fbpx

Janez Janša: “Pribitek na realno ceno pri 2. tiru je 400 do 500 milijonov evrov. S tem denarjem lahko zgradite nove šole v vseh slovenskih občinah.”

(Foto: SDS)

“SDS je pripravljena na volitve, tudi če bodo predčasne,” poudarja predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša in ob tem dodaja: “Vemo, kje smo mi kot stranka, vemo, kje je Slovenija kot država, poznamo naše prednosti in slabosti, zavedamo se izzivov, ki so pred nami, vemo, s čim se spopasti prvi, drugi in deseti dan, imamo izkušnje, ekipe, program.” Janša je izpostavil dva projekta, ki pomembno zaznamujeta politično realnost in pozval k oddaji podpisa za referendum o 2. tiru Divača – Koper.

V soboto, 27. maja, so se članice in člani Slovenske demokratske stranke Ptujske regijske koordinacije zbrali na letnem pikniku v Lovrencu na Pohorju. Že zjutraj so se v prijetnem tekmovalnem duhu pomerili v malem nogometu, mnogi so se odpravili na pohod na Ptujsko goro, nekateri pa so spretno podirali keglje. Osrednji gost regijskega piknika je bil predsednik SDS Janez Janša, zbrane pa so pozdravili tudi predsednik gostujočega občinskega odbora SDS Kidričevo Marjan Petek, župan občine Kidričevo Anton Leskovar, dolgoletni zaslužni član Miroslav Luci, poslanka SDS Suzana Lep Šimenko ter evropski poslanec in podpredsednik SDS dr. Milan Zver.

(Foto: SDS)

Janez Janša: “Ljudje mislijo, da z neudeležbo na volitvah izražajo protest proti obstoječemu stanju, v bistvu pa z neudeležbo to stanje vzpostavljajo. Neudeležba je glasovanje za stanje, kakršno je. Tako kot je bilo takrat od poguma dr. Jožeta Pučnika in Demosa odvisno, kakšna bo slovenska prihodnost, tako je danes v veliki meri od SDS in od tistih, ki imajo Slovenijo v srcu, odvisno, kakšna bo Slovenija v prihodnje.”

Vsak podpis za referendum o 2. tiru šteje in je pomemben
Ob tej priložnosti so se člani SDS iz Ptujske regijske koordinacije zahvalili dolgoletnemu aktivnemu članu Miroslavu Luciju, ki je izrazil veliko zadovoljstvo, da je lahko pri delu Slovenske demokratske stranke in graditvi samostojne Slovenije sodeloval od samih začetkov. Poslanka Suzana Lep Šimenko je v svojem pozdravu pozvala k večji aktivaciji prebivalstva Ptujske regije in zbrane povabila k oddaji podpisa za razpis referenduma o zakonu o 2. tiru.

(Foto: SDS)

Podpredsednik dr. Milan Zver je dejal, da se nestabilna situacija v Evropi sicer nekoliko umirja, da pa “Slovenija potrebuje močno, stabilno in trdno vlado, ki je levica ta hip ni sposobna zagotoviti.” Izrazil je upanje, da bo naslednjo vlado sestavila Slovenska demokratska stranka, ki bo uresničila dane zaveze, program in resolucijo Slovenija v srcu.

(Foto: SDS)

Janša: SDS je pripravljena na volitve, tudi če bodo predčasne
Osrednji govornik, predsednik SDS Janez Janša, je uvodoma pozdravil: “Lepo je priti v vašo regijo, kjer so temelji Slovenske demokratske stranke zelo trdni.” Pohvalil je prizadevanja Ptujske regijske koordinacije SDS, ki je s prvim regijskim srečanjem pred devetimi leti orala ledino, danes pa so takšna srečanja praksa v vseh slovenskih regijah. V nadaljevanju je predsednik SDS poudaril, da je stranka na kongresu sprejela temelje svojega delovanja za prihodnje obdobje: “SDS je pripravljena na volitve, tudi če bodo predčasne. Vemo, kje smo mi kot stranka, vemo, kje je Slovenija kot država, poznamo naše prednosti in slabosti, zavedamo se izzivov, ki so pred nami, vemo, s čim se spopasti prvi, drugi in deseti dan, imamo izkušnje, ekipe, program.« Toda opozoril je, da glede na prakso nepoštene volilne tekme doslej to ni nujno dovolj za zmago na volitvah. Prav kraji, kot je Ptujska regijska koordinacija, imajo največ potenciala, da se to spremeni. Dosegajo namreč nadpovprečne volilne rezultate, a slabo volilno udeležbo. “Treba se je boriti za vsak glas,” je bil jasen.

V tem primeru, pravi Janša, “lahko dobimo slovensko državo, ki bo izkoriščala svoje potenciale, ki bo enako obravnavala vse kraje po Sloveniji, vlado, ki bo enako skrbela za vse, namesto vlade, kot je sedanja, ki je podpisala sporazum z najbogatejšo občino za 300 milijonov evrov dodatnih vlaganj, ostalim pa namenja le drobtinice.” Spomnil je na razvojne rezultate Slovenije iz začetka devetdesetih let in iz mandata 2004 do 2008: “Takrat so se plače in pokojnine, ki so se usklajevale s plačami, povečale realno za 24 %, pokojnine za 128 evrov, v tem mandatu se pa hvalijo s 3 do 4 evre povečanja in temu pravijo cvetenje.”

Janša izpostavil dva projekta, ki pomembno zaznamujeta politično realnost
Prvi je 2. tir. Janez Janša je pojasnil, da v SDS želijo z zbiranjem podpisov zaustaviti nori vladni projekt: “Nikakor pa ne govorimo, da 2. tir in modernizacija železniške infrastrukture nista potrebna.” Vendar, kot je dejal, potrebujemo sodobno dvotirno povezavo, po kateri bo potekal tako tovorni kot potniški promet, ter progo, za katero bomo odšteli toliko, kot je primerljiva cena v drugih državah. Vlada pa po obstoječem zakonu predvideva, da bo meter proge stal toliko kot 1,5 kg zlata. “Ta pribitek na realno ceno pri drugem tiru je 400 do 500 milijonov evrov. S tem denarjem lahko zgradite nove šole v vseh slovenskih občinah,” je bil jasen vodja opozicije.

Drugi tak projekt je Magna Steyr. Župan občine Kidričevo je predsednika SDS informiral, da v Kidričevem obstajata primeren prostor blizu industrijskih objektov in vsa potrebna infrastruktura za tak projekt, to je ponudil tudi ministrstvu za kmetijstvo, a kmetijsko ministrstvo na to ponudbo ni niti odgovorilo. Janez Janša odgovor vidi v tem, da bo omenjeno lakirnico v Hočah gradilo podjetje, katerega direktor je bil nekoč prav kmetijski minister Dejan Židan. To, kot pravi, smrdi po sistemski korupciji, a se niti pravosodni organi niti mediji s tem ne ukvarjajo.

Jure Ferjan