fbpx

Janković ovaden zaradi zahtevanja spolnih uslug od farmacevtke – bodo slovenske feministke in pravosodje reagirali?

Ali bo osebno stanovanjsko stisko Zorana Jankoviča reševala njegova farmacevka? (Foto: Požareport)

Ali bo osebno stanovanjsko stisko Zorana Jankoviča reševala njegova farmacevtka? (Foto: Požareport)

Zoran Janković, ljubljanski župan in predsednik Pozitivne Slovenije, je ovaden zaradi kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje. Od brezposelne farmacevtke naj bi zahteval spolne usluge v zameno za službo v Lekarni Ljubljana. 

Portal Požareport poroča, da je včeraj Specializirano državno tožilstvo sporočilo, da je bila 15. septembra prejeta kazenska ovadba zoper fizično osebo zaradi kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje na podlagi 263. člena Kazenskega zakonika. V tem konkretnem primeru gre za Zorana Jankovića, ki naj bi v zameno za zaposlitev zahteval prejetje spolnih uslug. V primeru, da ga bodo spoznali za krivega, mu grozijo do štiri leta zapora in denarna kazen.

Zoran Janković (Foto: STA).

Zoran Janković (Foto: STA).

1. točka 263. člena KZ-1 pravi: “Kdor zase ali za koga drugega zahteva ali sprejme nagrado, darilo ali kakšno drugo korist ali obljubo oziroma ponudbo take koristi, da bi izkoristil svoj položaj ali svoj resnični ali domnevni vpliv in posredoval, da se opravi ali ne opravi kakšno uradno dejanje, se kaznuje z zaporom do štirih let in denarno kaznijo.”

Nečednosti ljubljanskega župana razkrite decembra lani
Decembra lani je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) izvedel vrsto hišnih preiskav na območju ljubljanske policijske postaje, med drugim je bila preiskave deležna tudi Mestna občina Ljubljana. Direktor NPU Darko Majhenič je takrat v javnosti razkril, da je bil v prisluhe ujet Janković, ko je v zameno za posredovanje službe v Lekarni Ljubljana zahteval izpolnitev nespodobnega pogoja – pričakoval je spolne usluge. Službo je farmacevtki priskrbel na podlagi poznanstva z direktorjem Lekarne Ljubljana Marjanom Sedejem, ki je bil njegov nekdanji sodelavec v Mercatorju. Janković je obtožbe odločno zanikal, ni pa jih zanikala ta dotična farmacevtka, ki je še danes zaposlena v eni izmed enot.

Kristalno jasno, zakaj je Janković zahteval odstavitev direktorja NPU
Od ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar je pred dnevi zahteval, da odstavi direktorja NPU Darka Majheniča, ki je lani decembra spregovoril za javnost in razkril njegove nečednosti.

Darko Majhenič (Foto: STA)

Darko Majhenič (Foto: STA)

Kazenska ovadba je na državno tožilstvo dospela v relativno hitrem času, sploh ko gre za preiskavo nekaterih vidnih politikov, za katere že nekaj časa velja, da so praktično nedotakljivi. Videli bomo, kako bo postopalo državno tožilstvo, dejstvo pa je, da se v primeru, če bo Janković spoznan za krivega, ne bo mogel izogniti zaporni kazni in plačilu denarne kazni.

N. Ž.