fbpx

Izredne razmere v zdravstvu: Šabeder bi uvažal tuje zdravnike, ki ne znajo slovensko, naši družinski zdravniki pa bežijo v tujino!

Foto: STA

Te dneve smo na portalu Nova24TV poročali o kaotičnih razmerah v zdravstvu, ki so povzročile škodljive odpovedi in odhode slovenskih družinskih zdravnikov v tujino. Namesto takojšnje pomoči in reševanja situacije je minister Šabeder javno naznanil uvoz 90 tujih zdravnikov iz tretjih držav, od katerih večina ne pozna niti osnov slovenskega jezika.

Družinski zdravniki, ki so se te dni zaradi nevzdržnih razmer in zaradi preobremenjenosti z birokracijo ter prevelikega števila pacientov, ki se jim ne zmorejo posvetiti v zadostni meri, po pomoč obrnili celo na paciente, množično zapuščajo že tako oslabljene zdravstvene vrste.

Po poročanju portala 24.ur.com je zdravstveni minister Šabeder na Zdravniško zbornico Slovenije poslal predlog za pripravo specializacij. Po njihovih navedbah je zdravstveni minister podpisal odredbo o možnosti uvoza zdravnikov iz držav, ki niso članice EU, za leto 2019 skupaj 90 zdravnikov.

Vsaka normalna država bi poskrbela, da izobraženi zdravniški kader v čim večjem številu ostane doma, saj lahko prav domači zdravniki zaradi jezikovnih in kulturnih prednosti najbolj kvalitetno poskrbijo za zdravstveno oskrbo svojih sodržavljanov. Poleg tega so slovenski zdravniki še vedno v samem vrhu po strokovnosti.

Temu se je začudil tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je na Twitterju takole označil nerazumne poteze novega zdravstvenega ministra:

Spomnimo, da so družinski zdravniki, potem ko so obupali nad zdravstvenim ministrom, v javnosti objavili svoje zahteve, v katerih so izpostavili zlasti naslednje:

  1. dodatne zdravnike v ambulantah, da se bodo lahko več časa ukvarjali s pacienti,
  2. zahtevajo takojšnjo odpravo nepotrebne birokracije, ki jim jemlje dragoceni čas, ki bi ga lahko namenili pacientom,
  3. zdravnik naj bo razpisan le na enem delovišču hkrati, da med ordinacijskim časom ne bo hodil še na dežurne obiske kritično bolnih po terenu.

Kako resna je trenutna situacija v slovenskem zdravstvu, se vlada Marjana Šarca očitno ne zaveda. Poigravanje z zdravjem ljudi je izjemno nevarno in predstavlja resno grožnjo tudi za nacionalno varnost, kar so v opoziciji pravočasno spoznali in bodo, sodeč po objavi predsednika SDS na Twitterju, zahtevali tudi sklic seje sveta za nacionalno varnost.

Franci Donko