fbpx

Kako se je direktorica Televizije Slovenija Gorščakova znašla med kandidati za sodelavko udbe?

Natalija Gorščak (Foto: STA)

Pozareport je objavil dokument, iz katerega je razvidno, da naj bi direktorica TVS Natalija Gorščak sodelovala z Udbo, tajno politično policijo nekdanjega režima. V uradni arhivski dokumentaciji Službe državne varnosti, ki jo je 13. maja 1987 podpisal Danilo Zorn, tedanji “čelnik Centra SDV Nova Gorica” po opravljeni preverki, ocenjujejo, da je Gorščakova primerna za razgovor in eventualno angažiranje.

“V prilogi vam pošiljamo preverko za Natalijo Gorščak, ki stalno prebiva v Tolminu,” piše v pridobljenem dokumentu, ki ga je objavil Požareport. V preverki je omenjenih še nekaj drugih oseb, za Dušana Čurčina so na primer ocenili, da ima stike z ameriško obveščevalno službo. Za Gorščakovo pa je navedeno, da je primerna za razgovor in za morebitno angažiranje, saj za to obstajajo elementi, ki so razvidni iz preverke.

Iz pridobljene dokumentacije je še razvidno, da so pogovor s takrat 23-letno Natalijo Gorščak najverjetneje opravili na sedežu Udbe, v ljubljanski Slaviji. Na dopis Danila Zorna namreč odgovarja načelnik II. oddelka (za inozemstvo) Nikola Prokšelj, in sicer 2. junija 1987: “Glede na dosedanje ugotovitve, bo nadaljnje ukrepe izvajala CSDV Ljubljana-mesto.” Gorščakova, ki naj bi jo generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough v teh dneh razrešil kot direktorico TVS, je novinarju Bojanu Požarju odgovorila, da nikoli ni bila sodelavka nobene varnostno obveščevalne službe. Do trenutka objave našemu mediju Gorščakova še ni odgovorila – zanimalo nas je, kako se je njeno ime znašlo v preverkah tega dokumenta, če zatrjuje, da nikoli ni sodelovala z Udbo.

Vir: Požareport

Sara Bertoncelj