fbpx

[Izjava dneva] Bombončke oziroma drobtinice talajo državljanom socialisti, ostalo vzamejo zase. Naše pomoči so zajetne!

Podpredsednik DZ RS Jože Tanko (Foto: Polona Avanzo)

Podpredsednik državnega zbora Jože Tanko je izpostavil, da so leve vlade ljudem namenile le drobtinice, medtem pa so pomoči trenutne vlade konkretno namenjene ljudem. “Da ne bo nesporazumov. Bombončke oziroma drobtinice talajo državljanom socialisti. Ostalo vzamejo zase. Naše pomoči pa so konkretne, zajetne in obsežne. Take, da nekaj zaležejo. Da ljudje čutijo, da jih, ko so v težavah, nismo pozabili. Mi gradimo skupnost,” je izpostavil.

Podpredsednik državnega zbora Jože Tanko je izpostavil zelo pomembno dejstvo: Da so ljudje v času levih vlad deležni le drobtinic. “Da ne bo nesporazumov. Bombončke oziroma drobtinice talajo državljanom socialisti. Ostalo vzamejo zase,” je zapisal na Twitterju.

Se spomnite, da bi kdaj karkoli dobili od levičarjev?
Če se vrnemo v leto 2008, se lahko spomnimo vlade Boruta Pahorja, ki je zelo dolgo čakala, preden je odgovorila na krizo, ki je zajela Slovenijo in svet. Ker država ni intervenirala pravočasno, je brezposelnost skokovito narasla. Državljani pa so bili deležni pomoči v obliki sofinanciranja krajšega delovnega časa, ko je že bilo prepozno.

Alenka Bratušek (Foto: zajetje zaslona)

Za Pahorjem je na oblast prišla Alenka Bratušek, ki je namesto evropske pomoči iskala drugo tujo in dražjo finančno pomoč. Vendar ta sredstva niso bila namenjena državljanom, temveč obubožanim bankam. Namesto da bi vlada iskala možnosti, kako bi lahko vlada zmanjšala odhodke, denimo v nevladne organizacije, pa je Bratuškova zavrla gospodarstvo z višanjem davkov. Nasprotno je potrebno v kriznih časih davke zniževati, da lahko gospodarstvo spodbudimo k delovanju.

Slovenija med državami, ki so se najbolje spopadle s krizo
V času krize s koronavirusom pa je po mnenju nekdanjega ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika država odreagirala pravočasno in nemudoma poskrbela za sredstva, s katerimi smo ohranjali gospodarstvo v dobri kondiciji in ohranjali zaposlenost. Kot pritrditev pravim usmeritvam nas je izpostavil tudi britanski časopis The economist, ki nas je uvrstil na drugo mesto med izbranimi državami, ki so se najbolje spopadle z nastalo krizo.

Foto: Vlada RS

Poleg tega pa država ni pozabila na stiske ljudi in je skozi deset protikoronskih pomoči zagotovila pomoč upokojencem, študentom, samozaposlenim in socialno šibkim. Prav tako vlada razmišlja o uvedbi energetskih vavčerjev, s katerimi bodo reševali stiske ljudi, ki so nastale zaradi podražitev energentov. “Naše pomoči pa so konkretne, zajetne in obsežne. Take, da nekaj zaležejo. Da ljudje čutijo, ko so v težavah, nismo pozabili. Mi gradimo skupnost,” je še ob tem izpostavil Tanko.

Tudi ljudje opažajo razliko, ki so prav tako kritični do financiranja raznih nevladnih organizacij in tajkunov, katerih financiranje nam ne prinese kruha na mizo. “Ta vlada je v dveh letih naredila za dobro državljanov več kot leve vlade v vseh letih vladanja oziroma sploh niso naredile nič, razen, da so poskrbele za tajkune, razne NVO, banke, odpise dolgov tajkunom…Hvala vlada,” je izpostavila ena izmed uporabnic Twitterja.

Vlada daje bombonjere
Tudi minister za finance Andrej Šircelj je izpostavil, da je potrebno pri odločanju o ukrepih zmeraj gledati vsebino. Dali so recimo vavčer študentom v višini 150 evrov. Tukaj se postavlja vprašanje, ali je prav 80, 120, 150 ali 200 evrov. “Takrat se je bilo treba odločiti. In tako, kot smo se, je po mojem mnenju v redu. Vsi ukrepi imajo svojo logiko in cilj. Največ se govori o dodatkih k plačam v javnem sektorju in tako imenovanih političnih bombončkih. Jaz mislim, da smo dajali bombonjere in jih še dajemo. Ampak tako je prav. Ker dajemo ljudem, ker smo pristopili k problemu in ker smo poskrbeli predvsem za najbolj ranljive,” je izpostavil Šircelj.

Sara Rančigaj