili dnevni rekord v številu smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. V zadnjih 24 urah je umrlo še 838 ljudi, kar je šest več kot dan pred tem. Vse skupaj je tej bolezni podleglo 6528 ljudi. Z novim koronavirusom pa se je doslej v Španiji vse skupaj okužilo 78.797 ljudi, kažejo podatki španskega ministrstva za zdravje.

12.52 V Iranu je za boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, umrlo še 123 ljudi, od začetka izbruha pa že 2640, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. V zadnjih 24 urah so potrdili 2901 novo okužbo. V islamski republiki so do zdaj potrdili skupno 38.309 okužb.

12.48 Zaradi pandemije novega koronavirusa so organizatorji odpovedali tudi letošnji avtomobilski sejem v Detroitu. Ameriška agencija za civilno zaščito Fema namerava tamkajšnji kongresni center zaradi vse večjega števila obolelih za koronavirusno boleznijo vsaj naslednjih šest mesecev uporabljati kot terensko bolnišnico.

12.44 V Avstriji so do davi zabeležili 8291 okužb z novim koronavirusom, bolezni covid-19 pa je podleglo 86 ljudi. V zadnjem tednu se je naraščanje števila okužb v Avstriji nekoliko umirilo, se je pa močno povečalo število mrtvih. Doslej je ozdravelo 479 ljudi, kažejo podatki avstrijskega ministrstva za zdravje.

12.43 Število dodatnih dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji je bilo v soboto najnižje v zadnjih treh dneh, saj je bilo potrjenih 46 novih okužb. Je pa skupno število okuženih danes preseglo 700. Že tretji dan zapored smo zabeležili tudi dve smrtni žrtvi, ki jih je zdaj skupno 11.

12.20 Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je v soboto kljub omejitvam gibanja obravnaval veliko poškodovanih v različnih adrenalinskih in športnih dejavnostih. To otežuje delo zaposlenih, saj morajo vsakega poškodovanega v času epidemije obravnavati kot potencialnega bolnika s covidom-19, kar pomeni, da morajo zaščititi osebje in prostor. “Še vedno prihajajo ljudje težko poškodovani, ker skačejo z jadralnimi padali, prihajajo tudi gorski kolesarji in motoristi. Razumemo in pričakujemo poškodbe oseb, ki opravljajo delo, ki je izpostavljeno tveganjem, vendar si želimo bistveno manj nepotrebnih poškodb. Moramo se zavedati, da ne gre za počitniški čas, ampak za karanteno,” je povedal vodja urgentnega kirurškega bloka Anže Kristan.

12.14 Policisti so v sobotnem poostrenem nadzoru nad izvajanjem odloka o začasni prepovedi gibanja izrekli 112 opozoril, na zdravstveni inšpektorat pa so podali tudi 90 predlogov za uvedbo prekrškovnih postopkov. Največ kršitev so zaznali na območju Maribora, Ljubljane in Celja.

11.52 V Sloveniji sta v soboto za boleznijo covid-19 umrli še dve osebi, tako se je skupno število umrlih povzpelo na 11, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Povečalo se je tudi število potrjeno okuženih z virusom kot tudi število hospitaliziranih. V soboto so test na novi koronavirus opravili pri 997 osebah, od teh je bilo pozitivnih 46. Število okuženih se je tako povečalo na 730. Raste tudi število bolnikov, ki jih zaradi koronavirusne bolezni zdravijo v bolnišnicah. V soboto se je ta številka povečala za 11 na 101. Od teh 23 oseb potrebuje intenzivno nego.

10.55 V Indiji se zaradi karantene, ki so jo uvedli v okviru boja proti novemu koronavirusu, soočajo s številnimi težavami. V hudih težavah so se znašli predvsem revni, ki so ostali brez dela. Indijski premier Narendra Modi se je sodržavljanom opravičil.

