Janez Janša: “Poskrbeti moramo, da v Sloveniji ne bo več delitve na prvo- in drugorazredne”

Predsednik SDS Janez Janša (Foto: Urban Cerjak)

“V Sloveniji moramo poskrbeti, da ne bo več delitve na prvo- in drugorazredne. Da bo v okviru možnosti do enakega tretmaja imela pravico tako mala Neža kot Milan Kučan. Da nekdo, ki je delal 40 let, ne bo dobival manjše penzije, kot vlada danes namenja za enega migranta. Da bodo zakoni veljali za vse enako, ko se bo odgovarjalo ne samo za krajo enega kolesa, ampak tudi za krajo ene banke.” Tako je Janez Janša na srečanju Goriške regijske koordinacije SDS nagovoril zbrane.

Svoj govor je začel z mislijo, da je politika, ki bi morala biti skrb za javno dobro, prišla v zadnjih desetletjih na slab glas. Sploh v času enopartijske diktature. Ljudje vidijo politiko kot niz slabih odločitev in rešitev. Vidijo stvari, ki niso bile narejene. Vsak, ki pa si ne glede na stranko prizadeva za skupno dobro, si zasluži pohvalo, je bil jasen Janša.

Slovenci nismo glasovali za državo, ki jo imamo danes
Janša je govoril tudi o tem, da velika večina ljudi, ki je leta 1990 glasovala za svobodo, ni glasovala za takšno Slovenijo, kot jo imamo danes. Želeli so si več, ambicije so bile večje in upravičeno so verjeli, da je to možno doseči. “Jaz to še vedno verjamem. Slovenija zmore bistveno več od tega, kar vidimo danes,” je dejal predsednik SDS.

“Danes zborujemo na nekem koščku slovenske zemlje, ki je, kot je bilo že prej rečeno, v prejšnjih stoletjih doživel vse mogoče. Vojne, delitve, razkosanja, selitve izpod enega prestola pod drugega, različne režime, spreminjanje meja. Vse to so naši predniki tukaj ali pa vaši predniki tukaj, nekateri tudi med vami tukaj prisotni, doživljali v preteklih desetletjih pa predvsem v prejšnjem stoletju. Torej – vemo, kakšen je lahko slab čas, čas, ko nek narod ne more napredovati, ko ne more doživeti neke zlate dobe svojega razvoja. In ko smo decembra 1990 glasovali za samostojno Slovenijo, zato da postanemo gospodar na svoji zemlji, smo verjeli, da s tem dajemo dokončno slovo takšnim časom, in nekaj časa je kazalo, da bo temu tako,” pravi Janša.

V svojem govoru je Janša izpostavil tudi uspehe naše države v zadnjih 25 letih. Rekel je, da smo kot narod dosegli marsikaj. Mnogi sijajni rojaki doma in po svetu so v tem času dosegli tudi osebne uspehe, ki presegajo mejo posameznika na področjih znanosti, gospodarstva, športa in umetnosti. “Če bi seštevali vse to za zadnjih 25 let, bi lahko veliko časa ostali skupaj, pa bi še kaj pozabili,” je dejal Janša.

Iluzija druge Švice se je razblinila
“Sloveniji je od začetka šlo dobro in takrat so vsi verjeli, da bo šlo samo na bolje, da moramo biti samo dovolj pametni, pa se nam bosta cedila mleko in med,” je še dejal Janša. Dejal je, da smo si Slovenci z osamosvojitvijo želeli neko normalno življenje, ki smo ga lahko spremljali predvsem v zahodni Evropi, ki je bila relativno blizu.

“Želeli smo si tudi, da iz Slovenije, ko bo samostojna, nastane neka domovina za vse. Da v tej domovini ne bo tistih, ki imajo večje pravice, tistih, ki imajo manjše pravice. Da ne bo več avantgarde, da ne bo razrednih in notranjih sovražnikov, da ne bo sovražne emigracije. Da bodo tudi vsi rojaki, ki so morali zaradi takšnih ali drugačnih razlogov po svetu, dobrodošli, ko bodo prišli nazaj. Da ne bo več črnih seznamov, da se jih bo celo povabilo in se jim pomagalo pri repatriaciji, vse to smo verjeli,” je še dejal predsednik SDS.

Nekaj časa je kazalo, da gremo proti temu cilju, potem pa se je ta iluzija razpočila, trdi Janša. Govoril je o dvojnem velikem ropu slovenskih bank. O petih milijardah, ki so bile nezakonito odtujene državljanom. Za primerjavo je dejal, da je to več denarja, kot bi ga potrebovali, da zgradimo 3. razvojno os, 4. a razvojno os in vse manjkajoče odseke avtocest. “Ampak ta denar ni bil porabljen za vse te potrebe, ampak je izpuhtel v žepe tistih, ki so bili pri koritu,” je še dejal Janša.

