fbpx

Izjava dneva: Rabimo dva tedna premirja med seboj in združeno fronto proti virusu

Dr. Žiga Turk (Foto: STA)

Kaj ste naredili pred tem božičem? Vi. Bralec. Državljan. Vplivnež. Direktor. Župan. Politik. Novinar. Ste naredili vse, da bi zaustavili virus? Rabimo dva tedna premirja med seboj in združeno fronto proti virusu. Dva tedna božičnega premirja” poziva nekdanji politik in bloger Žiga Turk v kolumni na portalu Siol.

Nekdanji minister za razvoj in šolstvo ter profesor in bloger Žiga Turk v tokratni kolumni na portalu Siol obravnava epidemiološko krizo, ki se ne ustavi zaradi razcepljenosti naše družbe, zato poziva, da bi se moral pred božičem vsak izmed nas pridružiti fronti proti virusu. “Zdaj potrebujemo premirje. Božično premirje.

Zdaj moramo stopiti skupaj
Turk ocenjuje, da je interpretacij širjenja virusa več: zaradi narave dela posameznikov, nekateri se upirajo proti oblasti, ki ni njihova. Mnogi virusu pomagajo zaradi neobveščenosti, neizobraženosti, nemarnosti, nerazumnosti. Ker se jim zdi, da bo problem izginil, zaupajo vsakemu, ki pride mimo in jim pove, da je vse skupaj izmišljeno. Ki podpre njihovo lenobo in brezbrižnost z dobrim izgovorom. Za to zadnjo skupino je povsem vseeno, kaj pišemo po spletu, kaj tvitamo, o čem modrujejo po sobotnih prilogah. Osebe, ki je prišla do svojih prepričanj brez razuma, ne morete prepričati z razumnimi argumenti.

Zato poziva, da v naši družbi manjka splošna klima, ki bi navijala za zmago nad virusom. “Kot smo navijali za zmago naših košarkarjev, rokometašev, kolesarjev, skakalcev … Manjka široko zavezništvo vseh, ki jih ljudje poslušajo. Manjka, da bi govorili isto. Da moramo virus iztrebiti. Da je to naš skupen cilj.” Če bi radi za božič slišali kakšno dobro novico, moramo po njegovem nekaj ukreniti zdaj. Toliko časa traja, da se pri epidemiji kaj pozna. “Zdaj bi morali stopiti skupaj. Vsi, ki jih kdo v Sloveniji spoštuje in posluša. Pozicija in opozicija, mediji, športniki, estradniki in druge javne osebnosti.

Sara Kovač