Ljudje v skladu s pravili “popolne karantene”, ki so jo uvedli v torek, ne smejo zapustiti svojih domov, razen za nujne opravke. Zaprta so vsa podjetja, ki opravljajo nenujne dejavnosti, prepovedano pa je skoraj vsakršno zbiranje na javnih krajih. Zaprli so tudi meje med zveznimi državami.

10.23 V Turčiji imajo za zdaj več kot 7500 potrjenih okužb z novim koronavirusom in več kot 100 smrtnih primerov, eden od bolj poznanih Turkov, ki se bori z boleznijo, pa je nekdanji vratar nogometne reprezentance Rüstü Recber. Njegova žena je sporočila, da je moral pomoč poiskati v bolnišnici, poroča goal.com. “V šoku smo. Bolezenski simptomi so se razvili ekspresno in so tako hudi, da je moral v bolnišnico, kjer ga ne smemo niti obiskati,” je dejala žena nekdanjega reprezentanta in dodala, da se je skupaj s hčerko testirala tudi sama, a sta bila testa negativna.

10.19 Na Tajskem so danes zabeležili 143 novih okužb z novim koronavirusom, kar je drugo najvišje število novih primerov v enem dnevu. Vse skupaj se je doslej tam okužilo 1388 ljudi. Koronavirusna bolezen 19 je v tej državi zahtevala sedem življenj.

10.16 V postnem času bi se v Škofji Loki tradicionalno odvijali Dnevi Škofjeloškega pasijona, ki bi bili letos še posebej posvečeni promociji uprizoritve pasijona čez leto dni ob njegovi 300-letnici. Organizatorjem je načrte prekrižala epidemija novega koronavirusa, priprave na uprizoritev pa se nadaljujejo. Stekla bo tudi prodaja vstopnic. Uprizoritev Škofjeloškega pasijona, ki poteka na vsakih šest let, bo prihodnje leto posebna. Škofjeloški pasijon kapucinskega patra Romualda, ki velja za najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku, bo namreč praznoval 300 let. Poleg tega bo to njegova prva uprizoritev po tem, ko je bil kot prva enota iz Slovenije vpisan na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

10.11 Pouk na daljavo se za vse ravni izobraževanja nadaljuje tudi v prihodnje, in sicer vse do takrat, dokler ne pojenja epidemija koronavirusa, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Kdaj bo to, pa bo po pojasnilih ministrstva odločila zdravstvena stroka. Šole in vrtce je vlada zaradi epidemije novega koronavirusa zaprla od 16. marca do preklica. Prepoved pa se nanaša tudi na srednje šole, višje strokovne šole, domove za učence, organizacije za izobraževanje odraslih ter univerze in samostojne visokošolske zavode. Šole in učenci so se ob začetku pouka na daljavo soočili z nekaj težavami, vendar pa se je nato stanje po ocenah pristojnih bistveno izboljšalo.

10.08 V Južni Koreji je število novih primerov okužbe z novim koronavirusom znova nekoliko upadlo. Po podatkih tamkajšnjega centra za nadzor in preprečevanje bolezni so od sobote potrdili 105 novih primerov. Dan pred tem so našteli 146 novih primerov. V državi je bilo do zdaj na testih pozitivnih 9583 oseb.

10.05 Soproga kanadskega premierja Sophie Gregoire Trudeau je prebolela koronavirusno bolezen 19, je zapisala v soboto na Facebooku. Tako s soprogom Justinom Trudeaujem nista več v samoizolaciji. “Počutim se mnogo bolje in moj zdravnik mi je dejal, da je vse v redu,” je zapisala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Soproga kanadskega premierja Justina Trudeauja je Kanadčane pozvala, naj ostanejo doma, da bi preprečili širjenje koronavirusa.

