fbpx

Odredba sodnice: Šircelj le krinka, dejanska tarča stranka SDS in njihove korespondence

Vlada Mira Cerarja se je očitno odločila, da bo v celoti kriminalizirala delo izvršnih in neizvršnih dirketorjev slabe banke, ki jih je nedavno tega s kadrovskim cunamijem odstavila in dobesedno izgnala iz Slovenije. To dokazuje tudi odredba za preiskavo, ki jo je izdala sodnica Deša Cener, sicer znana iz afere NLB, ko je državnozborski komisiji zavrnila vpogled v kreditne mape banke, ki smo jo reševali davkoplačevalci.

Kdo so osumljeni?
Kot navaja sodnica, so osumljeni Aleš Koršič, Boštjan Gjerkeš, Anders Torbjorn Ingemar Mannson in še neugotovljene osebe iz družbe DUTB in drugih družb zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Osumljen pa je tudi Andrej Šircelj zaradi pomoči pri nadaljevanem kaznivem dejanju zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Prav zaradi tega je odredila “hišno preiskavo poslovnih prostorov s pritiklinami na naslovu Trstenjakova 8, Ljubljana, kjer je poslovni naslov Slovenske demokratske stranke, /…/, in kjer prostore uporablja tudi Andrej Šircelj”.

Sodnica pa odreja tudi zaseg “sledov kaznivih dejanj in predmetov, ki so pomembni za kazenski postopek:

  • dokumentacija, elektronska korespondenca in druga dokazi, iz katerih bo razvidno, kdo, kdaj in zakaj je sprejel odločitev za imenovanje Torbjorna Manssona na mesto v. d. izvršnega direktorja ter družbe Quartz+Co za nudenje svetovalne podpore v obdobju od sredine marca 2013 do naslednje seje UO DUTB
  • dokumentacija, elektronska korespondenca in druga dokazi, ki se nanašajo na usklajevanje zapisa seje UO z dne 7. 3. in 8. 3. 2013 (osnutki, elektronska sporočila, podatki o tem, kdaj je bila zapisana zadnja verzija zapisnika seje).”


Kaj še je potrebno zaseči?
Po nalogu sodnice morajo kriminalisti zaseči tudi vse podatke, na kakšen način so neizvršni direktorji stopili v stik z Manssonom, dokazila o poteh Andreja Širclja v Stockholm, dokazila, zakaj je stroške hotela v Stockholmu poravnal Mansson, dokaze, ki se nanašajo na neformalne dogovore o delu in plačilu Manssona, zapisnike sestankov. Prav tako morajo kriminalisti zaseči vse naprave in nosilce s podatki v elektronski obliki (telefoni, računalniki, optični mediji, spominske kartice, strežniki …) in drugo dokumentacijo.

Kljub temu da je v odredbi naveden osumljenec Andrej Šircelj osebno, pa je sodnica Cenerjeva odredila zaseg, zavarovanje in pregled vseh elektronskih podatkov, komunikacijskih podatkov ter drugih podatkov, ki se nahajajo na strežnikih, oblačnih storitvah, varnostnih kopijah in drugih spominskih medijih, ki jih uporablja celotna stranka SDS.

Celotno odredbo sodnice si lahko preberete tukaj: Odredba

U. U.