fbpx

Kaj v resnici tiči za podporo DeSUS interpelaciji in kako se bo odločil Cerar

Miro Cerar, Karl Erjavec (foto: STA).

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je pred koalicijskim srečanjem o (ne)podpori stranke DeSUS njeni interpelaciji dejala, da se z DeSUS-om v zvezi s politiko starejših večinoma strinjajo “in da za njihovo odločitvijo o podpori interpelaciji tičijo drugi razlogi”.

Predsednik vlade Miro Cerar pa je dejal, da bo v primeru, da ga DeSUS s svojimi očitki, dejstvi in dokazi zoper ministrico za delo Anjo Kopač Mrak prepriča, “trenutek za nov premislek”. Na vprašanje, ali gre pri zavrnitvi podpore Kopač Mrakovi za izsiljevanje stranke DeSUS, je odgovoril, da med DeSUS in SD očitno prihaja do nekih napetosti, kar za delo vlade ni produktivno.

“Najprej moram videti, ali obstajajo tu neka dejstva, ki opravičujejo nek dvom v ministrico. Če bi se to izkazalo, bo treba zadevo seveda ponovno premisliti, če ne, pa upam, da se bosta obe stranki pomirili in konstruktivno sodelovali naprej,” je ob robu sklepnega dogodka Partnerstva za spremembe dejal Cerar.

Gre za kravje kupčije in denar
“Če smo v ponedeljek dobro razumeli, sta v ponedeljek interpelacijo zoper ministrico SD napovedali SDS in DeSUS, kar je za nas novost,” je pred koalicijskim srečanjem pri premierju Miru Cerarju pojasnil Dejan Židan. Ponovil je, da ministrico v SD podpirajo, saj se je za socialo v državi treba boriti.

Ministrica uživa podporo SD tudi pri tem, da ne “pristaja na kravje kupčije, tako pri kadrih kot transferjih denarja,” je poudaril Židan, a se o tem, ali lahko SD po vsem tem sploh še sodeluje v koaliciji, ni želel izreči.

Kateri so tisti razlogi, ki jezijo DeSuS?
Tudi za Kopač Mrakovo je, kot je povedala, veliko vprašanje, zakaj se je DeSUS pri podpori njenemu delu premislil, saj da se večinoma strinjajo glede politik uskladitve pokojnin in projekta Starejši za starejše. Ministrica tako ugotavlja, da za njihovo odločitvijo, da interpelacijo zoper njo v sredo podprejo, tičijo drugi razlogi. Na kaj oz. na kakšne kupčije jo napeljujejo, ni želela pojasniti.

Podpredsednik stranke DeSUS Tomaž Gantar pa je ob prihodu na srečanje zatrdil, da imajo “svoje razloge, ki niso tako preprosti, kot se včasih želi prikazati”. Na vprašanje, kaj se je v zadnjih dneh zgodilo, da so ministrici nenadoma odrekli podporo, je odgovoril, da gre za spremembo njenih stališč in iskanje izgovorov, zakaj se nekaj naredi in zakaj ne. “Treba se je odločiti in se pogovoriti,” je dejal Gantar ter zavrnil navedbe, da razlogi za njihovo podporo interpelaciji niso vsebinski.

M. P., STA