9.34 Japonska teniška zvezdnica Naomi Osaka je prek Twitterja dejala, da je razočarana zaradi prestavitve olimpijskih iger v Tokiu na naslednje leto, a jo podpira, saj drugače zaradi pandemije novega koronavirusa skorajda ne bi moglo biti. “Šport nas bo ponovno združil kot vedno, vendar v primeru OI še ne letos,” je zapisala 22-letna nekdanja prva igralka sveta in dodala: “Zdaj je čas, da prebivalci vseh držav sveta, različnih okolij in prepričanj ter ras stopimo skupaj in rešimo čim več življenj.”

9.31 Britanski premier Boris Johnson je v pismu sodržavljanom zapisal, da se bodo razmere glede izbruha novega koronavirusa še poslabšale. Pozval jih je, naj ostanejo doma in upoštevajo tudi druga navodila pristojnih za zajezitev širjenja virusa. “Želim biti iskren z vami – vemo, da se bodo stvari še poslabšale, preden se bodo izboljšale,” je Johnson, ki je tudi sam okužen z novim koronavirusom, zapisal v pismu. “Ustrezno se pripravljamo in bolj kot bomo upoštevali navodila, manj življenj bo izgubljenih in prej se bo življenje znova normaliziralo,” je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

9.18 Skupino 40 Slovencev, ki so ponoči s posebnim letom iz Madrida prispeli v Slovenijo, so že namestili v karanteno v hotel Epic v Postojni. Testirati jih še niso utegnili, nameravajo pa za to poskrbeti danes oz. v prihodnjih dneh. Kot je za STA pojasnil postojnski župan Igor Marentič, so bili prispeli zelo utrujeni, a tudi izjemno disciplinirani.

9.09 V mariborski socialni kuhinji razdelijo dnevno okoli 530 kosil. Za socialno najšibkejše v Mariboru je zdaj, ko je zaprta javna kuhinja karitas, to edina možnost toplega obroka. Tudi tu trenutno vladajo strogi ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, zato ljudi spodbujajo, da si obrok odnesejo in ga pojedo doma.

9.02 Kolesar Tadej Pogačar je bil eden prvih slovenskih športnikov, ki se je srečal s težavami zaradi koronavirusa. Po prekinitvi dirke v Združenih arabskih emiratih je več kot 14 dni preživel v karanteni, po vrnitvi v Monako je lahko nekaj časa normalno treniral, a so se tudi v Franciji razmere hitro zaostrile in je praktično spet v osamitvi.

8.35 V času epidemije covida-19 se je zmanjšala dostopnost kroničnih bolnikov do rednih pregledov. Bolnike z multiplo sklerozo zato v celjski bolnišnici pozivajo, naj brez posveta z nevrologom ali medicinsko sestro ne prekinjajo ali spreminjajo režima zdravljenja. Opozarjajo pa, da je zaradi nekaterih zdravil tveganje za pojav virusnih okužb povišano. V specialistični nevrološki ambulanti celjske bolnišnice, kjer redni obdobni pregledi do nadaljnjega niso možni, so za bolnike z multiplo sklerozo pripravili posebna priporočila. Pojasnili so, da okužba z novim koronavirusom ne povzroča nevroloških simptomov in je ne smemo zamenjevati z zagonom multiple skleroze, lahko pa se ob njej poslabšajo obstoječi nevrološki simptomi.

8.27 Inšpektorat za delo je v času od razglasitve epidemije novega koronavirusa 14. marca prejel okoli 70 prijav nepravilnosti, ki se nanašajo tako na varnost in zdravje pri delu kot na področje delovnih razmerij. Hkrati je zabeležil okoli 140 zaprosil za strokovno pomoč, ki jih je bilo denimo v celotnem lanskem letu 1790. Kot so ta teden za STA pojasnili na inšpektoratu, se prijave, ki jih dobivajo v aktualnih razmerah, nanašajo tako na vprašanja osebne zaščitne opreme, razdalje in podobno, kot tudi na vprašanja odpovedi delovnega razmerja, koriščenja dopusta in tako naprej.

