Janez Janša na Krekovem večeru: “Da bomo v Sloveniji živeli bolje, moramo opraviti pet temeljnih korakov …”

“Da bomo v Sloveniji živeli bolje, moramo opraviti pet temeljnih korakov: odprava cenzure, zajezitev finančnih in gospodarskih monopolov, odprava imunitete za prvorazredne, ukiniti privilegije za samooklicano elito in prepovedati totalitarne rituale,” je povedal predsednik največje parlamentarne stranke Janez Janša na 9. Krekovem večeru v spomin na Ivana Omana. “Ko bo na oblasti desna vlada, bomo Slovenijo spet naredili prijazno, da si bodo mladi želeli ostati,” je izpostavil predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc. “Pred 30 leti so bile zadeve jasne, ali nadaljujemo zgrešeno zgodbo z Jugoslavijo ali pa gremo v evropski smeri. Imeli smo Majniško deklaracijo in Temeljno listino, ki je hotela drugačno Jugoslavijo, mi pa smo z Majniško deklaracijo rekli, da hočemo demokratično in suvereno Slovenijo. Danes te jasnosti ni,” je povedal prvi slovenski predsednik vlade Alojz Peterle.

V petek je v vasi Selca potekal 9. Krekov večer v spomin na Ivana Omana – vizija za prihodnost Slovenije. Med govorniki na okrogli mizi so bili Lojze Peterle, Marjan Podobnik, Aleš Primc in predsednik SDS Janez Janša. Prisotne je uvodoma pozdravil župan občine Železniki Anton Luznar, ki je povedal, da je v Selcah nekaj časa živel tudi dr. Janez Evangelist Krek, ki se je vedno zavzemal za malega človeka. Zbrane je nagovoril tudi sin Ivana Omana, Janez Oman. Povedal je, da je odraščal v družini, kjer so vsi ponosni pripadniki slovenskega naroda in ponosni državljani Republike Slovenije. Zaključil je z besedami: “Ata, ničkolikokrat ste rekli besedo conservare, kar pomeni ohraniti. Bomo ohranili, vredno je.”

Oman edini izmed peterice predsedstva, ki ni podpisal dokumenta za razorožitev vojske
Na 9. Krekovem večeru, ki ga je povezovala Erika Jazbar, je bil govornik tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša. V uvodnih besedah se je spomnil Ivana Omana in povedal, da je bil Oman edini od peterice predsedstva, ki v času osamosvajanja ni podpisal dokumenta, ki je predvideval hitro razorožitev slovenske vojske. “Deklaracijo so podpisale štiri petine vrhovnega poveljnika. Papir, kjer je pisalo, da Slovenija ne potrebuje vojske, so podpisali Milan Kučan, Ciril Zlobec, Matjaž Kmecl in Dušan Plut. Mi pa smo bili pred sprejetjem zakona o obrambi in o proračunu ter štiri mesece pred razglasitvijo samostojnosti, vedoč da Beograd tega ne bo mirno gledal. Takrat je bil Ivan Oman edini glas razuma.”

Izdajalci. (Foto: STA)

Predsednik SDS se je spominjal tudi časov, ko je predsednik socialistične zveze Jože Smole skliceval posvete, na katere so hodili tudi predstavniki takrat novoustanovljenih zvez: “Sestanki so bili sredi dneva, oni so bili javni funkcionarji, mi ne. Gospod Oman se je spraševal, zakaj je to treba sklicevati takrat, ko je največ dela, zakaj se ne dobimo zvečer ali pozno popoldne, ko postorimo vse. Do tega ni prišlo, je pa bil oni tisti, ki je spoznal, da je to trik in pridobivanje časa, ker so želeli preprečiti, da nastane neka resna politična alternativa. Po kakšnem desetem sestanku, ko smo imeli odmor, je Ivan Oman rekel: ‘Fantje, jaz se tega ne grem več, pojdimo’, in smo vstali in šli. Okrogle mize ni bilo več.” Janša je tudi razmišljal, da bi se morda stvari pred 30 leti zgodile bolj organsko, če bi vodenje Demosa takrat prevzel Ivan Oman, ki je imel nek čut za realne stvari, ki se ga ne da kupiti.

