[EKSKLUZIVNO] Organizator makedonskih protestov za Novo24TV: Borili se bomo, dokler levica ne bo dovolila novih volitev!

Datum:

Tri dni po nasilnem vdoru makedonskih protestnikov v zgradbo sobranje v Skopju, ko so podporniki desnice in njihovega voditelja Nikole Gruevskega obračunali s poslanci socialnih demokratov in voditelji nekaterih albanskih strank, je stanje v glavnem makedonskem mestu nekoliko bolj mirno. Toda poznavalci pravijo, da je to samo zatišje pred viharjem, saj vodja pozicije Zoran Zaev od predsednika države Gjorgeja Ivanova v desetih dneh zahteva izročitev mandata.

                   

To seveda pomeni, da se levica nima nobenega namena odpovedati oblasti, čeprav s tem skuša povoziti voljo makedonskega ljudstva, ki je na decembrskih demokratičnih volitvah največji odstotek glasov namenilo dosedanji vodilni vladni stranki VMRO-DPMNE. Za poznavalce razmer v Makedoniji je sestava leve opozicije, v kateri bi bili Albanci celo večina, nepredstavljiva, saj se tudi protestniki ne nameravajo umakniti izpred zgradbe skupščine, kjer so postavili stalni bazni tabor. Pogovarjali smo se z organizatorjem protestov, priznanim režiserjem Borisom Damovskim, ki opozarja, da Makedonci nikoli ne bodo dovolili takšne vlade, ki bi pomenila razpad države.

Naj spomnimo.Po poročanju makedonskih medijev naj bi bilo v četrtkovih nasilnih protestih ranjenih več kot 100 oseb, od tega 22 policistov in trije poslanci. Mediji so tudi poročali, da se je v četrtek pred makedonskim parlamentom zbralo več kot 50.000 ljudi, potem ko Makedonci že več tednov vsakodnevno protestirajo proti načrtom tamkajšnje opozicijske socialdemokratske stranke SDSM, ki jo vodi Zoran Zaev, da bi oblikovala novo koalicijo z več albanskimi strankami, v kateri bi večino v vladi predstavljali Albanci – in ne Makedonci.

Levica vztraja in postavlja pogoje: Mandat za sestavo vlade hoče v desetih dneh
Čeprav je v petek makedonski predsednik Ivanov predstavnike vseh parlamentarnih strank pozval na diplomatske pogovore, da bi makedonske oblasti vendarle našle miren konsenz, pa so tako Zaev kot vsi drugi albanski voditelji to zavrnili, saj Ivanov zavrača podelitev mandata novi levičarski večini, ki pa je Albancem obljubila izpolnitev pogojev, zapisanih v nezakoniti in neustavni Tiranski platformi, o čemer smo v našem mediju poročali v petek.

Zoran Zaev, ki pravi, da je bilo dogajanje v parlamentu poskus umora s pomočjo policije, zahteva mandat za sestavo vlade v desetih dneh, saj ima v parlamentu večino, kar se je pokazalo tudi v času glasovanja za novega predsednika parlamenta, po katerem je izbruhnilo nasilje. Pričakuje, da bo Trajko Veljanovski svojo funkcijo Talatu Džaferiju, ki bi postal prvi Albanec na čelu sobranja, po mnenju nasprotnikov pa je bil izvoljen nezakonito, predal najpozneje do torka.

Seveda dosedanji oblastniki temu nasprotujejo. Nikola Gruevski pravi, da Zaev govori neumnosti in da želi na oblast za vsako ceno, četudi potepta makedonske nacionalne interese in prizna neustavno Tiransko platformo. “Nikoli v življenju nisem pomislil, da bi skušal nasilno priti na oblast ali se tako obdržati na njej,” pravi Gruevski, ki je napade več deset skrajnežev v četrtek obsodil, prav tako so skušali njegovi sodelavci zaščiti poslance opozicije, ki so jih napadli nasilneži.

Protestniki bodo pred zgradbo sobranja vztrajali, dokler ne bodo razpisane nove volitve
Da pa levičarska vlada ne bo dočakala svojega mandata, opozarjajo tudi protestniki. V Skopje smo poklicali organizatorja množičnih protestov, priznanega režiserja Borisa Damovskega, ki nam je med drugim zaupal, “da smo 60 dni mirno protestirali in poskušali levici dopovedati, da terorista Xhaferija ne moremo sprejeti za predsednika parlamenta. Šele po dveh mesecih, ko so na svojo pest in na nezakonit način izvolili Xhaferija za predsednika vlade, je nekaj ljudi izgubilo živce in obračunalo s pripadniki nove koalicije”.

Kot poudarja Damovski, bodo protestniki pred zgradbo sobranja ostali toliko časa, dokler levica ne dopusti, da predsednik države Ivanov razpiše nove parlamentarne volitve. “Protestirali bomo, dokler se to ne zgodi. To je edina logična rešitev iz sedanje krize,” nam je potrdil Damovski, ki se boji, da brezglavo vztrajanje socialnih demokratov državo pelje v neizbežno državljansko vojno.

Makedonci so pripravljeni s svojimi življenji braniti svojo državo, saj se zavedajo, da podpora Tiranski platformi pomeni začetek procesa ustanavljanja tretje albanske države na Balkanu. Protestnike jezi, ker Zaeva in Albance goreče podpira tudi zahod in slovenski socialni demokrati, med katerimi prednjačita Vajgl in Fajonova.

L. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...