Janez Janša na AmCham požel aplavz občinstva ob viziji, da Slovenijo vidi med 15. najbolj konkurenčnimi državami sveta

Datum:

Predsednik vlade Janez Janša je bil gost AmCham poslovnega zajtrka, ki je potekal v Ljubljani 29. septembra 2020. Teme pogovora so bile povezane z nadaljnjim gospodarskim razvojem Slovenije, vlogo Slovenije v EU in transatlantskim povezovanjem.

Premier Janez Janša je v pogovoru na dogodku Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (Amcham Slovenija), ki je bil sicer posvečen strateškim vprašanjem in izzivom nadaljnjega razvoja Slovenije in njenega položaja v EU in mednarodni skupnosti, odgovoril tudi na vprašanje, zakaj danes kljub večjemu številu potrjenih okužb z novim koronavirusom ni tako ostrih ukrepov kot spomladi v prvem valu epidemije.

Janša je dejal, da so bila vladna navodila oblikovana na način, da je tam kjer so lahko proces organizirali v skladu z novimi razmerami, delo potekalo normalno. Zaradi tega so ekonomske posledice epidemije v Sloveniji kakšen odstotek blažje od evropskega povprečja. “To je tudi znak, da je gospodarstvo v Slovenji zdravo,” je pred zbranim občinstvom zatrdil slovenski premier Janša. Slovenija pa je bila tudi ena izmed redkih držav, ki ni grobo zaustavljala industrije v pomladanskem času epidemije. “Izrekam pohvalo slovenskemu gospodarstvu za ravnanje v pomladnem delu epidemije,” se je vsem zbranim zahvalil Janša.

V pogovoru je predsednik vlade Janez Janša opozoril, da so pretekle leve vlade pri dejanskih problemih obupale in imele raje medsebojno politično vojno. Sedanja vlada se trudi, da bi zaveze iz koalicijske pogodbe uresničili, saj hočejo zlomiti miselnost, da se v Sloveniji išče samo težave in ne da nič narediti. Osrednji točki koalicijske pogodbe predstavljata debirokratizacija in decentralizacija Slovenije. “Mi iščemo rešitve in kako nekaj narediti,” pove Janša.

Ključno reševanje debirokratizacije in decentralizacije
Ob drugem valu epidemije koronavirusa Janša opozarja na neupoštevanje vodilnih zdravstvenih strokovnjakov in vladnih odlokov. Kot smo v preteklosti v našem mediju že poročali, je predvsem opozicija še tako smiseln ukrep vlade predstavljala kot fašistizacijo Slovenije. Nato je opozoril tudi Janša, kritične meje pri ukrepih namreč določajo kapacitete slovenskega zdravstva. Težave bi bi bile precej manjše, če bi si državljani naložili aplikacijo Ostani zdrav in bi se ukrepi dosledno upoštevali.  Namesto tega se je vsak ukrep vlade prikazoval kot škodoželjen.

Opozoril je tudi na pomembnost zasebnih vlaganj. Praksa kaže, da se ob neposrednem interesu zasebnega vlagatelja projekti izpeljejo bolj racionalno in hitreje ter dosežejo svoj namen. Janša opozarja, da si njegova vlada ne prizadeva, da se denar pridobljen na evropskih sredstev zanemari ter se to kasneje vidi na grafikonih. Cilj sedanje vlade je, “da se evropska sredstva investirajo produktivno.”

Trenutna vlada ustanovila demografski sklad, o katerem se v Sloveniji govori že petnajst let
Sedanja vladi pa je uspelo ustanoviti tudi demografski sklad. Ustanovitev demografskega sklada pomeni po besedah Janše zagotovitev okvirja, da državno premoženje ne bo kopnelo “in bo sklad transparentno deloval. O demografskem skladu govorimo že 15 let, sedaj pa smo prvič prišli do dogovora, da se to poenostavi, racionalizira in naredi transparentno.”

Ob koncu srečanje se je dotaknil odnosov med Evropsko Unijo in Združenimi državami Amerike. Za Evropsko Unijo Janša meni, da po vseh šokih,. ki smo jo doživeli, je nujno potrebna stabilizacija. Zato je slovenska vlada v začetku spomladi s pomočjo Nemčije in Portugalske zapisale dve prioriteti, “to je izdelavo strateškega načrta za obrambo pred pandemijo in obrambo pred kibernetskimi napadi.”

Za Janšo EU in Združene države Amerike predstavljajo celoto v vrednotnem in gospodarskem smislu. Slovenija bo še vedno tesna gospodarska in vojaška zaveznica ZDA. To je potrdil tudi prihod ameriškega sekretarja za zunanje zadeve Mike Pompea v Slovenijo po 23 letih. Janša je ob koncu dejal, da se “tudi naše zavezništvo v zvezi Nato jemlje resno.” 

Celoten posnetek pogovora s premierjem Janšo lahko najdete na spletni povezavi TUKAJ.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Slovenski kmetje imajo dovolj birokracije, omejevanja in zanemarjanja

Medtem ko se v Državnem zboru RS odvija nujna...

Golobova vlada namenila še pol milijona za teroriste

Slovenija bo Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem...

Škandal: Vpliv komisarke Jourove na RTV želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je s skrivanjem dokumentov o vsebini pogovorov...

Ukrajinci v treh dneh zrušili kar šest ruskih letal

Ukrajinske sile so v zadnjih dneh zrušile kar šest...