fbpx

Janković za 1. maj napovedal konec kapitalizma, potem pa pred praznimi sedeži pametoval, kako zaslužiti milijone

Foto: STA

Župan Ljubljane Zoran Janković kar sam poskrbi za pisanje humoresk. Še 1. maja, na dan delavstva, ko se na Rožniku zbere vsa privilegirana rdeča elita, je Janković napovedoval konec izkoriščevalskega kapitalizma. V torek je obrnil ploščo in v Mariboru, pred sicer praznimi stoli, razlagal, kako zaslužiti milijon evrov. Bo naslednjič predaval, kako dobiti prvo službo na primeru farmacevtke?

Zoran Janković se v lažni skromnosti v javnosti rad pohvali, da nima ničesar, razen trenirke in športnih copat. No, skoraj tako oblečen je včeraj prišel v Maribor študentom predavat, kako zaslužiti prvi milijon, čeprav je še nedolgo nazaj ob proletarskem prazniku na Rožniku vsej privilegirani rdeči eliti in nekaj naivnežem razlagal, da je kapitalizmu odbila zadnja ura. V časniku Finance so nato izračunali, da ima Janković pod palcem več kot milijarda najrevnejših skupaj.

Ljudje sicer ne bi imeli nič proti Jankovićevim milijonom, če bi jih zaslužil na trgu, pod enakimi pogoji, kot ostali drugorazredni državljani. Celotno tranzicijo se župan Ljubljane namreč pojavlja v takšnih in drugačnih zgodbah, ki nimajo nobene zveze s tržno ekonomijo, temveč je bil vedno prisesan na paradržavno tovarišijsko gospodarstvo, in sicer največ po zaslugi njegovega dolgoletnega prijateljstva z Milanom Kučanom. V tem času so se okoli “najboljšega managerja na svetu” pojavile številne afere, ki bi ga morale ob normalnem delovanju pravne države že zdavnaj spraviti iz vseh javnih funkcij, če ne celo v zapor.

Le kdo Jankoviću zagotavlja nedotakljivost?
Na to, da Zoran Janković še zdaleč ni tako uspešen menedžer, za kakršnega se ima, kažejo tudi uradni podatki Finančne uprave RS (FURS), saj so podjetja družine Janković državi dolžna več milijonov evrov, kakor je to že zdavnaj razkril Požareport. Med velikimi davčnimi dolžniki Sloveniji so podjetja Electa, d. o. o., Electa Holding (obe podjetji državi dolgujeta med 300 tisoč in 500 tisoč evrov) in Electa Naložbe, d. o. o., ki finančni upravi po podatkih dolguje celo več milijonov evrov. To pa so samo dolgovi državi, potem zraven pridejo še dolgovi do bank, ki jih je zvrtal Janković zaradi prevzemanja Mercatorja. Podjetje v stečaju KLM naložbe, kjer je Janković večinski lastnik, ima kar 5 milijonov evrov dolgov, od tega 3,6 milijona evrov do Factor banke, ki smo jo sanirali in nacionalizirali s pomočjo davkoplačevalskega denarja. Podjetje Jankovičevega sina Electa naložbe pa ima po podatkih Financ kar za 16,6 milijona evrov dolgov, direktor Damjan Janković pa želi, da se ji dolgove preprosto odpiše. Pridelovanje dolgov je, poleg v Mercatorju med leti 1997 in 2005 v višini 600 milijonov evrov, uspelo Jankoviću tudi v Mestni občini Ljubljana (MOL). Od začetka svojega županovanja leta 2006 je Janković za kar štirikrat povečal zadolženost MOL.

Državljani prav tako ne bomo nikoli pozabili sramotne zgodbe izgradnje stadiona, kriminalke o kraji denarja in tragičnih zgodb o neplačanih podizvajalcih, ki so delali samomore. Zdaj razumete, zakaj mora Janković vsakoletno zagovarjati proletariat in se klanjati Kučanu? Samo to mu še zagotavlja nedotakljivost pred organi pregona in slovenskimi sodišči.

Seksizem in kako do prve službe
Da so ljudje spregledali Jankovićevo dvoličnost (na eni strani lažna skromnost za naivne množice, na drugi pa bajno premoženje), priča tudi včerajšnje srečanje mariborskih študentov, ki očitno ne želijo služiti milijone evrov na Jankovićev način. Fotografije pričajo, da je tja prišlo le 12 slušateljev, kar je prvovrstno smešenje na svoj račun, še posebej, če ima Janković spet ambicije kandidirati na državnozborskih volitvah. Po drugi strani pa zgovorno povedo, koliko ljudje sploh še zaupajo Zokiju in ga jemljejo resno. Njegove očitne dvoličnosti pač ni težko spregledati, zato je še kako na mestu pripomba Libertarca, da bo naslednja stopnja po aferi s farmacevtko, “kako najti prvo službo …”

C. Š.