fbpx

Kadrovske menjave Cerarjeve vlade, množične čistke v zdravstvu in paničen strah pred Janezom Janšo

Milojka Kolar Celarc (foto: STA)

Cerarjeva vlada je hujša kot naravna katastrofa. Gre za vlado brez vizije in brez ciljev, katere edini namen je oblast. Nesposobnost izvajanja reform je očitna, nespoštovanje temeljnih etičnih in demokratičnih norm pa patološko. V manj kot dveh letih vladanja se je aktualna vlada ukvarjala skoraj izključno s kadrovskimi zadevami.

V resnici se z njimi ni ukvarjala vlada ali njen predsednik, kar bi bilo normalno, ampak skriti vplivneži. Kdo dejansko vleče ključne kadrovske poteze, ni jasno niti samemu predsedniku vlade Miru Cerarju. Kljub temu pa se pod njegovo vlado dogajajo najbolj temeljite kadrovske čistke. Začelo se je – zaradi previsokih plač – z izgonom tujcev iz DUTB. Danes DUTB vodijo Slovenci – plače pa so ostale enake.

Kdo upravlja z 15 milijardami evrov državnega premoženja?

Vlada je oktobra 2015  razrešila predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga in odpoklicala glavnega izvršnega direktorja DUTB Torbjörna Manssona. Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je istega meseca na izredni seji razrešil upravo SDH. Vlada Republike Slovenije pod vodstvom Mira Cerarja je tako v slabem mesecu zahtevala oziroma dopustila zamenjavi vodstev dveh državnih družb, ki skupaj upravljata z več kot 15 milijardami evrov državnega premoženja. V upravo SDH so bili imenovani Anja Strojin Štampar, Nada Drobne Popovič in Marko Jazbec. Vlada Mira Cerarja je 5. marca 2015 imenovala nove direktorje DUTB, med katerimi je bil imenovan tudi Marko Simoneti, ki je do leta 2009 vodil Ljubljansko borzo, dokler ni novembra 2009 postal predsednik nadzornega sveta NLB. Nadzorni svet NLB pod vodstvom Marka Simonetija pa je leta 2009 v upravo NLB imenoval Marka Jazbeca.

Novi nadzorniki tudi v Darsu in NLB
Nadzorniki državne avtocestne družbe so 13. januarja letos razrešili predsednika in člana uprave Darsa Matjaža Kneza in Franca Skoka, vodenje Darsa pa je prevzel Tomaž Vidic. 10. februarja  je skupščina imenovala pet novih članov nadzornega sveta NLB. To so postali Anton Ribnikar, Anton Macuh, Janko Gedrih, Primož Karpe in Laszlo Urban. Kmalu zatem je sledil odstop predsednika uprave Janka Medje.

Množične čistke v zdravstvu
Pravo opustošenje so pod vodstvom ministrice Milojke Kolar Celarc naredili v zdravstvu. Zamenjanih je bilo kar 88 članov svetov javnih zdravstvenih zavodov. Razrešen je bil direktor Onkološkega Inštituta, zamenjali so vodstvo bolnišnice v Brežicah, k odstopu je bil prisiljen direktor UKC Maribor, za direktorja UKC Ljubljana pa so imenovali človeka, ki je izkušnje pridobival v čevljarski industriji.

Pa smo spet pri novih imenih v HSE, SDH in Luki Koper
V kratkem bo imenovan nov direktor HSE, te pozicije skoraj gotovo ne bo ponovno zasedel Blaž Košorok, ampak Gorazd Skubin, ki velja za SMC-jev kader. Julija se pripravlja menjava  nadzornikov v Luki Koper. SDH predlaga za imenovanje v nadzorni svet Luke Koper Andraža Lipolta, Klemna Boštjančiča in Jüergena Sorgenfreija. Medtem ko se javnost ukvarja s sporno vlogo Nemca, je zadaj očitno dogovor med Borutom Jamnikom in Dragom Isajlovičem. Preostala dva kandidata sta namreč uskladila onadva.

Paničen strah pred Janezom Janšo
To je le nekaj najbolj razvpitih primerov kadrovskih čistk, ki jih ob nemem opazovanju Mira Cerarja izvajajo strici in nečaki iz ozadja. V resnici med njimi poteka hud boj za vsako podjetje. Na koncu se mnogokrat dogovorijo, saj jih druži paničen strah pred Janezom Janšo, čigar zmaga na volitvah bi ogrozila njihove pozicije.

Sofija Pika Simič