Permanentna kriza vrednot
Ob tistem višku naroda, ob osamosvojitvi, ko se je zgostil čas, ki mu sociologi rečejo vrednotno središče, se je slovenski narod preoblikoval v nacijo. To je bil čas, ki naroda ni delil. Tudi če danes naredite anketo med ljudmi različnih političnih prepričanj, bodo rekli, da je osamosvojitev, plebiscit za Slovenijo, nekaj pozitivnega, nekaj, kar nas ne deli. To je bil zgoščen čas od 1988 do 1992, ki predstavlja neko vrednotno središče, na katerem bi razvoj moral teči naprej,” je dejal Janša in nadaljeval: “In če se državo upravlja v nasprotju s tem vrednotnim središčem slovenskega naroda, je v permanentni krizi. In kar se tiče vrednot, smo mi v permanentni krizi.

slika

Kot primer je Janez Janša navedel petje naše državne himne in ploskanje ob koncu himne. “Kot predsednik vlade in obrambni minister sem bil na 100 proslavah v 100 državah, pa nikjer ni bilo tega, da ob himni niso ploskali. V času socializma niso hoteli ploskati, nato je partija dejala, da ob himni ni dostojno ploskati. To smo kupili in vzeli s sabo v nove čase. Ko smo sprejemali ustavo, smo zapisali, da je Zdravljica državna himna. Nato pa je prišel zakon, v katerega so zapisali, da je himna Slovenije samo 7. kitica Prešernove Zdravljice. Najmanj, kar bi morali imeti, je, da bi imeli 2. in 7. kitico Zdravljice, toda, ker je v drugi kitici Bog, se to ne da. V sedmi kitici pa imamo vraga, kar je pa dobro. V SDS smo v proceduro najmanj štirikrat vložili zakon, da se v zakonu napiše enako kot je v ustavi, torej, da je celotna Zdravljica himna, vendar so to vedno zavrnili,” je bil ogorčen Janša.

Pet ključnih težav Slovenije
V nadaljevanju je predsednik SDS Janez Janša povedal, da je treba v Sloveniji narediti pet stvari. “Najprej je odprava cenzure. V Sloveniji imamo še vedno cenzuro in samocenzuro. O nečem se lahko govori in poroča, o drugih stvareh, ki so prav tako resne, pa ne. Tega se je treba zavedati. Nato je treba vzpostaviti javni prostor, kjer se bodo argumenti srečevali in kjer ne bo nekaj pojmovano kot sovražni govor, drugo pa kot zveličavna resnica,” je začel Janša in kot drugo izpostavil potrebo po zajezitvi finančnih in gospodarskih monopolov. Kot tretje, je dejal Janša, je treba odpraviti imuniteto za prvorazredne, saj pred zakonom še vedno nismo vsi enaki, obenem pa je treba ukiniti privilegije za samooklicano elito. “In petič: prepoved totalitarnih ritualov. Simboli in rituali vplivajo na javno mnenje, še posebej na mlade ljudi, ki se jim oblikujejo zavest in vrednote. To, kar se sedaj dogaja, je izjemno škodljivo. Zasedamo v državnem zboru, ob katerem je grobnica tako imenovanih narodnih herojev. Mogoče je tam kakšna izjema, toda tam je grobnica množičnih morilcev, ki bi bili v normalni državi drugače obravnavani in obsojeni zaradi težkih zločinov, ki so danes slovenski javnosti znani,” je kot peto stvar, ki jo moramo narediti, da nam bo v Sloveniji bolje, opisal Janša.

Ob koncu je Janša še dejal, da ni nič kaj slabega, če mladi odidejo v tujino po znanje in izkušnje ter se nato vrnejo domov, kar je za našo državo lahko dodana vrednost. Slabo pa bi bilo, če se mladi ne bi vrnili. Na tem mestu je opozoril tudi na dejstvo, da mladi v Sloveniji težko pridejo do stanovanja, in da je tudi to po njegovi oceni eden izmed vzrokov, zaradi katerega mladi odhajajo v tujino.

