Izjave Jourove naj bi bile “objektivne izjave, ki odražajo resničnost” – pa so res?

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova (Foto: STA)

“Formalno gre za grob poseg predstavnika najvišje izvršilne oblasti (Evropske komisije) v delo zakonodajnega telesa neke tretje države. Za neposreden pritisk na vejo oblasti, ki je od tiste, ki jo zastopa sama, absolutno ločena. To je tako popolnoma sprto z demokratičnimi standardi,” je glede obiska podpredsednice Evropske komisije na Ustavnem sodišču RS komentiral akademik dr. Boštjan M. Turk, nekdanji ustavni sodnik dr. Boštjan M. Zupančič pa je zapisal: “Ko sem bil sam ustavni sodnik od 1993 do 1998, na Ustavno sodišče nismo nikoli vabili političnih figur. Problem torej ni z Jourovo. Problem je z Accettom, ki jo je sprejel v avdienco. In Accetto seveda ve, kdo je ta ženska.” Po oceni svetovalca pri EK pa so bile izjave Jourove zelo “nevtralne in dejanske”.

Kot smo že poročali, je podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova pred kratkim (že drugič) obiskala naše Ustavno sodišče – po naključju ravno v času, ko to presoja ustavnost novele zakona o RTV oziroma odloča o zadržanju tega spornega zakona. Ob tem je  tudi praktično prejudicirala, kakšen izid ustavnega sodišča želi – izjavila je namreč, da bo odločitev ustavnega sodišča pokazala, kako se bo javna RTV razvijala v prihodnje. Tovrstno izjavo seveda lahko razumemo kot pritisk na ustavno sodišče, da odloči v skladu s pričakovanji slovenske leve politike, ki nestrpno čaka na celovit prevzem javnega zavoda. Poskušali smo priti do podatka, kdo je Jourovo povabil v Slovenijo in kdo ji je svetoval obiske pri izključno levih politikih, avtorjih očitno neustavne novele RTV Slovenija, in predsedniku ustavnega sodišča.

Precej neuspešno. Dobili smo namreč sledeč odgovor: “Obiski komisarjev v državah članicah so običajno načrtovani mesece vnaprej; tako je bilo tudi z obiskom Jourove. Razprava je bila institucionalna o razmerju med nacionalnim pravom in pravom EU v kontekstu primarnosti prava EU.” Ob tem so nam pojasnili edino še to, da na njenem srečanju s predsednikom ustavnega sodišča ni bilo govora o nobeni sodni zadevi – torej, da se nista pogovarjala o zadržanju zakona. Enako je povedala tudi za informativni program slovenske televizije, vendar je njena naslednja izjava glede tega zbudila nekaj dvoma: po srečanju s predsednico DZ je izjavila, da je v okviru delovnega obiska v Sloveniji razumela pričakovanje, da ustavno sodišče o ustavnosti novele zakona o RTV odloči kmalu. Na ponovno vprašanje, kdo je načrtoval sestanek s predsednikom ustavnega sodišča, smo odgovor prejeli, šele ko smo že skoraj obupali:

“Komisija je tista, ki organizira takšne obiske. Organiziral sem jih veliko in običajno iščemo partnerje v institucijah držav članic. Glede na portfelj podpredsednika običajno želimo srečanja z ministri za pravosodje (vprašanja pravne države), ministri za kulturo (medijska politika), ministri za evropske zadeve ali ministri za zunanje zadeve. Prizadevamo si za sodelovanje z nacionalnimi parlamenti, pa tudi s predstavniki pravosodja (za razpravo o vladavini prava, primarnosti prava EU). Na nedavnih obiskih v Latviji in Estoniji se je podpredsednica srečala tudi s predsednikoma vlad teh držav, npr. Ne gre za politično pripadnost, ampak za vloge,” je odgovoril član kabineta in svetovalec pri Evropski komisiji Wojtek Talko. Po njegovi oceni so bile izjave o zakonu, ki ga trenutno presoja ustavno sodišče, zelo “nevtralne in dejanske”. “Podpredsednica Jourova ni komentirala zakona in je preprosto navedla dejstvo, da je zdaj odvisno od odločitve ustavnega sodišča. To so zelo objektivne izjave, ki odražajo resničnost. Za dejanja politikov na državni ravni, ne iz vladnih ne iz opozicijskih strank, ne odgovarjamo,” je še pojasnil.

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova in predsednica republike Nataša Pirc Musar (Foto: STA)

Po poročanju nekaterih medijev je Jourova torej spregovorila tudi o dogajanju na RTV Slovenije in poudarila, da Slovenija potrebuje zelo kakovostne javne medije z zagotovljenim financiranjem in člani uprave z visokim ugledom. V izjavi za medije sta s predsednico DZ povedali, da sta se v pogovoru poleg poročila Evropske komisije o vladavini prava dotaknili zaščite človekovih pravic in temeljnih svoboščin, državnega tožilstva, neodvisnosti medijev in stanja na Radioteleviziji Slovenija ter zaščite novinarjev in žvižgačev. “To so zelo pomembne teme, na katerih moramo neprestano delati in neprestano varovati demokracijo, ustavne pravice vseh in vladavino prava v državah članicah Evropske unije,” je po poročanju Dnevnika dejala Urška Klakočar Zupančič. Jourova se je z ministrico za kulturo Asto Vrečko pogovarjala o razmerah v medijih v Sloveniji in evropskem aktu o svobodi medijev, ravno tako se je o medijih pogovarjala s predsednico Natašo Pirc Musar – slednja meni, da je morda nastopil čas, ko bi morali prepovedati lastništvo v medijih strankam in strankarskim funkcionarjem. Zaradi njenega sestanka s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom je po poročanju Dela evropska poslanka, podpredsednica SDS Romana Tomc pisala predsednici evropske komisije Ursuli von der Leyen in navedla, da bi lahko njen obisk predstavljal nedopusten politični pritisk.

Predsednik vlade Robert Golob in predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto (Foto: STA)

Podpredsednica evropske komisije je v preteklosti podprla predčasno odstavitev celotnega vodstva RTVS, s katero vlada Roberta Goloba poskuša na direktorske in uredniške položaje nastaviti svoje kadre, je spomnil Peter Jančič v članku Spletnega časopisa. Jančič je tudi spomnil, da sta Golob in Jourova v Evropi v isti politični skupini. Po njegovi oceni se jima je zapletlo, ker je ustavno sodišče politično čistko ustavilo zaradi suma, da z njo kršijo našo ustavo – ustavni sodniki presojajo, ali je prišlo do hude zlorabe oblasti. “Takoj po odločitvi o zadržanju je na ustavno sodišče pridrvela evropska komisarka. Ki je tudi osebno v težavah zaradi presojanja. Če sodniki odločijo, da je bil kršen ustavni red, bodo obsodili tudi njo. Golobovo čistko je javno podprla,” je še zapisal Jančič in med drugim opozoril tudi na to, da določenih političnih čistk evropska komisarka pač ne kritizira. Ker to zdaj izvaja vlada iz njenega političnega tabora.

Sara Bertoncelj