Sodstvo, Udba in slovenske banke
Predsednik SDS je govoril o tem, da sodstvo ne preganja bančnega kriminala, da pa je takrat, ko je treba napasti politične nasprotnike levice, izjemno učinkovito. Govoril je tudi o Udbi in kako so se trudili na začetku, da so v ustavo zapisali mehanizme, ki bi preprečevali ponovno rojstvo takšnih organizacij, kot je bila nekdanja SDV. A v zadnjih tednih, pravi Janša, so ugotovili, da v policiji obstaja podobna struktura, kot je bila nekdanja Udba.

“Ampak kaj smo odkrili v zadnjih tednih? Parlamentarna nadzorna komisija, ki jo vodi naš poslanski kolega Branko Grims, je odkrila, da v okviru ne Sove, obveščevalne službe, ampak da v okviru kriminalistične policije obstaja organizacijsko podobna struktura, kot je obstajala v času Službe državne varnosti. Da so tam oddelki, ki se enako imenujejo, in da ima ta struktura tajne pravilnike, po katerih deluje. Tajne pravilnike, po katerih vam lahko prisluškujejo, vas zasledujejo, vstopijo v stanovanje, vdirajo v vašo elektronsko pošto in tako naprej,” je dejal Janša.

Izpostavil je, da se je vse te stvari počelo brez sodnega nadzora. Kljub temu, da je ta velikokrat slab, pravi Janša, pa ga v teh primerih, ko so kriminalisti vzeli oblast v svoje roke, sploh ni bilo. Sedaj pa policija teh pravilnikov ne želi izročiti, ker so tajni, kljub temu da ustava zahteva, da bi morali biti objavljeni. “Natančno iste besede je uporabljal takratni sekretar za notranje zadeve Tomaž Ertl, šef Udbe, češ da zaradi takšnih in drugačnih razlogov teh pravilnikov ni možno izročiti,” je nekdanji sistem in današnjo situacijo primerjal Janša.

Mediji so popolnoma zatajili kot varuhi demokracije
Janša je dejal, da ni nihče, ne POP TV ne RTV ne časopisje, poročal o tem incidentu, ki predstavlja resno nevarnost demokraciji. Le Nova24TV je objavila zgodbo o računalničarju Ornigu in zlorabi policijskih pooblastil. Le mi smo poročali o grozljivi zlorabi sistema nadzora, ki se ne bi smela zgoditi. Janša pravi, da so še leta 1989 morali udbovci izročiti skupščini tajne pravilnike, danes pa to ni mogoče. Očitno se vračamo v čas pred letom 1989.

“Smo v nekem času, ki že po definiciji ne more trajati dolgo in tudi ne bo trajal dolgo. Vse te spremembe, tudi v zunanjem okolju, bodo pozročile valovanja, ki se bodo prenesla k nam, temu se enostavno ni možno izogniti. Tudi pred Slovenijo kot državo je zaradi teh valovanj ogromno izzivov in na odgovore na te izzive je treba biti pripravljen. Ne smemo biti presenečeni nad stvarmi,” je še dejal Janša.

Omenil je tudi ameriške volitve in kako so slovenski mediji le bledo spremljali rezultate. Vsi so bili pripravljeni na zmago Clintonove in ko je izgubila, so se mediji odzvali, kot da bi šlo za naše volitve. “V interesu Slovenije je, da ima dobre odnose s katerimkoli ameriškim predsednikom, ki je bil demokratično izvoljen. Karkoli lahko rečete o Ameriki in njihovih volitvah in tako naprej, tam še nobenega kandidata pred volitvami niso zaprli,” meni predsednik SDS.

Tudi v Sloveniji imamo speče volilno telo
Janša je za konec dejal, da nima samo Amerika spečega volilnega telesa. V Sloveniji je to še večje. Na zadnjih volitvah polovica ljudi ni volila. Večina od teh se počuti drugorazrednih, ne verjame, da lahko karkoli s svojim glasom spremeni. Zato večinoma ljudje niso volili.

“Naša naloga je, kot politične stranke, da to upanje ponovno obudimo, to je naš ključni namen do naslednjih volitev, ki bodo v vsakem primeru kmalu,” je dejal Janša.

“Hvala, ker ste del tega projekta, hvala, ker ste del gibanja, ki se trudi za skupno dobro, hvala, ker ste del gibanja, ki se trudi, da v Sloveniji ne bo več delitev na prvo- in drugorazredne, in hvala, ker se skupaj pripravljamo na izzive. Drugo leto, ki prihaja, bo prineslo veliko izzivov, preizkušenj pa tudi priložnosti in mi bomo skupaj pripravljeni,” je svoj nagovor zaključil predsednik SDS Janez Janša.

Celoten govor predsednika največje opozicijske stranke je dostopen na tem spletnem naslovu.

A. R.