Desna vlada bo Slovenijo znova naredila mladim prijazno državo
Aleš Primc, predsednik stranke Glas za otroke in družine, se je uvodoma z nekaj anekdotami spominjal Ivana Omana. Dejal je, da čeprav je Ivan Oman mislil, da v Sloveniji še 50 let ne bo demokracije, moramo ostati optimisti in delati v smeri pozitivnih sprememb, ki bodo same prišle. Po njegovem morda že na naslednjih volitvah. Primca močno skrbi nizka slovenska rodnost in dejstvo, da mladi kruh iščejo v tujini. Vse prisotne je pozval, da je treba pomagati, da mladi ostanejo v Sloveniji, kar je naloga politike in vseh nas. “Ko bo na oblasti desna vlada, bomo Slovenijo spet naredili prijazno, da si bodo mladi želeli ostati,” je zaključil Aleš Primc.

Ivan Oman je eden izmed največjih Slovencev vseh časov. Škoda se mi zdi, da Oman ni popeljal Demosa na prve volitve, da ni bil tista prva izbira, čeprav sem prepričan, da sta bila s Pučnikom dobra ekipa. Bil je kristjan in velik domoljub in ne na način, da je razlagal, da je to bil, ampak je to živel, kar je vleklo ljudi zraven,” se je Omana spominjal predsednik SLS Marjan Podobnik, ki meni, da morajo stranke z enakimi temelji, kot sta krščanstvo in domoljubje, stopiti skupaj, kar bo signal preostalim, da se umaknejo. “Zavedati se moramo, da Demos ni bil združba enakih strank, bil je združba različnih strank, ki so jim bili skupni temeljni cilji tako močni, da smo zavestno sprejeli te razlike in zaradi razlik, ki smo jih imeli, smo lahko nagovorili širši spekter ljudi,” je dejal Podobnik.

Prisotne je nagovoril tudi nekdanji evropski poslanec Lojze Peterle, ki je spomnil na nekatera dejstva osamosvajanja, ki tonejo v pozabo. Po njegovem mnenju so bili temelji Demosa postavljeni na enem izmed sestankov, ki je potekal na kmetiji Ivana Omana. “Pred 30 leti so bile zadeve jasne; ali nadaljujemo zgrešeno zgodbo z Jugoslavijo ali pa gremo v evropski smeri. Imeli smo Majniško deklaracijo in Temeljno listino, ki je hotela drugačno Jugoslavijo, mi pa smo z Majniško deklaracijo rekli, da hočemo demokratično in suvereno Slovenijo. Danes te jasnosti ni,” je povedal Peterle in dodal, da še vedno nismo presekali s totalitarno preteklostjo.

Peter Truden

 • Vojteh Dovč

  priliko si imel !!!

  • marker

   Če je v politiki več barab kot poštenjakov, ni možna nobena prilika.

   • Vojteh Dovč

    in kdo vse so v politiki ?

    • Andrej

     Brihta, preberi si ta članek. Štirje od petih so podpisali razorožitev takrat, ko so bili tujci z orožjem na pragu. Ti pa sprašuješ, kdo je to.

 • Olga101

  Zahtevamo, da Janez Janša takoj postane predsednik vlade!

  • Olga101

   [email protected]_ERo4mSAXjs! Tudi tatovi Nickov se zavedate, da je Janša edini, ki lahko popelje Slovenijo na pravo pot in jo iztrga iz udbomafijskih krempljev, saj pozna drobovje sovraga! Zato pa taki napadi nanj!

  • Vojteh Dovč

   to pa itak— kje si bila do zdej

 • Rožle

  Na drugi slikici manjka še Ljudmilo …

  • Lux Ferre

   Jo niso povabli :) Noč žena je že bila :)

 • rubec

  ŽIVEL JANEZ JANŠA.

  • samotoje

   Podpiram in se pridružujem.

   • rubec

    Končno. Je že več kot eno uro gor.

    • samotoje

     Čuki se ponoči lotimo dela, kaj češ. Se bom popravil.

  • pajot

   In naj živi vsekakor tudi RUBEC!

 • rubec

  Hahahahahaha. In Dušan Pfffflut še kar predava na naših televizijah. Jao jao.

