fbpx

Janša bo danes odpotoval v Zagreb

Predsednik vlade Janez Janša s hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem (Foto: KPV)

Predsednik vlade Janez Janša in njegov hrvaški kolega Andrej Plenković bosta na srečanju v Zagrebu danes pozno popoldne naslovila številna aktualna vprašanja. Izmenjala bosta stališča o Ukrajini ter govorila o krepitvi dvostranskega sodelovanja pri zagotavljanju oskrbe z energetskimi viri, zlasti z zemeljskim plinom, navajajo v Janševem kabinetu.

Janez Janša in Andrej Plenković se bosta sestala ob 18. uri, so danes sporočili iz kabineta slovenskega premierja. Srečanje bo namenjeno nadaljevanju dialoga med državama na najvišji ravni, pregledu aktualnih dvostranskih in evropskih vprašanj ter izmenjavi stališč o razmerah v Ukrajini, tudi glede na razprave na nedavnem izrednem vrhu Nata in zasedanju Evropskega sveta, so zapisali.

Ena od glavnih tem pogovorov bo krepitev dvostranskega sodelovanja pri zagotavljanju varne, zanesljive in cenovno dostopne oskrbe z energetskimi viri, zlasti z zemeljskim plinom,” so dodali ob tem. Plenkovićev urad je Janšev obisk napovedal že v nedeljo, a več podrobnosti o vsebini v Zagrebu niso navedli.

Voditelja vlad sosednjih držav sta se na dvostranskem srečanju zadnjič sestala na Otočcu 22. novembra lani. Tedaj je bilo njuno srečanje posvečeno odkritju spominskega obeležja na čas osamosvajanja držav. Dogodkom iz tega obdobja je bil posvečen tudi zadnji obisk Janše v vlogi premierja v Zagrebu 30. maja lani, ko se je na povabilo Plenkovića udeležil slovesnosti ob hrvaškem dnevu državnosti. Tako Plenković kot Janša se sicer redno srečujeta na srečanju voditeljev EU ali Nata, ki jih je bilo v zadnjih tednih zaradi ruskega napada na Ukrajino že kar nekaj, zadnjič minuli teden v četrtek in petek v Bruslju.

Sara Kovač