8.24 Število žrtev novega koronovirusa v ZDA je v soboto preseglo 2000, kažejo podatki univerze Johnsa Hopkinsa. Število smrtnih primerov se je podvojilo v samo treh dneh. V ZDA so do sobote potrdili več kot 124.000 okužb. Žarišče izbruha je New York, kjer so do sobote potrdili 53.000 primerov. V tem mestu je bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, zahtevala 672 življenj. Po vsej državi je bolezni podleglo 2185 ljudi.

8.18 Irsko gospodarstvo bi se lahko letos zaradi posledic pandemije novega koronavirusa skrčilo za več kot sedem odstotkov, brezposelnost pa bi lahko poleti dosegla 18 odstotkov, so ta teden opozorili v irskem vladnem Inštitutu za ekonomske in socialne raziskave.

8.15 Jim Dolan, lastnik ekipe severnoameriške košarkarske lige NBA New York Knicks, je bil pozitiven na novi koronavirus, poroča spletna stran NBA. Dejal je, da je v osamitvi in da skoraj ne kaže znakov simptomov ter bo zato še naprej opravljal delo izvršnega predsednika družbe Madison Square Garden Company. V sklopu omenjene družbe deluje tudi ekipa severnoameriške hokejske lige NHL New York Rangers ter upravljanje slovite dvorane Madison Square Garden.

8.11 Brniško letališče bi danes moralo preiti na poletni vozni red, a ta še ne bo zaživel, saj je od sredine meseca zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa ukinjen ves javni potniški promet. Škode še ne znajo oceniti, upajo pa, da bo čim prej vzpostavljen vozni red, ki bo tako po številu destinacij kot obsegu letenja čim bolj podoben zastavljenemu. V zimskem voznem redu je na Letališče Jožeta Pučnika letelo 12 rednih letalskih prevoznikov, za poletno sezono pa je povezave z brniškim letališčem napovedalo še pet novih prevoznikov, so spomnili v upravljalcu letališča Fraport Slovenija.

8.07 Začenja veljati zakon, ki za čas epidemije novega koronavirusa prekinja tek rokov v sodnih, prekrškovnih in upravnih postopkih, razen v nujnih zadevah. Vlada je zakon predlagala, DZ pa v četrtek potrdil, da stranke in organi, ki vodijo postopke, zaradi omejenega gibanja in poslovanja ne bi zamudili rokov.

05:32  V Španiji je v 24 urah za koronavirusno boleznijo 19 umrlo 832 ljudi, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupno število umrlih se je s tem povzpelo na 5690. Okuženih je glede na podatke španskega zdravstvenega ministrstva že več kot 72.000 ljudi. Španski premier Pedro Sanchez je zato napovedal ustavitev vseh nenujnih dejavnosti od ponedeljka.

05:01 Veljati je začel prvi paket zakonov, s katerimi poskuša država vsaj nekoliko omiliti posledice epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo. V podjetjih opozarjajo, da to ne bo zadoščalo, vlada medtem pripravlja dodatne ukrepe, t. i. mega zakon.

03:41 Vlada je na sobotni seji med drugim sklenila, da bodo nakupi v trgovinah od ponedeljka med 8. in 10. uro rezervirani izključno za ranljive skupine, kot so invalidi, starejši in nosečnice. Upokojenci bodo smeli po nakupe le v tem časovnem intervalu. Podaljšali so tudi prepoved opravljanja zračnih prevozov potnikov v Sloveniji.

01:20 Vlada je na sobotni seji kot enega od ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa izdala odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb. Veljati bo začel dan po objavi v uradnem listu, določa pa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno.

00:10 Vlada bo že v danes na dopisni seji potrjevala predlog sprememb odloka o prepovedi zbiranja na javnih mestih, je na Twitterju napovedal uradni govorec vlade Jelko Kacin.

00:01 Novo in nevarno žarišče virusa COVID-19 postaja Turčija.

Demokracija