 • Andrej, Miha ali Jure

  Zakaj vedno kadar Janša govori, začne nekdo iz občinstva kašljat, ponavadi kaka baba. Sploh se ne sliši govorca, samo eno kašljanje…

  • marker

   Podtaknjena je z leve…

 • Olga101

  Kaj pa pravi Lojze danes? Da smo imeli dovolj eno revolucijo? Če bodo komunisti naredili drugo, bo ok?

 • Skrajno Desni

  Bo Lojze Peterle zamenjal stranko, odkar Ljudmila Novak podpira buzarante.

  • Andrej

   Saj je bil tukaj, Ljudmila pa ne.

 • Zajcekd

  Pa kdo Jajotu brani da postane predsednik vlade. Samo 45 poslancev ga more podpreti. Aja teh pa ni.

  • rubec

   Majmun, kdo je to Jajotu?

   • Rožle

    Tako kličejo kar sami sebe vsi uporabniki,
    ki imajo maksimalno 10 mogoče celo 20 komentarjev ..
    narejenih v obdobju 5 let …

   • Rožle

    In edini majmun, ki mu je zopet všečkal ..
    se vedno potuhne, ko je članek o Janši …
    Nikoli si ne upa takih člankov komentirat ..

 • Artur

  “Ja JJ res permanentna kriza vrednot, oziroma ni vse zlato kar se sveti”. Velja za vse politikante.
  Peterle javno priznal udinjanje pri Kučanu, Janša s priliko o vrani, ki gre h gospodarju po drobtine.
  http://www.politikis.si/2014/11/peterle-javno-priznal-udinjanje-pri-kucanu-jansa-s-priliko-o-vrani-ki-gre-h-gospodarju-po-drobtine/

 • xtc

  JJ žalnaino,ćeprav pošteno še vedno upa na demokratičen razplet.
  Žal je ta meja prekoračna,če želimo vrnitev pravne države,prave demokracije,bi bil distem Franco-Pinochet in nato civilne volitve in odstop edina rešitev-torej čakamo.

 • RATATA

  V tistem času je modri kmet z Zminca tudi rekel: “vojsko na meje!”
  No, mislil je na tisto starodavno mejo katastrske občine Piran, ki poteka po sredini savudrijskega polotoka, pa vendar… (saj ni mogel vedeti, da so meje slovenskih Dežel točno tam, kjer so nekdaj bile in sicer po reki Dravi, Sotli, Kolpi in Rečini do morja pri Reki).
  Niso kar tako po Istri plule vlakovne kompozicije SŽ (to ve tudi Petrle) in niso kar tako stavkali ajznponarji po celi Istri in tudi v Reki, saj so spadali od vedno k deželi Primorski …, tudi letališče v Puli se ni kar tako imenovalo Aerodrom Ljubljana – Pulj …).

 • Okra tatoo

  In kaj imata kratici SD ali SDS s socialno demokracijo? Nič in nikoli ne bosta imeli. Fantje, pa ko je treba znajo zelo dobro podjetno sodelovati. Še iz mladinskih vrst. Tam na teh fotkah je kar nekaj sedaj že plešastih, nekdaj mladinskih glav. Manjka jih tudi nekoliko. Tiste, ki jih niso povabili, ali pa so postale z utajo in podkupovanjem gazele, ali versko blazni ali ko čistijo v paniki vse pred sabo, da ne pride ven kakšna mladinska lumparija. Lahko bi na tem shodu počastili z minuto molka vsa mlada dekleta in žene, ki so umrla za srčnimi zastoji v tej vasi zaradi predoziranja s podtaknjeno drogo, ki so jo dostavili ravno tisti, nekateri z obrnjenimi hrbti in s podporo tistih, ki se jih na teh fotkah gleda v krimi face. No na teh fotkah ni vseh… Toplo upam, da ne bo cenzure. Če pa že bo, bo pa tole prebral vsaj eden in prekopiral. In to je že veliko.

  • Imperial Commando

   Ni kaj cenzurirati, ker očitno še sam neveš kaj pišeš.

  • fon johan

   Pa se kako ima, si pozabil, da je sds nastala kot social demokratska stranka in da je se danes polna nekdanjih komunistov…saj ne morejo iz svoje koze..

