fbpx

Kabinet predsednika vlade se izmika jasnim in točnim odgovorom: Cerar, vrni davkoplačevalski denar!

(Foto: STA)

“Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije se izmika jasnim odgovorom o poletu s falconom na rokometno tekmo v Pariz, zaradi česar se še bolj utrjuje moje prepričanje, da je šlo za povsem zasebno potovanje na državne stroške,” je oster poslanec v Državnem zboru RS dr. Vinko Gorenak, ki dr. Mira Cerarja poziva, naj povrne stroške poleta s falconom v Pariz na rokometno tekmo.

Poslanec SDS dr. Vinko Gorenak je na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z dokumenti, vezanimi na polet predsednika Vlade Republike Slovenije in ministrice za izobraževanje, znanost in šport z delegacijo dne 28. 1. 2017 v Pariz in nazaj. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Delegacija, ki je s falconom potovala v Pariz. Na sliki je tudi otrok, za katerega pa na vladi, trdijo, da ni bil na letalu. Še vedno ne vemo, čigav je in od kod je prišel (foto: STA).

Spoštovani!

V zvezi s poletom predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Mira Cerarja in ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Maje Makovec Brenčič z delegacijo dn, 28. 1. 2017 z vladnim letalom Falcon 2000 EX v Pariz in nazaj, sem do sedaj postavil:

– osem pisnih poslanskih vprašanj (predmetno vprašanje je deveto);

– tri ustna poslanska vprašanja;

– dve zahtevi za dostop do informacij javnega značaja (Vladi Republike Slovenije in Ministrstvu za obrambo).

Pri navedenem sem sicer prejel in zbral zajeten kup gradiva. Vendar pa pri vsem tem ugotavljam, da se Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije izmika jasnim in točnim odgovorom, zaradi česar je še bolj utrjeno moje prepričanje, da je šlo za povsem zasebno potovanje na državne stroške.

V zvezi s tem Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:

  1. Zakaj Vlada Republike Slovenije za omenjeni obisk in polet ni nikoli sprejela ustreznega sklepa, katerega podlaga izhaja iz 21. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije?
  2. Zakaj je bil omenjeni obisk oziroma polet izveden v nasprotju z določili Navodila o prevozih z letalom Falcon 2000EX, ki ga je 11. 7. 2013 sprejela Vlada Republike Slovenije?
  3. Ali je bil v zadnjih petih letih v tujini kakršenkoli obisk kakršnekoli delegacije na ravni Vlade Republike Slovenije, kjer ni bil sprejet sklep Vlade Republike Slovenije na podlagi 21. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije? V kolikor je bil takšen obisk, prosim za točne podatke o takem obisku.

Obenem v zvezi s tem na Vlado Republike Slovenije naslavljam naslednjo pobudo, da udeleženci poleta čim prej, najkasneje pa v roku 30 dni, v proračun Republike Slovenije povrnejo vsa denarna sredstva, s katerimi se bo pokrilo stroške omenjenega poleta.

J. F.