Kako je elita v Murglah dobila svoje hiše “za drobiž”

Kučanova hiša v Murglah (foto: N. K.).

Milan Kučan, Janez Zemljarič, Janez Drnovšek, Janez Stanovnik in drugi so v začetku 90. let prejšnjega stoletja za hiše na ulici v Murglah plačali smešno nizko ceno. Kučan je poleg tega dobil še privilegirano pokojnino, ki znaša več kot 3 tisoč evrov.

Milan Kučan se je v stanovanjsko hišo v Murglah vselil leta 1989, ko je bil član predsedstva Centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije in delegat skupščine Socialistične republike Slovenije. Hiša je bila v lasti slovenskega izvršnega sveta, namenjena za takratne funkcionarje. S prihodom Kučana in njegove družine na naslov v Murglah pa se je to končalo, poroča Demokracija.

Kučanova hiša ocenjena na skoraj 95 tisoč mark
Kučan je vladno stanovanje, kar je ta hiša v resnici predstavljala, odkupil po določbah t. i. Jazbinškovega stanovanjskega zakona iz leta 1991. Slednji je bil sprejet za imetnike stanovanjske pravice takratnih družbenih stanovanjih, cene pa so bile tudi do 10-krat nižje od realnih. Po poročanju Demokracije je bila hiša, v kateri so stanovali Kučanovi, ocenjena na več kot 3 milijone slovenskih tolarjev oziroma skoraj 95 tisoč nemških mark.

Kučan še vedno prejema 80 odstokov predsedniške plače
Nekdanji predsednik države je za hišo na koncu plačal dobrih 41 tisoč mark, poleg tega pa je za simbolični znesek odkupil še parcelo okoli hiše, na kateri bi lahko stala še ena stanovanjska hiša. Prav tako pa je Kučan deležen še nekaterih drugih privilegijev. Pred leti si je namreč zagotovil dosmrtno plačo predsednika države, in sicer v višini 80 odstotkov predsedniške plače.

Stanovnik prejema več kot 7 tisoč evrov pokojnine
Lepo pokojnino pa prejema tudi Janez Stanovnik, nekdanji predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB. Zanj velja, da v okviru redne slovenske in divizne pokojnine prejema še dodatek za partizanstvo. Stanovnik doslej višine svoje pokojnine ni javno razkril, v javnosti se je pojavljal znesek do več kot 7 tisoč evrov neto (skupaj z dodatkom iz tujine).

Podobno kot Kučan je do hiše prišel tudi pokojni Janez Drnovšek, ki je za hišo plačal dobrih 37 tisoč mark. Po poznejših zapisih pa naj bi jo prodal za več kot 500 tisoč evrov in si za ta denar kupil hišo na Zaplani, še poroča Demokracija.

N. K.