 • Janez Novak

  Da bomo v Sloveniji živeli bolje, je potreben en sam korak: korumpirane kradljivce je treba spraviti na Dob in na Ig. Seveda pa je potrebno postoriti marsikaj, da bo ta korak možen, kajti zdaj ima korumpirana mafija oblast trdno v svojih rokah.

 • Andrej

  Janša je pozabil še eno, najbolj nujno stvar: LUSTRACIJA.

  • Janez Novak

   Ni potrebna ideološka lustracija, dovolj je dekriminalizacija/demafizacija: Ves establišment je korumpiran in pade noter v kriminalno združbo, ki je ugrabila Slovenijo in jo s korupcijo in krajami vodi v propad.

   • Andrej

    Ne, brez olepšav, prava, resnična LUSTRACIJA. Vse ostalo je izgovor.

    • Janez Novak

     V pravni državi je treba delati po zakonih. Zakona o lustraciji nimamo in ga ne bomo zlepa imeli, ker levica ne bo nikoli pristala nanj. Zakone proti korupciji in kriminalu pa imamo, samo uporabiti jih je treba. Žal pa je tudi desnica topogledno precej neaktivna. Celo levi mediji nas hočeš-nočeš že 30 let obveščajo o vse mogočih kriminalnih poslih vladajoče elite, na koncu pa se vedno izkaže, do so si kljune namočili tudi desni, ne le levi. Na primer avtoceste, Teš-6, bančna luknja … Zato pa je tako, kot je, saj se nihče resno ne bori proti korupciji in kriminalu belih ovratnikov. NIHČE!!!

  • fon johan

   Saj ni nor, pol pa bi vsake drugega iz sds morali nagnati z njim na celu..

   • Andrej

    Obrni se in spi dalje. Ta portal ni zate.

    • fon johan

     Ja samo za neumne kot si ti..

     • Andrej

      Tot vse kaže si na tem portalu.

 • macon

  Janša ima prav, samo tudi, če pride na izvršno oblast (kar verjetno ne bo, par ključnih odstotkov bodo levi po potrebi že ponaredili), podsistemi ne bodo izvrševali vladnih odredb. Vsi so namreč prestreljeni s skrajnimi levičarji, ki bodo šli hitro na ulice vreščat o fašizmu. 10-20.000 jih ima namreč koristi od levega režima, kradejo in cuzajo na tisoč koncih, dokler ne bodo sesuli države.

  Levičarji so prišli na oblast z morjem krvi in brez krvi ne bodo odšli z nje.

  • Janez Novak

   Žal so levičarji v večini, ki postopno še narašča z glasovi jugo-migrantov, in bodo v vsakem slučaju zmagali. Za razliko od desnice so tudi zelo dobro organizirani: v oblastnih in civilnih strukturah. Desničarji se samo hrupijo, kdo je pametnejši, naredijo pa nič.

   • Novakec1

    Si mislil hropejo od nemoči?

  • AlternativaZaSlovenijo

   Matilda bo naredila svoje, nič bat.

 • fon johan

  In podobnik kot privesek tam sedi in ne ve ali bi se se sel poltike…

  • lokec

   Kako pa ti veš kaj on ve in ne ve. Ali mu bereš misli za nazaj. Tam je sedel.

   • fon johan

    Se vidi na njemu, zgubo je voljo…

   • fon johan

    Ko kup nesrece…

 • branči

  “Šarec na kosilo vabi prvake koalicijskih strank, govorili bodo o proračunu”

  če se bo JJ odzval na to vabilo, ga ne volim nikoli več! ni bil dovolj dober za razpravo na varnostnem svetu, za podporo proračuna pa bo? tudi opozicija ne naredi tistega, kar bi morala!

  • Stric iz ozadja

   Mislis, da ga bo podprl? Sploh pa pise koalicijskih. Razen, ce obstaja neka cudna nova koalicija z SDS, ki bi nadomestila levico, ga ne bo.

   • branči

    sorry big mistake!

 • milanček

  kaj pa dela tam peterle? o Bog se nas usmili!!!

 • Novakec1

  Kdo bo pa to vse naredu?