fbpx

Janša: Z nekaj muke smo to farso uspeli spraviti vsaj približno v zakonite okvire

“Gre za zelo bizaren izgovor,” se je na odredbo sodnice, da zaseže korespondence poslanca SDS Andreja Širclja na sedežu največje opozicijske stranke, odzval njihov prvak Janez Janša ter nadaljeval: “Se pravi, sprožiš postopek proti enemu izmed naših članov, ki ima elektronsko pošto na našem strežniku, dosežeš naše strežnike in tako prideš do celotne elektronske komunikacije SDS za zadnjih 10 let nazaj.”

Najprej se je predsednik SDS na preiskavo odzval že dopoldne, nato pa še enkrat popoldne, ko se je zadeva zaključila in so kriminalisti zapustili sedež stranke. Kot je povedal, so “z nekaj muke to farso uspeli spraviti vsaj približno v zakonite okivire. Strežnika seveda nismo izročili”. V sodelovanju z njihovimi računalniškimi strokovnjaki pa so pregledali korespondenco med Šircljem in tremi direktorji slabe banke, ki so navedeni na odredbi.

Je pa predsednik opozoril tudi na preusmerjanje pozornosti. “V ključnih dneh, ko se večina državljanov odloča, ali bodo šli na referendum in kako bodo glasovali, se popolnoma preusmeri pozornost na neko drugo temo. Ta trik ni bil narejen prvič. Podobna zloraba je bila lani. Nekaj dni pred volitvami so mene privlekli na sodišče z marico na dva procesa, po tistem pa eno leto ni bilo več sklicanega niti enega naroka,” je navedel.

Takšnega posega se ne bi spomnil niti Lukašenko
Že dopoldan pa je sicer Janša v izjavi opozoril, da “se takšnega posega s tako bizarnim izgovorom ne bi spomnil niti Lukašenko v Belorusiji.” Že takrat je zagotovil, da SDS strežnika ne bo izročila. “Preprečili bomo zlorabo. Predstavljajte si, da vas nekdo obtoži pedofilije, na tej podlagi policija pride na Delo in zaseže strežnik Dela in celotno komunikacijo vseh novinarskih virov,” je dejanje okrog poskusa zasega strežnika komentiral predsednik SDS.

Kasneje so kriminalisti sicer zahteve spremenili in so zahtevali le korenspondenco Andreja Širclja.

Janša opozoril na zloglasno sodnico
Ob tem je še pojasnil, da je Deša Cener sodnica, ki je pred tedni zavrnila predajo dokumentov o nastanku bančne luknje v NLB preiskovalni komisiji državnega zbora in s tem zaščitila milijardno krajo našega premoženja.

“Ta sodnica je podpisala odredbo, da se na Trstenjakovi 8 preiščejo poslovni prostori Andreja Širclja, predsednika Komisije za nadzor proračuna in javnih financ v državnem zboru. Šircelj pisarne nima na Trstenjakovi 8, ampak v državnem zboru, ker je predsednik te komisije. In seveda, tisti, ki so podpisali to odredbo, to dobro vedo. Te pisarne tukaj zato ne bodo našli,” je še dejal Janša.

https://twitter.com/strankaSDS/status/676707679709044736​

Afera Watergate?
Na strežniku, ki so ga sicer želeli kriminalisti, je “praktično celotno življenje Slovenske demokratske stranke. /…/ Predstavljajte si, da recimo stranka Mira Cerarja, ki zdaj v javnem mnenju pospešeno tone preko vez, ki jih ima očitno v tem krivosodju zelo veliko, pride do te celotne dokumentacije, naše strategije, načrtov, razgovorov, internih debat. Kakšna prednost je to v političnem prostoru,” se je še vprašal Janša.

J. F., B. O.